O cantitate impresionanta de heroina, 60 de kilograme, a fost descoperita luna trecuta intr-o masina de lux, un Porsche 911 Turbo Coupe, aflat mai bine de patru ani in custodia Secretariatului General al Guvernului (SGG). Autoturismul a fost depozita
O cantitate impresionanta de heroina, 60 de kilograme, a fost descoperita luna trecuta intr-o masina de lux, un Porsche 911 Turbo Coupe, aflat mai bine de patru ani in custodia Secretariatului General al Guvernului (SGG). Autoturismul a fost depozitat in incinta unitatii Sucursalei de Transport "Bucurestii Noi" a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Heroina, in valoare de noua milioane de euro, a fost gasita de politisti dupa ce masina a ajuns in custodia Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), fiind repartizata Inspectoratului General al Politiei Romane pentru actiuni de filaj.
In urma anchetei desfasurate de MIRA a rezultat faptul ca masina fusese confiscata in februarie 2002 de la doi cetateni turci asupra carora Politia de Frontiera a descoperit atunci alte 63 de kilograme de droguri. Autoturismul a apartinut initial afaceristului turc Berirmen Ferdi, in varsta de 64 de ani, si fiului acestuia, Sureyya Berirmen, in varsta de 33 de ani, care, la data de 8 februarie 2002, au intrat in Romania pe la Vama Giurgiu. Luna trecuta, masina a fost repartizata Ministerului Internelor si Reformei Administrative, la Directia de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IGPR, urmand ca ea sa fie folosita in misiuni de filaj. Conform procedurilor, autoturismul Porsche a fost trimis in service pentru a fi utilat corespunzator, iar unul dintre mecanicii MIRA a descoperit ce au ratat politistii de frontiera: alte 60 de kilograme de heroina, ambalate in zeci de pachete a cate jumatate de kilogram, gasite sub bancheta din spate a masinii.
Pe langa hilarul situatiei, cazul ridica multe semne de intrebare. In primul rand, este greu de inteles cum a ramas masina neverificata imediat dupa ce a fost oprita in vama. In astfel de cazuri, autoturismele sunt demontate si cercetate cu mare atentie. Si nu este vorba numai despre banchete, dar si de portiere, plafon si rezervor. De asemenea, este foarte ciudat cum a decis Ministerul Finantelor sa repartizeze o masina sport Secretariarului General al Guvernului. Semne de intrebare ridica si modul in care s-a desfasurat ancheta procurorilor, in 2002, si faptul ca, din cei doi ocupanti ai autoturismului, doar unul a fost condamnat, primind o pedeapsa de doar 5 ani.
"Nu si-au facut bine treaba"
Secretarul de stat din cadrul SGG, Attila Cseke, a declarat, ieri, ca masina nu a fost inmatriculata si nici pusa in circulatie din cauza unor defectiuni tehnice la cutia de viteze, iar SGG nu a avut cunostinta de prezenta drogurilor. Cseke a explicat ca autoturismul a fost depozitat in incinta unitatii Sucursalei de Transport "Bucurestii Noi" a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) pe intreaga perioada pana la data transferarii catre MIRA. "Precizam ca pe toata durata in care autoturismul a stationat la sucursala RA-APPS, SGG nu a avut cunostinta de prezenta unor substante interzise in interiorul acestui autovehicul (...). Credem ca la vama trebuia efectuata o verificare mai amanuntita", a spus Cseke. Totodata, el a apreciat ca se poate pune problema tragerii la raspundere a angajatilor vamali, in conditiile in care, in 2002, persoanele care au gasit o parte din droguri au fost premiate. Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a declarat ca a fost informat cu privire la droguri si ca nu-si da seama nici acum cum a fost posibil ca masina sa nu fie controlata. La randul sau, fostul secretar general al Guvernului PSD, Eugen Bejinariu, a declarat, ieri, ca SGG nu are atributii in verificarea si perchezitionarea masinilor confiscate, aceste proceduri intrand in atributiile Politiei si Vamii. Mai mult, Bejinariu a explicat ca in 2002, Politia a dat asigurari "ca masina e in regula, ca putem sa o luam la Bucuresti". "Au spus ca au verificat-o, ca au desfacut-o in intregime, ca au gasit heroina si ca putem sa o luam. Acum se vede ca nu si-au facut bine treaba, trebuia (ca Politia Timisoara - n.r.) sa gaseasca toata cantitatea de heroina din masina", a adaugat fostul secretar general.
Ancheta marca Nastasiu
Ministerul Public si Ministerul de Interne au declansat verificari interne privind furnizarea informatiei conform careia in masina Porsche au fost gasite, la mijlocul lunii aprilie, alte 60 de kilograme de heroina, pe motiv ca informatia a afectat ancheta.
Anchetatorii au constituit, in 11 aprilie, un dosar ca urmare a gasirii stupefiantelor. In urma descoperirii drogurilor, masina a fost pusa sub observatie pentru a identifica eventualele persoane interesate de recuperarea heroinei. Dezvaluirea informatiei privind gasirea drogurilor "a aruncat in aer ancheta", procurorii fiind suspiciosi cu privire la buna-credinta a celor care au dat publicitatii datele. Mai mult, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca va cere derularea unei anchete interne in cadrul Secretariatului General al Guvernului pentru a clarifica situatia masinii in care a fost descoperita heroina, daca informatia se confirma. Totodata, premierul a precizat ca asteapta ca Politia sa isi faca datoria. "Nu stiu cat de reala e aceasta problema, e un pic hilar sa comentez. Nu am suficiente detalii si mi se pare un pic surprinzator. In cazul in care aceasta situatie se va confirma, voi ordona o ancheta interna la nivelul SGG, insa mi se pare ca o bomba de presa", a adaugat Calin Popescu Tariceanu. Potrivit Mediafax, ancheta in acest caz a fost inceputa inca din 2002 de procurorul Ciprian Nastasiu, cazul fiind preluat de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, respectiv de procurorul Flavius Craznic (ulterior devenit consilier al ministrului Justitiei Monica Macovei, propus de catre acesta la Oficiul National pentru Spalarea Banilor). Craznic a dispus atunci scoaterea de sub urmarire penala a lui Sureyya, trimitandu-l in judecata doar pe tatal acestuia, omul de afaceri Ferdi Berirmen, care a primit doar cinci ani de inchisoare, printr-o sentinta a Tribunalului Bucuresti care nu a mai fost contestata. Conform Mediafax, intre procurorul Flavius Craznic si cetateanul turc ar fi existat o intelegere pentru a furniza si alte date.
Energizante pentru schiori
Controlul efectuat in 2002 de autoritatile romane asupra celor doi turci, dar si asupra masinii cu care acestia calatoreau, Porsche de culoare argintie, nu a scos nimic in evidenta. Turcii au declarat ca tranziteaza Romania pentru a ajunge pe partiile de schi din Austria, intr-o scurta vacanta, si au fost lasati sa plece.
Au ajuns in Bucuresti unde au petrecut cateva ore la un hotel. Ulterior, insa, cand cei doi turci au incercat sa iasa din tara pe la vama Nadlac, au fost prinsi cu drogurile in masina. In 9 februarie 2002, la controlul efectuat asupra masinii, vamesii si politistii de frontiera au gasit pe bancheta din spate o geanta in care se aflau 63 de kilograme de heroina. Drogurile erau ambalate in 126 de pungi de plastic vidate, de cate o jumatate de kilogram fiecare, si erau marcate cu vopsea neagra reprezentand imaginea unui leu. La acea vreme, cele 63 de kilograme de "praf al mortii" valorau aproximativ 10 milioane de euro, fiind considerata cea mai mare captura a anului 2002. Masina a fost confiscata, iar turcii retinuti si apoi arestati. In timpul anchetei, turcii au sustinut ca nu au habar de proveninta drogurilor si ca nu cunosc identitatea persoanei care le-a pus in masina lor. Ulterior, cei doi au declarat ca marfa a fost preluata din Bucuresti cu rugamintea de a fi transportata in Germania si ca geanta ar fi trebuit sa contina substante energizante destinate unei echipe de schiori din Austria. Un an mai tarziu, masina turcilor, evaluata la aproximativ 200.000 de dolari, a intrat, printr-o hotarare judecatoreasca, in visteria Ministerului Finantelor, iar pe 28 februarie 2003 a fost atribuita Secretariatului General al Guvernului.
Kovesi promite cercetari amanuntite
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, sustine ca se vor face cercetari sub toate aspectele in cazul celor 60 de kilograme de heroina gasite in autoturismul de lux, inclusiv daca au fost distruse drogurile gasite in urma cu cinci ani in aceasta masina, confiscata de la doi traficanti. Codruta Kovesi a declarat, ieri, dupa sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca vor fi verificate toate aspectele din acest caz, chiar de la momentul retinerii celor doi traficanti turci, de catre procurorii timiseni, modul in care a fost verificata masina, dar si daca informatiile despre gasirea drogurilor in acest an, in aceeasi masina, erau date clasificate. "Vom vedea daca au fost scurgeri de informatii. Oricum, ele trebuiau date pe canale oficiale", a spus Kovesi, raspunzand unei intrebari privind verificarile sub acest aspect.
Incuiata timp de patru ani
Directorul Sucursalei de Transport "Bucurestii Noi" (STBN) a RA-APPS, Gabriel Mihalache, a declarat, ieri, ca autoturismul in care au fost descoperite peste 60 kilograme de heroina a stat permanent incuiat, timp de patru ani, in garajul unitatii, fara ca vreo persoana sa aiba acces la masina. Totodata, el a precizat ca autovehiculul a fost adus la garajul sucursalei "pe roti" de catre un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului si un angajat al STBN care a iesit la pensie. "Masina nu intra in contractul de prestari servicii cu SGG. Nefiind masina in administrarea noastra, pur si simplu am stocat-o acolo, urmand ca SGG sa decida
ce face cu ea", a adaugat
Mihalache.
Boc a gasit samanta de scandal
Liderul PD Emil Boc a declarat, ieri, ca descoperirea unei cantitati importante de droguri intr-o masina aflata in garajele Guvernului demonstreaza ca "actualul Cabinet Tariceanu-Heroina are cu totul alte preocupari decat interesul public, si anume interese inguste, private, legate de afaceri si de droguri". "Sa nu ma vrajeasca cu faptul ca acea cantitate de heroina a stat patru ani acolo, ca au gasit numai de pe banchete, si nici un oficial nu s-a uitat sub banchete sa mai descopere 60 de kilograme de heroina, in valoare de 9 milioane de euro. Descoperirea demonstreaza adevaratele preocupari ale Guvernului Tariceanu", a adaugat Boc, citat de Mediafax. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.