Guvernatorul Isarescu vede ca exagerate bilbiielile fiscale si cresterea salariilor.

Incertitudinile din fiscalitate si cresterea salariilor peste avansul productivitatii muncii ar putea crea probleme Bancii Nationale in


Guvernatorul Isarescu vede ca exagerate bilbiielile fiscale si cresterea salariilor.

Incertitudinile din fiscalitate si cresterea salariilor peste avansul productivitatii muncii ar putea crea probleme Bancii Nationale in procesul de reducere a inflatiei.

"Exista anumite incertitudini pe care eu le numesc normale in politica fiscala, dar aceste incertitudini au fost exagerate uneori", a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Oficialul BNR a amintit ca, in ultimii ani, salariile au crescut constant peste productivitatea muncii, fapt care ar putea contribui la cresterea preturilor. Pe de alta parte, starea de incertitudine din mediul politic, desi nu afecteaza piata monetara, ar putea fi si ea un factor care sa duca la reinflamarea inflatiei." Tensiunile politice nu au generat pina in prezent elemente negative pe piata valutara si monetara, dar ramine unul dintre riscurile privind proiectia inflatiei", a spus Isarescu.

Referindu-se la politica fiscala, guvernatorul a mentionat riscurile asociate colectarii unor venituri bugetare sub nivelul anticipat, precum si reorientarea catre consum a cheltuielilor pentru investitii. "Imi dau seama de nevoile economiei reale. Orientarea cresterii economice catre consum in conditiile existentei unui dezechilibru extern de 11% din PIB este insa periculoasa", a spus oficialul bancii centrale.

Banca Nationala anticipeaza pentru acest an un nivel al inflatiei decembrie/decembrie de 3,7%, in scadere cu 0,9 puncte procentuale fata de prognoza anterioara . In acelasi timp, banca centrala a urcat cu 0,1 puncte nivelul prognozat al inflatiei pentru 2008, de la 4,1 la 4,2%. Modificarea prognozei pentru acest an a fost explicata de Isarescu pornind de la evolutia inflatiei in primele trei luni, cind rata de crestere a preturilor de consum a fost cu 0,66 puncte sub proiectia BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.