Subversivii modei isi permit sa calce strimb pentru ca au invatat sa mearga pe sirma cu ochii inchisi. Exemplu: Galliano.

Decadele secolului XX se intorc pe podium revazute prin lentilele futuriste ale celor mai spectaculosi designeri ai momentului.

Pentru saptamina modei de la Paris, John Galliano a imaginat o coborire in periferiile Parisului de secol XIX, in care roiesc prostituate, circari alcoolizati si aristocrati dezabuzati, rataciti prin infernul unei epoci in declin. Decadere inecata in lux, sufocata de blanuri opulente, volume supradimensionate si purpuriu pervers. Un purpuriu pe care nu-l vezi in fiecare zi, pentru ca vitrinele gem de buline, carouri, dungi sau pasteluri cuminti. Intr-o lume in care cuvintul vedeta e „eficienta", purpuriul e destabilizator. E permis in doze mici, sub forma de accente, pe timp de zi si recomandat ca tratament de substitutie pe timp de noapte. Designerii recurg la el cu moderatie pentru a-si marca creatiile in alb, negru, gri sau bej.

Solutii practice, usor de manipulat, cu care e greu sa dai gres si care te scot din impas, nu de fiecare data si din serie. Cind tendinta generala urmareste o androginie functionala, o culoare puternic conotata nu poate fi decit riscanta. E riscant sa porti visiniu, dupa cum la fel de riscant e sa porti palarii sau chiar banalii ochelari de soare. Motivul e simplu - sint culori si obiecte care, dincolo de a fi culori si obiecte, sint declaratii la purtator. Dupa cum declaratii sint si modelele retro, reinventate in fiecare sezon. Vara asta se citeaza masiv din decalogurile anilor saizeci, saptezeci sau optzeci. Grafisme, imprimeuri, eliberatorul mini, sandalele cu talpa venetiana, culori electrice, accente metalice si volume in cadere libera. Liniile mari s-au masurat in functie de nevoia de mobilitate si de evadare din fiecare femeie. Si de gradul de libertate pe care poate sa si-l permita.

Fara „Start wearing purple"

Culoarea vedeta nu e purpuriul visceral al lui Galliano, ci galbenul solar ŕ la Valentino sau Oscar de la Renta. Propuneri de seninatate, serenitate si optimism. Nu e loc de dezmat cromatic, chiar daca baietii de la Gogol Bordello urla din toti plaminii lor hirsiti ,,Start wearing purple", doar, doar i-o auzi cineva. O mentiune trebuie facuta: showul lui Galliano anunta sezonul urmator. Nici chiar el nu e atit de inconstient incit sa arunce o armata de femei in dezmat pe timp de vara, mai ales ca vara, la fel ca o fatada de corporatie, lasa totul la vedere.

cotidianul.ro/select - Priveste mai mult - Un film dedicat colectiei primavara-vara a creatorului John Galliano