Banca centrala a revizuit in jos prognoza pentru inflatia din acest an cu 0,9%, de la 4,6% pentru finalul acestui an in raportul din februarie, datorita coborarii mai rapide decat se estimase a inflatiei din primele trei luni ale anului, a spus, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta privind raportul trimestrial asupra inflatiei.
Guvernatorul BNR a spus ca "ne vom incadra in intervalul de inflatie tintit pentru acest an", de 3 - 5%. Isarescu a declarat ca, in afara de intarirea leului, un rol important in dezinflatia din acest an il au si "asteptarile inflationiste". "Scaderea anticipatiilor inflationiste arata mai multa credinta ca tintele de inflatie vor fi atinse", a aratat Isarescu.
Pe de alta parte, restrictivitatea politicii BNR a crescut, in ciuda reducerii dobanzii cheie in trei reprize in ultimele trei luni, deoarece rezervele minime obligatorii (RMO) au ramas ridicate, iar diferenta intre rata inflatiei si rata dobanzii a ramas importanta, a mai spus Isarescu. Rata dobanzii de politica monetara a fost coborata de la 8,75% la 7,25%. Diferenta intre inflatia medie si dobanda de politica monetara - rata reala a dobanzii - este indicatorul restrictivitatii si nu nivelul dobanzii in sine, a explicat guvernatorul BNR. "In februarie, rata reala era de peste 4%, iar acum am ajuns la o rata neutra, care este de circa 2%, in opinia noastra", a mai spus Isarescu. Pe termen lung, mentinerea unor rate inalte ale RMO poate distorsiona piata si este probabil ca ele vor fi coborate. BNR nu va mai apela la masuri "neortodoxe" de politica monetara, precum restrictiile aduse creditarii, care distorsioneaza piata, deoarece rolul dobanzii de politica monetara ca instrument principal al BNR a crescut, a mai spus guvernatorul. In acelasi timp, BNR va folosi dobanda de politica monetara si RMO. "Pastram rezervele minime obligatorii si scadem dobanda sau invers", a spus Isarescu. (G.M.)