Presedintele Federatiei Romane de Box recunoaste ca a scris note la Securitate si ca a vrut sa fuga din tara. Rudel Obreja sustine ca era un copil care nu a facut rau nimanui.

Rudel Obreja a dat bine cu pumnul in ringul de box, dar odata scapat de manusa a dat si note stinghere la Securitate. A recunoscut-o chiar fostul campion in urma cu citeva luni, acum stind si el la coada, alaturi de Tiriac si alti fosti sportivi, pentru a-si lectura dosarul.

„Eram doar un copil, aveam 15-16 ani, si am fost pus sa scriu de citeva ori note informative. Au fost atit de lipsite de continut ca au renuntat sa-mi mai ceara. Nu am scris nimic rau despre vreun coleg", spune Obreja. Si pentru a demonstra acest lucru, presedintele FRB a solicitat dosarul la CNSAS. „Vreau sa demonstrez ca nu am facut rau nimanui. Mi s-a pus o eticheta pe care nu o merit. Eu am suferit de pe urma Securitatii, pentru ca timp de trei ani, 1985-1988, nu am fost lasat sa ies din tara. Asta din cauza atitudinii pe care o aveam fata de regim. Eram un nonconformist, spuneam oricui ce gindeam. Abia in 1988 am fost lasat sa plec la un concurs in Turcia si asta doar la interventia sefului Inspectoratului General de Militie de atunci, Tudor Stanica.

Vicepresedinte la box, Stanica a garantat pentru mine si am putut sa ies din tara doar pe pasaportul lui. Sincer sa fiu, aveam de gind sa fug din Romania, dar cind mi s-a ivit ocazia, in Turcia, nu am putut face asta pentru ca ar fi platit Stanica", a adaugat Obreja. Dornic sa se disculpe cit mai repede, presedintele FRB a vizitat, saptamina trecuta, sediul CNSAS, pentru a solicita urgentarea raspunsului: „Vreau sa scap cit mai curind de aceasta povara. Mi s-a spus ca, in general, raspunsul vine in cam doua luni, dar vor incerca sa urgenteze cazul meu. Sper ca intr-o saptamina, o saptamina si jumatate sa prezint opiniei publice dosarul".

Presedintele de astazi al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, a fost sportiv de performanta, campion al Romaniei la juniori (3 titluri) si seniori (5) -, Rudel Obreja facind parte timp de zece ani din lotul national. In plan international, presedintele FRB are un titlu de vicecampion european (1989), o medalie de bronz la Mondiale (1989), dar si o participare la JO de la Los Angeles. A sustinut in cariera 225 de meciuri, din care a cistigat 205. Maestru emerit al sportului, Obreja a dat lovitura pe plan international, fiind ales vicepresedinte al forului european si sef al Comisiei Tehnice a Federatiei Internationale de Box Amator.

Ilie Nastase alearga si el cu racheta dupa turnatori. „Daca eu nu am avut dosar, atunci nici Ceausescu nu a fost comunist", a spus ieri presedintele Federatiei Romane de Tenis, fostul numarul unu mondial fiind convins ca a avut dosar la Securitate, chiar daca dinspre CNSAS i-au venit doar raspunsuri negative. „Am vrut sa merg zilele trecute, dar fiind zile libere m-am gindit ca nu gasesc pe nimeni acolo. Astazi sau miine insa voi merge negresit. Ultima oara mi-au zis ca dosarul meu este probabil la armata si nu a venit inca la CNSAS. Vreau sa aflu cine m-a turnat. Poate Haradau a scris urit despre mine", a glumit presedintele FRT.