Construita pe o insula a lacului Snagov, atestata documentar la 1408 in timpul lui Mircea cel Batran, reconstruita de Matei Basarab la 1512, Manastirea Snagov a fost de-a lungul secolelor loc de refugiu si de reculegere pentru elita munteana. In vrem
Construita pe o insula a lacului Snagov, atestata documentar la 1408 in timpul lui Mircea cel Batran, reconstruita de Matei Basarab la 1512, Manastirea Snagov a fost de-a lungul secolelor loc de refugiu si de reculegere pentru elita munteana. In vremea lui Vlad Tepes era cea mai bogata manastire ortodoxa. Tepes a construit aici o inchisoare si un tunel pe sub apa. O fantana de piatra, sapata de prizonierii turci cu mainile, sta si astazi marturie a acelor vremi. Legenda spune ca trupul lui Tepes se odihneste sub cripta din fata altarului bisericii. Pe la 1700, Antim Ivireanul tiparea la Snagov carti in slavona, greaca si araba. La 1830, manastirea devine oficial inchisoare. Revolutionari pasoptisti sunt trimisi in penitenta la Snagov. In 1853, podul de lemn ce leaga insula manastirii de Silistea Snagovului s-a prabusit in apa cu peste 50 de detinuti incatusati.
Dupa 1903, biserica manastirii este restaurata, operatie reluata in 1966 si 1995. Interiorul bisericii prezinta una dintre cele mai expresive ansambluri murale ortodoxe, o parte din icoane fiind pictate de Dobromir cel Tanar pe la 1525. La initiativa unor persoane private, locuitori ai Snagovului, Editura Ziua a publicat "Manastirea Snagov. Credinta, literatura si legenda", o lucrare complexa, ce cuprinde texte istorice (de N. Iorga si N. Serbanescu) si literare (C.D. Aricescu, sub ingrijirea lui E. Simion), imagini ale bisericii si ale interioarelor (de Steluta Danciu). Rezumate in engleza, franceza si germana se adreseaza vizitatorilor straini veniti sa vada mormantul lui Dracula.
Se adauga un CD Rom ce cuprinde un film documentar al B1 TV, un fotodocumentar de Steluta Danciu si un Ebook pentru cei obisnuiti cu lectura textului in format digital.
Lucrarea este disponibila pentru vanzare numai la Manastirea Snagov. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.