Familia Ralucai Stroescu se declara dezgustata de folosirea numelui tinerei de „politicienii sau oportunistii in cautare de rating".

Tatal si bunicul Ralucai Stroescu, managerul de audit la Ernst&Young, care a murit pe 22 aprilie la virsta de 31 de ani, au cerut sa fie lasati sa-si plinga durerea in liniste, intr-o declaratie acordata Mediafax. Familia ei a declarat ca „Raluca a fost un om. Un om special, un om bun, ambitios si valoros. Sintem siguri ca nu si-ar fi dorit sa fie un instrument in mina unor politicieni sau oportunisti care-si doresc cu orice pret rating". Ei au cerut ca imaginea tinerei „sa ramina neintinata de murdaria, de nimicnicia" celor care incearca sa traga foloase de pe urma disparitiei ei. „Nici Raluca si cu atit mai putin noi nu ne dorim ca fata noastra sa ajunga o vedeta post-mortem. Dorim sa ne delimitam de orice alaturare a numelui sau cu diverse scopuri si sa fim lasati sa ne plingem durerea in liniste", au spus rudele.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca manifestatia organizata de PSD de 1 Mai i-a fost dedicata si Ralucai Stroescu. Geoana a spus ca PSD va milita pentru ca sindicatele sa ajunga si in companiile multinationale si pentru ca tinerii sa aiba salarii decente. Dealtfel, PSD a facut o petitie in care afirma ca este nevoie ca si in companiile multinationale sa se munceasca normat.

De asemenea, europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat saptamina trecuta ca decesul Ralucai Stroescu arata ca in Romania s-a ajuns la "un noi soi de sclavie", cauzat de saracia care determina multi romani sa accepte "abuzuri" ale companiilor transnationale. Corina Cretu a declarat ca, in urma cazului Ralucai Stroescu, a decis sa ii trimita o scrisoare Comisarului european pentru munca si afaceri sociale, Vladimir Spidla, in scopul de a provoca "o mare dezbatere", in contextul "unei situatii generale" din Romania, in care multe companii transnationale profita de faptul ca, din cauza saraciei, multi romani sunt dispusi sa accepte "tot felul de abuzuri".

Scrisoarea europarlamentarului PSD arata ca, in contextul in care tarile membre ale Uniunii Europene acuza noile state membre, printre care si Romania, de prevederile extrem de indulgente din Codurile Muncii, multe companii transnationale "isi transfera activitatea in tari precum Romania tocmai pentru ca, din cauza saraciei si a salariilor foarte mici, se gasesc extrem de usor oameni dispusi sa accepte orice conditii de munca si orice abuzuri din partea angajatorilor".

"Imi pare rau ca trebuie sa folosesc un termen atit de dur, dar pentru oameni precum Raluca, a fost si este vorba de un soi de sclavie, ce-i drept una in care lanturile au forma ipotecilor la casa, nevoii de a trai mai bine si a lipsei de alternative", se arata in scrisoarea trimisa de Cretu comisarului european Spidla.

In acelasi document, europarlamentarul PSD apreciaza ca ar trebui elaborat un Cod al Muncii la nivel european, care sa permita unificarea practicilor in domeniu ale tarilor membre si mai buna protectie a angajatilor.

Tatal si bunicul si-o amintesc pe Raluca Stroescu ca pe o persoana "extrem de ambitioasa", insa, totodata, "un om absolut normal", noteaza Mediafax. Ei au tinut sa dezminta informatiile referitoare la un presupus carierism care ar fi condus-o pe Raluca Stroescu in viata ei profesionala. Pentru ei, tinara, care a facut scoala la "Tonitza", iar liceul la Mihai Viteazul, ambele din Bucuresti, ramine un om extrem de ambitios care toata viata s-a ferit de mediocritate.

"Cum va inchipuiti ca un om de valoarea Ralucai putea sa accepte mediocritatea? Insa faptul ca si-a dorit sa ajunga undeva in viata nu este un pacat. Si-a dorit asta nu pentru bani sau pentru alte motive invocate de diversi oameni care habar nu au despre ce vorbesc, ci pentru ca era pur si simplu indragostita de munca ei. Iubea sa vada ca din mina ei iese ceva", a spus bunicul Ralucai Stroescu. Cu emotie, acesta a prezentat o mapa de diplome obtinute de Raluca Stroescu in cei 31 de ani de viata. "De aici va puteti da seama ce fel de om era Raluca", a spus batrinul, in virsta de 84 de ani, cel care, practic, a avut-o alaturi pe Raluca de la moartea sotiei sale.

Printre diplomele Ralucai Stroescu, care a fost un elev eminent, se remarcau insa si citeva distinctii obtinute la karate, sport pe care l-a practicat timp de trei ani.

"Era un om puternic. Asta este o dovada in plus a puterii sale, a conditiei sale fizice", a spus batrinul.

Tot printre diplomele Ralucai Stroescu se afla si una care atesta ca Raluca Stroescu a absolvit doua module de curs la o prestigioasa institutie de invatamint economic din Olanda, "studii pe care si le-a platit singura".

"A fost un om. Asta vrem sa retina lumea despre ea. Ca a fost un om, si chiar unul extraordinar. Nu am avut vreodata vreo problema cu ea, ne-a ajutat enorm si ne-a produs numai bucurii", a conchis, cu emotie, bunicul tinerei.

Potrivit bunicului, Raluca a muncit in fiecare zi in ultimele sase luni de viata, din noiembrie si pina in aprilie, chiar si, spre exemplu, in prima si a doua zi de Paste sau in 31 decembrie si 1 ianuarie, sustine familia tinerei.

"Nu-mi amintesc ca, din noiembrie si pina cind a murit, Raluca sa fi avut vreo zi libera. Venea la mine la masa in fiecare simbata si duminica, insa mereu fie venea de la munca fie pleca in graba pentru ca avea ceva de lucrat. Nu stiu daca la serviciu sau acasa, insa imi spunea mereu ca are de lucru si nu poate sta prea mult", a declarat bunicul Ralucai Stroescu. Acesta a precizat ca fata a lucrat chiar si in duminica de Paste, din nou fara a preciza daca a mers efectiv la birou sau a lucrat acasa.

Tatal fetei a declarat si el ca, in seara de 31 decembrie, Raluca a plecat cu o colega la munte, insa a fost obligata sa se intoarca a doua zi la opt dimineata pentru ca "avea de lucru". Nici acesta nu a putut preciza daca tinara a mers efectiv la serviciu sau a lucrat acasa.

"A plecat pe 31 decembrie seara, probabil ca dupa ce a terminat ce avea de lucru, pentru a reveni in Bucuresti a doua zi dimineata. Ne-a povestit ca soferul masinii cu care a fost, un coleg de-al ei, a rugat-o sa aiba grija si sa-l tina treaz pentru ca nu cumva sa adoarma la volan", a povestit tatal fetei.

El a precizat ca programul Ralucai Stroescu a fost de asemenea maniera din noiembrie intrucit atunci, vrind sa plece de la Ernst&Young din cauza volumului urias de munca, a fost promovata la nivelul de manager pentru a fi convinsa sa ramina. Tot el a precizat ca propunerea pe care o acceptase initial venise de la compania Siemens, insa contra-oferta Ernst&Young a determinat-o, in final, sa nu plece.

"Acesta a fost noul ei program dupa promovare: munca non-stop, zilnic, fara sarbatori, fara week-end-uri, fara vreo zi libera. Timp de sase luni", a conchis tatal fetei.

Mai multi fosti colegi ai Ralucai Stroescu, care au lucrat cu aceasta la Ernst&Young, au aratat ca tinara a fost, in ultimele luni de viata, singurul manager pe audit bancar al filialei rominesti a multinationalei.

Tatal tinerei sustine ca cel mai usor mod de a afla volumul de munca depus de aceasta in ultimele luni ar fi dezvaluirea numarului de clienti bancari care au fost auditati de Ernst&Young in ultimele luni. "Doar asa putem, cred eu, sa aflam cit de mult a avut Raluca de lucru in ultima jumatate de an", a spus barbatul.

Tatal fetei a mai povestit ca Raluca Stroescu urma sa fie trimisa la Luxemburg, la filiala de acolo a multinationalei, pentru a se ocupa tot de audit bancar, lucru care "a incintat-o enorm".

"Imi spunea ca abia asteapta, ca acolo sunt bancile adevarate si ca va invata extrem de multe la Luxemburg. Urma sa plece in septembrie, insa nu a mai apucat", a spus tatal fetei.

Raluca Stroescu (31 de ani) era manager de audit la filiala romina a companiei Ernst&Young. Ea a fost gasita moarta, in 22 aprilie, de catre politisti si pompieri, care au fost alarmati de un coleg al tinerei.

Colegi ai Ralucai Stroescu spun ca ea lucrase intensiv in ultimele saptamini, la un proiect important de audit. In aceste saptamini, femeia ar fi slabit sapte kilograme, dupa cum i-a spus unei colege in urma cu citeva zile.

Surse medico-legale care au examinat cadavrul femeii au declarat ca aceasta "era foarte slaba", greutatea fiindu-i estimata la mai putin de 40 de kilograme. Pe linga acest lucru, medicii legisti au mai descoperit si ca femeia avea o tiroida cu noduli tiroidieni, dar si fibroza miocardica ce ar fi putut genera o tulburare de ritm cardiac care sa duca la deces. Rezultatul tuturor investigatiilor de medicina legala va fi cunoscut in doua-trei saptamini, au mai declarat sursele din cadrul Institutului de Medicina Legala.

Marti, de ziua internationala a muncii, citeva zeci de apropiati ai Ralucai Stroescu si ai familiei acesteia, printre care si bunicul tinerei, au depus flori si au aprins luminari la sediul din Bucuresti al filialei romine a Ernst&Young.

Filiala din Romania a multinationalei de audit Ernst&Young refuza sa comenteze declaratiile familiei.