Vizita simbolica a suveranei britanice in Statele Unite, menita sa reintareasca alianta dintre cele doua natiuni, a produs un impact mai mare decit summitul SUA-UE.

Regina Elisabeta a II-a si-a inceput joi cea de-a patra vizita in Statele Unite, pentru a participa la aniversarea a 400 de ani de la asezarea primilor colonisti britanici, la Jamestown, Virginia. "Este un moment deosebit pentru a reafirma legaturile de prietenie dintre natiunile noastre", a declarat guvernatorul Virginiei, Time Kaine.

Intr-un discurs tinut in fata legislativului statului Virginia, regina a subliniat ca legaturile dintre SUA si Marea Britanie au fost intotdeauna mai puternice decit "diferentele de opinie temporare". Suverana Marii Britanii si-a exprimat regretul pentru introducerea de catre britanici a sclaviei si pentru masacrarea indienilor americani, prima sa vizita in SUA avind loc tot la Jamestown, in 1957, atunci cind statul Virginia practica inca politica de segregare a populatiei de culoare. Totodata, Elisabeta a II-a a transmis condoleante poporului britanic, familiilor indoliate in urma masacrului de la Universitatea Virginatech.

Pasionata de cursele hipice, regina va participa la cea mai cunoscuta cursa de cai din Statele Unite, simbata, in Kentucky, programul printului Philip va include vizita unei replici a vasului "Susan Constant", unul dintre cele trei nave care i-a adus pe primii 104 colonisti britanici la Jamestown. Luni, regina va tine un discurs la Casa Alba, alaturi de presedintele George W. Bush, dupa care cuplul regal urmeaza sa participe, alaturi de George si Laura Bush, la o cina oferita de Ambasada Marii Britanii la Washington.

Vizita suveranei britanice vine intr-un moment in care o mare parte dintre britanici nu mai sustin alianta antiterorista dintre Londra si SUA si este o incercare de a reanima legaturile dintre cele doua natiuni. Ca o dovada a angajamentului britanic, printul Harry, al treilea in ordinea succesiunii la coroana britanica, va pleca in misiune in Irak, in ciuda amenintarilor ca va fi principala tinta a insurgentilor. Nu mai putin de 7.000 de soldati britanici lupta acum in Irak si 5.000 in Afganistan. Aproape 200 dintre ei si-au pierdut viata in misiune. Analistii americani sustin ca presa acorda un spatiu mult mai mare vizitei suveranei britance decit summitului SUA-UE, care s-a desfasurat in aceasta saptamina.