Medicii pierd zilnic aproape 50% din timpul de lucru cu birocratia, ceea ce reduce considerabil timpul alocat consultatiei pacientilor, potrivit unui studiu realizat la cererea Colegiului Medicilor Iasi.  Peste 40% dintre medicii inclusi in aces
Medicii pierd zilnic aproape 50% din timpul de lucru cu birocratia, ceea ce reduce considerabil timpul alocat consultatiei pacientilor, potrivit unui studiu realizat la cererea Colegiului Medicilor Iasi.  Peste 40% dintre medicii inclusi in acest studiu sustin ca acorda pacientului intre 50% si 80% din timp. Rezulta ca restul timpului este ocupat cu completarea actelor medicale sau cu alte activitati birocratice. "In lupta cu birocratia, pare sa castige birocratia, desi «lupta» este inegala", este opinia medicilor participanti la studiu.  SUBFINANTARE. Timpul acordat problemelor birocratice este extrem de mare si tocmai de aceea este necesar ca factorii decidenti sa schimbe circuitul documentelor si modul de organizare a sistemului sanitar, sustin autorii cercetarii. Cele mai multe documente sunt cerute de casele de asigurari de sanatate, sustin medicii chestionati. Totodata, ei cred ca "sanatatea" ar trebui sa primeasca 7% din PIB. Potrivit medicilor chestionati, principalele probleme ale sistemului sanitar sunt subfinantarea (48,7%) si organizarea deficitara (39,8%).  De asemenea, ritmul reformei sanitare este perceput negativ. Concret: 21,2% dintre respondenti cred ca reforma sanitara merge intr-o directie gresita, iar 61,1% cred ca ritmul este stationar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.