Procurorii Parchetului General au dispus inceperea urmaririi penale fata de ministrul comunicatiilor Nagy Zsolt, iar informatia a fost furnizata oficial presedintelui interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, de catre Procurorul General, Laura Codruta
Procurorii Parchetului General au dispus inceperea urmaririi penale fata de ministrul comunicatiilor Nagy Zsolt, iar informatia a fost furnizata oficial presedintelui interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, de catre Procurorul General, Laura Codruta Kovesi.

"Presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, a fost informat de catre Procurorul General, doamna Laura Codruta Kovesi ca, prin rezolutia din 27.04.2007 a D.I.I.C.O.T., s-a inceput urmarirea penala fata de Nagy Zsolt, membru al Guvernului Romaniei", se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis vineri agentiei NewsIn, care precizeaza ca a fost informat si premierul Tariceanu.

"Pentru exercitarea atributiilor prevazute de Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, Presedintele Interimar al Romaniei a solicitat Procurorului General ca, in cazul in care, in desfasurarea urmaririi penale apar elemente noi asupra activitatii infractionale sa fie informat", se mai spune in comunicatul de la Cotroceni.

Conform Legii 115/1999, art. 20, in cazul in care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de un membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea lui din functie." (n.r.asa s-a intamplat in cazul lui Teodor Atanasiu).

Aceeasi lege mai prevede, la art.21, ca, "in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului, ministrul Justitiei comunica presedintelui Romaniei data la care a fost sesizata Inalta Curte de casatie si Justitie, in vederea suspendarii din functie a acestuia".

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a cerut, in 5 decembrie 2006, intrunirea si avizul Comisiei de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale impotriva ministrului comunicatiilor, Zsolt Nagy, in dosarul privatizarilor strategice.

Presedintele Traian Basescu a trimis, in 19 martie, ministrului justitiei, Monica Macovei, acceptul sau privind anchetarea ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, in dosarul privatizarilor strategice, asa cum a solicitat Parchetul General.

Decizia sefului statului are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita, la inceputul lunii decembrie, la cererea procurorilor DIICOT care se ocupa de dosarul privatizarilor strategice.

Nagy este acuzat de actiuni care aduc atingere singurantei nationale, dupa cum a anuntat Parchetul la momentul la care a cerut Presedintiei acordul pentru inceperea urmaririi penale a lui Zsolt Nagy, dar fara sa precizeze concret care sunt faptele propriu-zise. In presa au aparut informatii legate de presupuse legaturi ale ministrului UDMR cu grupul Stantchev. Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar fi avut, printre altele, sarcina "de a verifica tot timpul daca membri grupului (Stantchev - n.n.) sunt monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice", se spune in referatul pentru prelungirea mandatelor de arestare preventiva al unora dintre membrii grupului.

In referatul procurorilor de caz, Doru Cristescu si Ciprian Nastasiu, apar informatii privind rolul pe care l-ar fi jucat ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, in reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev.

In aceslasi referat, se arata ca ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy, "prin acte de complicitate intelectuala si materiala", a facut posibila "realizarea scopului tintit de gruparea infractionala organizata cu caracter transnational".

Ministrul Zsolt Nagy este banuit de asemenea ca ar fi incuviintat scurgerile unor informatii secrete catre reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev. Este vorba despre informatii care ar fi favorizat castigarea unor licitatii pentru consultanta sau privatizarea unor societati - Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom.

In acelasi dosar, fostul ministru al economiei, Codrut Seres, este acuzat de procurorii DIICOT, in dosarul privatizarilor strategice, ca ar fi servit interesele retelei lui Stamen Stantchev in mai multe cazuri, de la privatizari pana la contracte ieftine de energie, in cazul Alro Slatina.

Guvernul nu se baga Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat, azi, ca suspendarea sau nu a ministrului comunicatiilor, Nagy Zsolt, urmarit penal, este la latitudinea presedintelui interimar, Nicolae Vacaroiu.

"Situatia ministrului comunicatiilor nu s-a schimbat, nu au aparut elemente suplimentare. Este la latitudinea presedintelui interimar, Nicolae Vacaroiu, sa decida daca va fi sau nu suspendat", a afirmat Spataru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.