Indicele societatilor de investitii financiare a depasit un nou prag psihologic, iar lichiditatea bursei a ajuns la recordul anului.

Randament de 4,26% pe indicele societatilor de investitii financiare (SIF) ieri la Bursa de Valori Bucuresti. In urma acestei cresteri, indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric, depasind pragul psihologic de 70.000 de puncte. Astfel, actiunea SIF Moldova s-a majorat cu 6,94%, SIF Banat Crisana cu 6,07%, SIF Oltenia cu 5,90%, iar SIF Transilvania cu 2,40%. SIF Muntenia intra astazi la tranzactionare. Toata aceasta crestere s-a datorat in fapt aprobarii majorarii de capital de la SIF Transilvania, in urma careia actionarii acestei companii vor primi o actiune gratuita la una detinuta. Prin urmare, actionarii SIF Transilvania vor avea doua actiuni SIF 3, dar au dat banii doar pe una. De fapt, in sedinta bursiera din 2 mai, actiunea SIF 3 s-a majorat cu 12,40%.

„Toti investitorii de la BVB se asteapta ca, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, si celelalte SIF-uri sa urmeze exemplul de la Transilvania, adica sa distribuie actiuni gratuite. Acest fapt se poate face chiar din rezervele mari ale SIF-urilor, facute de-a lungul timpului", a declarat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

Un nou maxim istoric a atins si lichiditatea bursei in sedinta de ieri. Au fost tranzactionate actiuni in valoare de 44,67 milioane de euro, SIF-urile detinind aproape 80% din aceasta. „A fost o lichiditate de vis. Acum doua-trei zile, lichiditatea la BVB era de cinci milioane de euro, iar acum e de zece ori mai mult. Sint in piata investitori mari care au dorit sa cumpere acum, pentru a vedea in ce mod se vor misca conducerile de la SIF-uri, dar si speculanti carora cresterea de peste 4% li s-a parut o buna oportunitate de a-si marca profitul", a sustinut Prunea.

Indicele companiilor listate la BVB este si el la cota maxima. Astfel, BET-C s-a majorat in sedinta de ieri cu 1,31%, fiind cotat in finalul sedintei de tranzactionare la 5.955,31 puncte.

„Cred ca pe termen scurt nu vom mai asista la cresteri atit de mari, majorarea de capital de la SIF 3 facindu-si efectul pe piata", a spus Razvan Pasol, presedintele SSSIF Intercapital Invest. Potrivit lui Pasol, pina pe 19 mai, data referendumului, investitorii straini din piata vor fi prudenti. „Daca presedintele nu va fi confirmat in functie si deci vom avea alegeri anticipate, e posibil ca o parte dintre investitorii straini sa-si retraga banii din piata si sa asistam la scaderi. Strainii vor de regula liniste si stabilitate", a sustinut Pasol.