La Sharm el Sheikh, pitoreasca statiune turistica egipteana de pe malul Marii Rosii, s-a consumat, ieri, prima intalnire dintre sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, si ministrul sirian de Externe, Wallid Mualam.
48 de tari si 10 organizatii internationale si-au trimis reprezentantii la Sharm el Sheikh, pentru a incerca sa gaseasca solutii pentru redresarea si linistea Irakului. "Copilul bolnav al Orientului Mijlociu" - Irakul are nevoie urgent de ajutorul comunitatii internationale. Asa se explica de ce americanii au stat la aceeasi masa cu trimisii Siriei si Iranului. Condoleezza a marturisit ca principala sa preocupare se indreapta spre incetarea conflictului dintre sunniti si siiti, care insangereaza Irakul. Participantii la Conferinta internationala de la Sharm el Sheikh au promis sprijinul tarilor lor la reconstructia Irakului. Statele Unite au anuntat un ajutor de 10 miliarde de dolari, iar Arabia Saudita a anulat datoria de miliarde a Irakului. Astazi participantii la Conferinta vor fi oaspetii nuntii ca in povesti a fiului lui Hosni Mubarak. Presedintele Egiptului sarbatoreste cu acest prilej implinirea varstei de 79 de ani. S-ar putea ca, in toiul petrecerii, intamplator, Condoleezza Rice sa schimbe doua vorbe cu ministrul de Externe al Iranului.
Tot pe marginea Conferintei pentru reconstructia irakiana au fost facute pregatiri in vederea unei reuniuni separate a ministrilor de Externe din cele cinci tari (SUA, China, Rusia, Japonia si Coreea de Sud) angrenate in dezbaterile cu nord-coreenii asupra programului nuclear al Phenianului.