Medicii pierd zilnic intre 20 si 50% din timpul de lucru completand acte sau cu alte activitati birocratice, fapt care in multe situatii reduce dramatic timpul care revine consultatiei bolnavilor, potrivit unei cercetari sociologice realizata la cererea Colegiului Medicilor Iasi.
Peste 40% dintre doctorii inclusi in acest studiu sustin ca acorda pacientului intre 50 si 80% din timp, rezultand ca intre 50 si 20% din activitate este birocratie, adica multe acte realizate zilnic. "Acord atentie pacientului intre 50 si 80%", au raspuns 41,6% dintre medicii chestionati. Timpul acordat problemelor birocratice este extrem de mare, care trebuie sa determine factorii decidenti la o regandire a cadrelor in care circula documentele necesare actului medical sau organizarii sistemului sanitar, sustin autorii cercetarii. Majoritatea medicilor repondenti considera ca volumul lor de munca in raport cu veniturile este prea mare. Conform raspunsurilor medicilor chestionati, veniturile cumulate din practica lor profesionala se situeaza in jurul sumelor de 150-200 de euro si 201-300 de euro. Medicii chestionati sustin, de asemenea, ca cele mai multe documente sunt cerute de casele de asigurari de sanatate. Todotata, medicii cred ca Sanatatea ar trebui sa primeasca 7% din PIB. Si ritmul reformei sanitare din Romania este perceput negativ. Concret: respondentii care cred ca reforma sanitara merge intr-o directie gresita (21,2%) formeaza un grup aproape compact cu cei care cred ca ritmul este stationar (61,1%). Or, contextul actual impune reformarea profunda a intregului sistem sanitar. Acest raspuns cumulat releva o slaba incredere a medicilor in procesul reformelor sistemului sanitar din Romania. In acelasi timp, 21% considera ca reforma sanitara merge intr-o directie gresita, 61% ca este stationara, iar 18% ca merge intr-o directie buna. (C.P.)
Crosul inimilor
Institutul de Sanatate Publica Bucuresti (ISPB), Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie (ASEF) si MEDCO ii invita pe bucuresteni cu mic si mare in Parcul Tineretului duminica, 6 mai, de la ora 13.00, la a 12-a editie a Crosului Inimii. Voluntarii ISPB, ASEF si MEDCO vor oferi masurari gratuite de tensiune arteriala, de greutate si procentaj de grasime corporala, vor distribui carti si pliante, vor "ghici" in stilul actual de viata al unora - "anii care-i mai separa de atacul de cord final", dar mai ales ii vor consilia cardio-preventiv pentru a-l evita. (C.P.)