Taxa verde de aapte lei se aplica, deocamdata, doar echipamentelor IT&C ale producatorilor membri ai Eco Tic, urmand ca taxa pentru electrocasnice ai echipamente de iluminat sa fie stabilita dupa ce firmele de reciclare din domeniu obtin autoriza
Taxa verde de aapte lei se aplica, deocamdata, doar echipamentelor IT&C ale producatorilor membri ai Eco Tic, urmand ca taxa pentru electrocasnice ai echipamente de iluminat sa fie stabilita dupa ce firmele de reciclare din domeniu obtin autorizatia de reciclare de la Ministerul Mediului.
Eco Tic este prima asociatie care a obtinut licenta de operare in domeniu de la Ministerul mediului ai Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pentru reciclarea componentelor IT. in sectorul echipamentelor electrice ai electronice, doua organizatii ai-au manifestat intentia de a prelua responsabilitatile de colectare ai reciclare, respectiv Ceced Romania - pentru aparate de uz casnic de mici ai mari dimensiuni ai de larg consum - ai Recolamp - pentru echipamente de iluminat.
"Cei de la Eco Tic au decis ca taxa de recolare ai valorificare a deaeurilor de echipamente electrice ai electronice de tip IT &C sa fie de aapte lei. Ea se aplica in prezent numai echipamentelor IT &C produse sau importate de agentii economici care fac parte din organizatia colectiva Eco Tic. Pentru ceilalti producatori, care nu sunt membrii Eco Tic, aceasta taxa nu se aplica, urmand ca aceatia sa stabileasca ei o taxa pentru produsele lor", a declarat, joi, consilierul din cadrul Directiei Generale Gestiune Deaeuri ai Substante Periculoase din Ministerul Mediului ai Dezvoltarii Durabile (MMDD), Simona Vaida.
Potrivit acesteia, taxa verde pentru produsele electrocasnice ai pentru echipamentele de iluminat va fi stabilita numai dupa ce cele doua organizatii colective care ai-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile producatorilor de colectare ai reciclare ale acestor deaeuri vor obtine autorizatia de la Ministerul Mediului. "Ceced ai Recolamp nu au depus inca documentatia la Ministerul Mediului ai abia apoi vom putea vorbi despre taxa verde pentru aceste produse", a adaugat reprezentantul MMDD.
Taxa verde trebuie sa fie vizibila pentru consumatori, fiind clar specificata in factura noului produs cumparat.
in ceea ce priveate valoarea taxei, Simona Vaida a precizat ca aceasta va fi de cel mult 21 de euro, aplicabila deaeurilor albe - frigidere, maaini de spalat, aparate de aer conditionat. "Potrivit unui studiu ICPE (Institutul de Cercetari Electrotehnice) privind evaluarea costurilor pentru gestionarea echipamentelor electrice ai electronice, cea mai mare taxa ar putea fi de 21 de euro pentru electrocasnicele albe, iar, pentru echipamentele IT&C, maximul evaluat de studiu este de 7 euro pe produs", a precizat Vaida.
Aceasta a subliniat ca valorile stabilite de studiu au fost evaluate in baza unor date statistice, nu a unora concrete, urmand ca valoarea finala a taxei sa fie stabilita de producatori ai importatori. "Eco Tic a stabilit taxa la aapte lei pentru fiecare produs IT, mai putin decat evaluarile studiului. Este nevoie de evaluari bazate pe date concrete ai, de aceea, Ministerul Mediului are in derulare un proiect pilot la Braaov, care va continua ai in Ploieati, pentru a urmari evaluarea costurilor de reciclare", a mai spus Simona Vaida.
Consilierul din cadrul MMDD a adaugat ca normele legislative nu prevad un termen pe care il au la dispozitie asociatiile colective pentru depunerea documentatiei in vederea obtinerii autorizatiei, insa "ei trebuie sa inteleaga ca, in lipsa acestor autorizatii, se afla in ilegalitate. in cursul acestei luni, vom demara controalele, dupa care vom trimite scrisori de avertisment, urmand ca, ulterior, sa trecem la aplicarea de sanctiuni".
in acest sens, reprezentantul MMDD a mentionat ca, in cazul autoritatilor locale, au fost deja efectuate doua controale, in urma carora s-au trimis scrisori de avertisment. De asemenea, tot in cursul acestei luni, se va mai face un control in urma caruia administratiile locale care nu ai-au dus la indeplinire obligatiile care le revin vor fi amendate cu sume cuprinse intre 3.000 ai 15.000 de lei.
in urma cu cateva zile, ministrul mediului, Attila Korodi, iai exprima nemultumirea fata de lipsa de interes a asociatiilor colective pentru obtinerea autorizatiei, considerand ca nu sunt parteneri viabili pentru acest demers.
Eco Tic reuneate 107 companii din sectorul IT&C ai al electrocasnicelor, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare ai valorificare a deaeurilor de echipamente electrice ai electronice. Organizatia va colabora cu autoritatile locale ai centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul gestionarii DEEE ai cu celelalte organizatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.