Emisiunea „Putere la puterea a patra" a avut secvente palpitante si in afara platoului de filmare. Dintre marii moguli, doar SOV a participat, insa si acesta via satelit, intrucit se afla
la Viena. El a multumit initiatorilor olandezi pentru ca l-au invitat la propria televiziune Anuntata ca prima incursiune de anvergura in lumea proprietarilor de media, emisiunea „Putere la puterea a patra", difuzata miercuri seara pe Realitatea TV, a lansat spre dezbatere numeroase teme care framinta astazi mass-media din Romania, nereusind sa risipeasca insa destul de multe semne de intrebare. Patru dintre mogulii invitati nu au venit: Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Adrian Sirbu si Dan Adamescu. Doar Sorin Ovidiu Vintu a intervenit in direct de la Viena. Spectacolul a inceput cumva inaintea celui de la televizor, in culise. Mai erau cam 30 de minute pina sa inceapa emisiunea, cind pe platoul de la Studio Fratelli, din Calea Floreasca, Bucuresti, au sosit primii invitati. Tocmai se terminase o discutie intre prezentatori, Robert Turcescu si Liviu Mihaiu, organizatori, cei de la Realitatea TV, si initiatorii marelui spectacol, ziaristi de la postul public olandez de radio. S-au taiat cu pixul numele celor care n-au mai vrut sa vina, Tudor Giurgiu, de la TVR, Tariceanu, Geoana - cica’s prea multi pro-Basescu in sala, ar fi zis consilierii liderului PSD.

Intilnirea asta avea sa-i risipeasca lui Mihaiu temeri fundamentale strigate catre un flacau din corpul tehnic: „Bai, frate, astia vor sa ma puna sa impart microfoane printre rinduri!" Se limpezise si trebusoara asta: Mihaiu va evolua si el la centru, alaturi de Turcescu.

De la moguli a venit o subspecie, mogulasii: Silviu Prigoana, Radu Mazare si Dan Diaconescu. De asemenea s-au prezentat Videanu, Stolojan, Raluca Turcan, Codrut Seres, Gigi Becali si Cozmin Gusa, dintre politicieni, Nistorescu, Hurezeanu, Tolontan, si Razvan Ionescu, dintre ziaristi si analisti, iar de la ONG-uri, Ioana Avadani, Mircea Toma, Victor Alistar.

Becali, mereu cu pieptul umflat si coatele departate de corp, ca nu degeaba toata lumea ii spunea Tintarul in tineretea lui anonima, a dat mina cu multi si l-a ocolit cu un rinjet pe Nistorescu, apoi s-a asezat pe o canapea din primul rind. Cu un sfert de ora inainte sa inceapa emisiunea, o brunetica sfioasa, ce se recomanda „PR de la Realitatea", l-a rugat sa se aseze pe rindul al doilea, „ca aici trebuie sa stea domnul Stolojan". Lui Becali i-au tisnit flacari din ochi si a plecat glont spre iesire. Brunetica, cu miinile impreunate, dupa el. „E chestie de respect, vreau respect, io is mai bogat decit Vintu asta al vostru si mai puternic ca barbat. Cine merge in turul doi cu Basescu? Eu, Becali, nu ala, Stolojan, cu 4 la suta, daca venea Basescu, mai ziceam, stateam pe canapeaua din spate, daca venea premierul, aaa..., hai ca asta-i prim-ministru, ba nu, ca nici el n-ar intra in turul doi, tot as fi stat pe canapeaua din fata!". Copilei mai ca ii aparusera lacrimi in ochi, nu era clar de ce, parea sa fie la mijloc o spaima profesionala, poate plingea ca-i pleca invitatul. „Domnu’ Becali, nu plecati, va roooog, nu plecati!". Tintarul, de otel. La iesire a dat peste Mazare, primarul de Constanta, care tragea lent, ca un pasa urban, dintr-un trabuc. „De ce v-ati enervat asa, domnu’ Becali?!", a susurat Mazare, cu zimbetul lui vag interesat, cu fata bronzata pina si de Revelion, neras cu stil si urmarind un rotocol cubanez prin aer. Becali l-a luat martor pe Mazare si i-a zis brunetei: „Fetito, uite acilea la mine, daca te da astia afara, vii la mine si-ti dau salariu dublu, ca-mi fac televiziune acusi, nu plinge, ma, fato, hai, o sa-ti dau triplu, da’ cit ai la astia?!" Apoi arhanghelul dreptei romanesti s-a rasucit pe tocurile lui englezesti si-a plecat scuipind peste umar ultimele cuvinte: „Papagali comunisti!"

Dupa citeva minute, s-a strigat „Atentie! Liniste!", se intra in direct si, din intunericul culiselor, a tisnit spre canapeaua mogulilor Dan Diaconescu, de la OTV. A inceput Turcescu sa intrebe in stinga si-n dreapta daca oamenii politici intervin pe linga patronii de media. Razvan Ionescu, „Evenimentul zilei", a deplins obiceiul politicienilor de a vorbi mai degraba cu patronii decit cu semnatarii articolului, Raluca Turcan a condamnat interventiile la TVR, Radu Mazare, mirat si el ca e considerat mogul, a marturisit ca nu crede sa existe undeva in lume presa independenta. Mihaiu a zis ca absenta mogulilor si a unor oameni politici de virf e deja un raspuns. A intervenit de la Viena Sorin Ovidiu Vintu, cu propria definitie: „Mogulul este proprietarul de media care nu-i este pe plac presedintelui Basescu" sau „Puterea in presa apartine ziaristilor, nu actionarilor!". El a precizat ca nu intervine decit daca afacerea o ia serios la vale, si atunci schimba toata echipa manageriala si editoriala, sau in caz de aberatii majore. „Domnule Turcescu, daca va apucati sa laudati al-Qaeda, va dau afara instantaneu!" Si a confirmat ca a primit telefoane „de la politicieni de rangul al doilea, nemultumiti de anumite abordari". Lumea din sala a cerut nume din rindul celor prezenti, Vintu a dat unul singur, Gusa, „de care ma leaga o veche amicitie". Prima pauza publicitara. Prigoana iese la o tigara. „Absenta marilor moguli e deja un raspuns, domnule Prigoana?" „E, cum sa nu fie! Astia se pisa pe toti! Da’ nu pot sa spun asta, ca-i amendeaza CNA!"

Emisiunea reincepe. Mircea Toma pomeneste de confesiunea lui Voiculescu, zicea acolo mogulul ca exista santaj in presa, de aici pareri si pareri, lumea-i de acord ca treaba nu-i cuser tot timpul, ca nu se respecta standardele profesionale, e astfel comentata trecerea lui Ovidiu Nahoi de la „Evenimentul zilei" la „Adevarul". Nahoi nu crede ca si-a descumpanit cititorii, dar recunoaste ca l-a durut cind a fost facut „mercenar" de catre Cristian Tudor Popescu. Tolontan puncteaza subtil ca libertatea editoriala n-ar trebui sa fie un bonus de generozitate din partea patronatului, liderul PNTCD, Marian Milut, se plinge ca nu e chemat de patru luni de zile la nici un post tv, desi are 2% in sondaje. Nistorescu ii intreaba pe ONG-isti cine le da bani pentru proiecte. A doua pauza publicitara. Crin Antonescu, la tigara, catre Prigoana: „Dom’le, asta e o izmeneala!" „De ce e o izmeneala, domnule Antonescu?", il intrebam. „Ar trebui nitel dedramatizata discutia.... Mogulii au interese care nu sint prevalent comerciale. E drept, Patriciu a inteles-o mai tirziu decit Vintu."

Dan Diaconescu se plinge ca-l ocolesc agentiile de publicitate, acuza pentru asta „mafia din presa". Nistorescu il intreaba citi bani ia de la invitatii in studio, dar Diaconescu nu-i de oprit din tirada, zice ca el ancheteaza de ani moartea lui Dumitru Tinu, in vreme ce altii dau Premii „Dumitru Tinu".

Politicienii sint rugati sa spuna ce-i deranjeaza in presa. Stolojan marturiseste o incercare de santaj asupra-i, dar fara sa dea nume, Seres il apara pe Voiculescu si Crin Antonescu se arata intrigat de „convergenta presei in diabolizarea intregii clase politice".

Spre finalul emisiunii, Turcescu le cere invitatilor sa ridice mina cei care cred ca exista libertate editoriala. Mai putin de jumatate dintre cei 16 aflati pe platou au ridicat miinile. Diaconescu propune „sa continuam discutia pe OTV". Genericul de final ii taie microfonul.

cotidianul.ro/select - Citeste mai mult - Ce este mogulul? Fapte, nu adevar

Unul dintre marile defecte ale presei este, in opinia Ioanei Avadani (foto), directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, faptul ca se ocupa prea mult de politica, in vreme ce politicienii ar trebui sa fie mai inventivi. „Presa nu releva adevarul absolut, ci faptele", a fost esenta interventiei sale.

Gigi Becali s-a prezentat la emisiune doar pentru a fi machiat, pentru ca a plecat furios cu un sfert de ora inainte ca aceasta sa inceapa.