Ministerul Agriculturii a stabilit conditiile ce trebuie indeplinite de agricultori pentru a primi subventiile de la bugetul de stat pentru zootehnie. Potrivit Ordinului nr. 295/2007, prima se acorda o singura data pe an. Astfel, pentru bovine se iau
Ministerul Agriculturii a stabilit conditiile ce trebuie indeplinite de agricultori pentru a primi subventiile de la bugetul de stat pentru zootehnie. Potrivit Ordinului nr. 295/2007, prima se acorda o singura data pe an. Astfel, pentru bovine se iau in calcul efectivele inregistrate in Registrul national al exploatatiilor la 31 ianuarie 2007.
Exploatatiile care solicita aceste subventii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii: sa detina, fiecare, minimum trei bovine; varsta bovinelor sa fie de cel putin 6 luni; exploatatia sa fie inregistrata in Registru la data solicitarii primei si sa nu aiba datorii la bugetul de stat si cel local. In plus, cererea de subventie trebuie depusa la sucursala judeteana a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), pana pe 31 mai a fiecarui an. Pentru subventia la ovine, prima, care se acorda tot o data pe an, se refera la exploatatii cu minimum 50 de oi sau 25 de capre, "care au fatat in anul pentru care se face solicitarea primei", precizeaza actul normativ. Efectivul de animale pentru care se solicita subventia trebuie sa fie mentinut in exploatatie in intervalul 1 iunie-31 august, considerata perioada de control. Pentru acordarea subventiei, exploatatia trebuie inregistrata in Registru, nu trebuie sa aiba datorii la bugetul de stat si cel local, iar cererea trebuie depusa pana la 31 mai a anului in care se solicita prima. Ordinul prevede ca subventiile sa fie acordate in ordinea depunerii cererilor, incepand cu 1 august, pentru exploatatiile cu bovine, si cu 1 septembrie, pentru exploatatiile cu oi si capre.
Pentru anul 2007, Ministerul Agriculturii a stabilit cuantumul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic. Astfel, subventia pe tona de lapte de vaca, din exploatatiile ce detin cota, este de 148 de lei, valoarea totala a primei, la nivel national fiind de 30 de milioane de lei (300 miliarde de lei vechi). Prima pe cap de animal pentru vacile care alapteaza este de 400 de lei, in program intrand 50.000 de vaci. Se mai "premiaza" 62.500 de vitei destinati ingrasarii, cu cate 400 de lei fiecare, iar "prima de sacrificare" pentru bovine fiind de 150 de lei/animal, valoarea totala a subventiei fiind de 25 de milioane de lei. Prima pe cap de animal pentru ovine/caprine la fatare este de 35 lei/cap, suma alocata fiind de 20 milioane de lei. Valoarea totala a subventiilor in zootehnie, alocate de la bugetul de stat, este de 120 de milioane de lei (1200 de miliarde de lei vechi). (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.