Presedintele Romaniei poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum, a decis ieri Curtea Constitutionala, apreciind ca initiativa PSD in acest sens este in conformitate cu Legea Fundamentala. Referendumul de pe 19 mai privind
Presedintele Romaniei poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum, a decis ieri Curtea Constitutionala, apreciind ca initiativa PSD in acest sens este in conformitate cu Legea Fundamentala. Referendumul de pe 19 mai privind demiterea sefului statului se va desfasura dupa noile prevederi, desi mai multe voci considera decizia Curtii o modificare a regulilor in timpul jocului. "Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza", a spus presedintele suspendat Traian Basescu.
Curtea Constitutionala a luat in dezbatere, in sedinta de ieri, sesizarea formulata de 50 de deputati PD cu privire la neconstitutionalitatea normelor de modificare a Legii referendumului. Este vorba despre o Lege- articol unic, adoptata de Parlament la propunerea PSD, potrivit careia demiterea sefului statului la referendum se realizeaza daca majoritatea votantilor prezenti la urne se pronunta in acest sens. "Prin derogare de la articolul 5, alineat 2 (cel privind conditionarea valabilitatii referendumului - n.red.), demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum". In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie, se comunica presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Pareri impartite
Intrucat Curtea Constitutionala nu obisnuieste sa motiveze deciziile luate decat dupa cateva zile de la pronuntare, anuntul de ieri a iscat o serie de controverse legate de aplicabilitatea noii reguli. Mai multe voci au pretins ca nu se pot schimba regulile in timpul jocului, aratand ca procedurile privind referendumul sunt in plina desfasurare. Pe de alta parte, experti in drept constitutional au sustinut ca modificarile aduse sunt de imediata aplicabilitate, astfel ca referendumul de pe 19 mai se va desfasura dupa noile reguli.
Presedintele suspendat Traian Basescu nu a dorit sa comenteze decizia Curtii Constitutionale, mentionand doar ca va castiga referendumul din 19 mai. Intrebat cum comenteaza decizia, Basescu a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza". Jurnalistii i-au spus presedintelui suspendat ca aceasta decizie a Curtii vine dupa alte doua hotarari contrare, iar Basescu a spus: "Nu am ce sa fac, trebuie sa o iau ca atare. Nu vreau sa-mi exprim parerea". El s-a declarat convins ca va castiga referendumul. "Ca eu castig referendumul, aste e cert. Sunt convins ca il voi castiga. Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra", a precizat Basescu. El a mai fost intrebat daca isi mentine decizia de a iesi din politica in cazul in care va fi demis in urma referendumului din 19 mai. "Deocamdata vorbim de decizia Curtii", a adaugat presedintele suspendat. (Ovidiu BANCHES)
PSE contra lui Basescu si a lustratiei din Polonia
Partidul Socialistilor Europeni isi exprima, intr-o scrisoare deschisa adresata sefilor de stat si de guvern din UE, ingrijorarea fata de recentele evenimente din Romania si Polonia. In opinia socialistilor europeni, alarmante sunt incercarile lui Traian Basescu "de subminare a legitimitatii Parlamentului" si efectele Legii lustratiei din Polonia.
UE nu ar trebui sa tolereze nerespectarea prinicipiilor sale fundamentale, sustine PSE, sugerand ideea aplicarii sanctiunilor din Tratatul de la Nisa, printre care figureaza si suspendarea dreptului la vot in Consiliul European. "Inaintea referendumului care ar trebui sa decida asupra demiterii lui Traian Basescu, acesta incearca sa submineze legitimitatea Parlamentului si democratia reprezentativa a Romaniei", afirma liderii PSE, amintind ca presedintele suspendat "a facut acuzatii publice potrivit carora membrii Parlamentului ar reprezenta oligarhii si a sprijinit proteste de strada impotriva Parlamentului". Oricare ar fi rezultatul acestui referendum, este datoria tuturor liderilor europeni sa reitereze principiul fundamental al democratiei in UE, se spune in scrisoare. Referindu-se la Polonia, semnatarii scrisorii apreciaza ca "recenta lege a lustratiei ridica numeroase intrebari referitoare la respectarea libertatii cuvantului si a drepturilor omului". Vicepresedintele grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a afirmat ca aceasta scrisoare nu este o interventie in treburile interne ale celor doua tari, dar ca UE trebuie sa garanteze respectarea legii. (L.P.)
Predescu: "Nu dam indicatii"
Judecatorul Curtii Constitutionale Ion Predescu sustine ca nu exista vreun impediment pentru aplicarea modificarilor Legii referendumului dupa promulgare, Curtea urmand sa verifice legalitatea procedurii referendumului si sa valideze rezultatele, cand se va pronunta si asupra aplicarii legii.
Intrebat la RFI Romania daca Legea referendumului in forma ei modificata si avizata de Curte poate fi aplicata la referendumul din 19 mai, Predescu, fost senator PSD, a precizat: "Curtea Constitutionala nu da indicatii in privinta aplicarii legilor".
El a aratat totusi ca, odata ce legea ar fi promulgata, nu ar exista nici un impediment pentru aplicarea ei. "Cu conditia sa fie promulgata si apoi, e problema lor. Ei aplica legea, nu noi. Dupa ce se desfasoara referendumul - daca ei aplica legea, depinde cum o aplica - apoi vine la noi la validare, la controlul procedurii referendumului si la validarea rezultatelor. Si atunci examinam: a aplicat-o bine, n-a aplicat-o...", a explicat Predescu, la RFI Romania, conform Mediafax.
Chestionat daca judecatorii Curtii vor tine cont de faptul ca organizarea referendumului a inceput deja, Predescu a raspuns: "Nu tinem cont de nimic ca noi nu ne antepronuntam. Sa se desfasoare lucrurile asa cum cred ei de cuviinta, ca ei raspund de ele si noi, dupa aia, controlam ce au facut ei. Nu le dam directive de aplicare a legii inainte. Nici nu le interpretam si nici nu le spunem cum sa aplice legea". (O.B.)
PNL si PSD: Se aplica imediat
Liderii PNL si PSD au exprimat aceeasi pozitie de apreciere a hotararii luate de Curtea Constitutionala, ambele partide fiind de parere ca noile prevederi trebuie sa se aplice la referendumul din 19 mai.
"Decizia Curtii Constitutionale este absolut corecta. Basescu ne tot ameninta cu demisia. Eu cred ca moral ar fi sa demisioneze imediat dupa 19 mai, daca va primi din partea cetatenilor mai putine voturi decat in 2004, indiferent de rezultatul referendumului", a declarat vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti. In opinia sa, este firesc ca la referendumul din 19 mai sa se aplice noile prevederi.
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a spus ca noile prevederi ale Legii referendumului privind demiterea presedintelui produc efecte imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial. "Decizia Curtii cu privire la referendum este imediat aplicabila", a comentat Ponta. Purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu a sustinut ca noile prevederi in ceea ce priveste modalitate de demitere a presedintelui vor fi cele aplicabile la referendumul din 19 mai. (R.G.,R.A.)
PD: Putere doar pentru viitor
PD si PLD au spus la unison ca vor respecta decizia Curtii Constitutionale, insa sunt de parere ca aceasta nu se poate aplica la referendumul din 19 mai.
"Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si trebuie respectate, insa decizia de ieri privind modalitatea de suspendare a presedintelui are putere numai pentru viitor, adica pentru un alt referendum decat cel din 19 mai", a declarat, ieri, liderul PD Emil Boc. In opinia sa, "este o regula generala ca nu se schimba regulile in timpul jocului."
Potrivit articolului 115 al Constitutiei, legea dispune pentru viitor, astfel incat decizia de joi a Curtii Constitutionale se va aplica la un referendum viitor, nu la cel actual", a mai spus Boc. El s-a declarat convins ca la referendumul din 19 mai Traian Basescu va castiga cu cel putin 75%, astfel incat nu vor mai fi necesare alte comentarii. La fel a comentat si liderul PLD, Valeriu Stoica, care a apreciat ca aceasta modificare nu are nici un efect asupra referendumului din 19 mai, urmand a se aplica in viitor. "Indiferent de momentul publicarii legii in Monitorul Oficial, ea nu se va aplica acestui referendum pentru ca procedura referendumului deja a inceput. Se poate aplica numai in viitor si, ca urmare, nu are nici un efect asupra acestui referendum. Referendumulul care va avea loc in 19 mai va fi guvernat de legea in vigoare", a explicat Stoica. (C.E.)
Geoana musca din nou
Seful pesedistilor Mircea Geoana a comentat ieri ca pe Traian Basescu "l-a cuprins complexul mesianic", dovada fiind declaratiile acestuia, facute presei internationale. Basescu aratase ca daca nu va fi validat la referendum, se va retrage din politica. "Este un gest de lasitate si imoralitate politica. Nu i-a fost suficient ca a pacalit prin intermediul presei romanesti populatia Romaniei ca isi va da demisia in cinci minute, asa cum anuntase. Presedintele incearca sa ia prizoniera si presa internationala, amenintand sau santajand cu demisia", a spus Geoana, convins ca Basescu nu va demisiona. "Am impresia ca l-a cuprins, ca si pe Ceausescu, complexul mesianic. Daca el crede ca este fara de prihana - el, care a facut parte din sistemul securist si comunist, el, care cunoaste si este parte a unui sistem de influenta si de coruptie in Romania - inseamna ca avem de-a face fie cu un demagog, fie cu cineva care se crede Mesia pe pamant. Ne-am saturat de oameni providentiali in Romania. Am avut unul si nu ne mai trebuie un al doilea", a conchis Geoana. (V.D.)
PC: Referendumul are continut
Deputatul PC Sergiu Andon a declarat, ieri, ca decizia Curtii Constitutionale da continut si semnificatie referendumului, deoarece de acum incolo conteaza fiecare vot, iar banii pentru organizarea scrutinului nu vor fi cheltuiti degeaba. "Decizia Curtii este in folosul referendumului, al tuturor competitorilor, inclusiv al presedintelui suspendat Traian Basescu, care poate sa-si verifice increderea pe care o are in randul populatiei. De acum incolo toate formatiunile politice trebuie sa faca tot ce pot, si in primul rand initiatorii suspendarii presedintelui, sa convinga populatia. Incepe o lupta foarte importanta", a precizat Sergiu Andon, citat de Mediafax. (V.D.))
PRM: "O decizie normala"
Decizia Curtii Constitutionale reprezinta o intrare in normalitate, o punere in acord a unor exigente juridice cu o realitate practica, a declarat ieri vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas (foto). El a insistat ca decizia trebuie luata la referendum de cei care doresc sa participe la scrutin. "Aceasta decizie nu poate fi privita ca singulara, ci ca un rezultat asteptat al modului in care s-au admis celelalte doua contestatii ale PD", a precizat Bolcas. El a spus ca afirmatiile potrivit carora prin aplicarea legii modificate la referendumul din 19 mai
s-ar schimba regulile jocului "sunt penibile". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.