Prietene clarvazatoare, crime ca-n "American Psycho", soareci zburatori si scandaluri sexuale. Doar citeva fapte diverse din viata scriitorului Chuck Palahniuk.

„Cind am inceput sa scriu, mi-am stabilit obiectivul de a convinge oamenii care nu citesc sa descopere placerea lecturii", spunea Chuck Palahniuk intr-un interviu, la inceputul carierei sale. Si textele lui nu numai ca au convins oamenii sa citeasca, dar le-au provocat crize de plins compulsiv, i-au fortat sa-si reconsidere vietile si i-au determinat pe aproximativ 1.400 de fanatici din toata lumea sa se organizeze in cadrul unui fan club numit The Cult.

La lecturile publice din povestirea „Mate", inclusa in volumul „Bintuitii", cei slabi de inger lesina. In timpul unei conferinte in care Palahniuk a spus ca singura forma de cruzime pe care nu o poate accepta este cea fata de animale, un om din audienta a aruncat un pui de hamster in el. Ziarele vor scrie intotdeauna despre cel mai controversat autor al momentului. Doua dintre cartile sale au fost transpuse in banda desenata. In lumea literara, Palahniuk este o vedeta autentica, la fel de cunoscut ca Marilyn Manson sau Edward Norton, care joaca in „Fight Club", ecranizarea romanului sau omonim.

Fanii il urmaresc in turnee, au tricouri promotionale de vinzare pe site, ba chiar au facut un film documentar depre idolul lor. „Microbul" Palahniuk a patruns si in Romania, unde cartile lui sint devorate mai ales de publicul tinar. „Literatura lui e, cum sa zic, reala. Ti s-a intimplat vreodata sa-ti faci un review al gindurilor dintr-o zi si sa acorzi atentie detaliilor? Sa te gindesti la un detaliu si dupa vreo doua ore sa-ti dai seama ca brusc te gindesti la cu totul altceva si, puf… alta idee? Ala e Palahniuk. Un reprezentant perfect al sindromului de suprainformare", explica Iosif Gheorghe, fan declarat Chuck Palahniuk, care a vazut filmul „Fight Club" de aproximativ cincizeci de ori.

Palahniuk si-a petrecut copilaria in casa in care bunicul sau si-a ucis sotia. La maturitate, a devenit membru Cacophony Society, sedus de mirajul societatilor secrete. „Societatea" a degenerat intr-o adevarata mafie, Palahniuk participind activ la manifestatiile orgiastice si bahice anuale. Proiectul Mayhem din „Fight Club" este inspirat din aceasta experienta. A renuntat la jobul de jurnalist, in urma unor seminarii gen Landmark Education, care l-au convins sa-si dedice viata facind voluntariat in spitale pentru persoane cu boli in faza terminala. Si-a pierdut entuziasmul in urma mortii brutale a unui pacient de care se atasase. Tatal sau a fost macelarit de fostul amant al unei femei pe care o agatase cu ajutorul unui anunt matrimonial.

Nici viata sa privata nu este mai putin interesanta. Convins ca o jurnalista de la „Entertainment Weekly" avea de gind sa faca dezvaluiri cu privire la viata sa sexuala, autorul a hotarit sa-si declare orientarea homosexuala pe site-ul fan clubului, declansind valuri de reactii controversate. Citeva saptamini mai tirziu, articolul din „Entertainment Weekly" a aparut fara vreo referire la orientarea sa sexuala.

Primul sau roman, „Invisible Monsters", a fost refuzat de editori pe motiv ca este excesiv de provocator. Umorul sau negru, cruzimea, cinismul, scufundarile in detalii psihologice, sexuale, viscerale sau scatologice s-au dovedit prea mult pentru cititorul tipic american. Si daca ne gindim ca una dintre cele mai romantice replici din Palahniuk este „Vreau sa-ti avortez copilul" („Lullaby"), ne facem o idee. Si daca va intrebati de ce are o minte atit de perversa si ciudata, nu va obositi sa dezvoltati teorii cu trimiteri la Freud si efectele media asupra creierului. Explicatia e simpla: „O prietena mi-a spus ca in timpul unei interventii chirurgicale de la trei ani am murit, mi-am renegociat contractul vietii si m-am intors sa spun aceste povesti. Asa se explica tot ce am facut", spune cu nonsalanta scriitorul intr-un interviu pentru „Penthouse".

cotidianul.ro/select - Priveste mai mult - Pentru benzi desenate inspirate dupa literatura lui Chuck Palahniuk