"Am avut o discutie astazi (joi - n.r.) cu domnul Vosganian, care mi-a propus din nou sa fac parte din aceasta structura. Imi place proiectul. Voi accepta, desi ar putea fi probleme cu incompatibilitatea", a declarat Ionut Popescu. Fostul ministru de
"Am avut o discutie astazi (joi - n.r.) cu domnul Vosganian, care mi-a propus din nou sa fac parte din aceasta structura. Imi place proiectul. Voi accepta, desi ar putea fi probleme cu incompatibilitatea", a declarat Ionut Popescu. Fostul ministru de Finante a mai sustinut ca Varujan Vosganian i-a facut de mai mult timp aceasta propunere, insa nu a dat un raspuns ferm tinand seama ca nu mai face parte din PNL, in prezent fiind membru PLD.
Surse liberale au declarat ca fostul presedinte AVAS Mihai Ursache (fost lider al PSD Bucuresti) si fostii ministri Ionut Popescu si Iuliu Winkler ar putea fi nominalizati pentru locurile vacante in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea dupa retragerea reprezentantilor BNR, transmite Mediafax. Sursele citate au declarat ca, in cazul lui Ionut Popescu, care este senator, ar putea aparea o situatie de incompatibilitate, care ar putea fi rezolvata aplicandu-se prevederile articolului 82, alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Acesta prevede ca, "in mod exceptional, Biroul permanent al Camerei Deputatilor sau Senatului, la propunerea Guvernului si cu avizul comisiilor juridice, poate aproba participarea deputatului sau a senatorului ca reprezentant al statului in adunarea generala a actionarilor ori ca membru in Consiliul de administratie al regiilor autonome, companiilor sau societatilor nationale, institutiilor publice ori al societatilor comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, de interes strategic sau in cazul in care un interes public impune aceasta".
Varujan Vosganian a declarat, recent, ca reprezentantii Bancii Natioanle a Romaniei (BNR) in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea vor fi inlocuiti cu specialisti agreati de partide. El a aratat ca decizia este motivata de necesitatea obtinerii de sustinere in Parlament pentru actele normative propuse in vederea schimbarii legislatiei privind Fondul Proprietatea.
Consiliul de Supraveghere al Fondului are sapte membri, dintre care trei reprezentanti ai BNR, care s-au retras deja din functii. Din componenta Consiliului de Supraveghere fac parte Alexandru Paunescu - presedintele Fondului, Ingrid Zaarour - pesedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Iuliana Vaduva - jurist in Directia Generala a Finantelor Bucuresti si Teodor Nicolescu - vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Vosganian si-a propus sa introduca in Parlament, pana la 20 mai, ordonanta de modificare a legislatiei privind Fondul.
Fondul Proprietatea a fost infiintat la sfarsitul anului 2005, pentru a plati daune persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist si care nu mai pot fi despagubite in natura. Capitalul Fondului, estimat la 3,9 miliarde de euro, este asigurat printr-un portofoliu de participatii la diferite companii de stat sau privatizate, precum si din venituri din privatizari. Ordonanta de Urgenta care reglementeaza modul de functionare a Fondului Proprietatea se gaseste de mai multe luni in faza de proiect, fara sa fi fost prezentata Guvernului spre aprobare. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.