In urma articolului "Micul dictator de Gorj", publicat de ZIUA in editia din data de 26.04.2007, am primit la redactie din partea secretarului general al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), Adrian Gorun, un drept la replica. Acesta, care n
In urma articolului "Micul dictator de Gorj", publicat de ZIUA in editia din data de 26.04.2007, am primit la redactie din partea secretarului general al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), Adrian Gorun, un drept la replica. Acesta, care ne-a trimis si cateva documente prin care incearca sa demonteze acuzatiile aduse la adresa sa de ziarul nostru, ne-a cerut declansarea unei anchete interne pentru a se stabili daca autorul articolului a avut sau nu dreptate. Redactia a realizat aceasta ancheta, ale carei rezultate le publicam in numarul de azi. De asemenea, prezentam si cele mai importante aspecte din dreptul la replica al lui Adrian Gorun.
Replica lui Gorun
"Ma vad nevoit inca de la inceput sa va atrag atentia ca ziarul pe care il conduceti se face, in cazul meu purtatorul de cuvant al unui saptamanal de scandal din Gorj, denumit chiar <<Scandal de Gorj>>. Spun aceasta, deoarece asa-zisele ilegalitati despre care vorbeste autorul articolului, au fost inserate in numarul din 31 martie - 5 aprilie al publicatiei despre care va vorbeam.
In plus, consider alaturarea numelui meu de cel al lui Dan Ilie Morega drept o pura intamplare intrucat nu am fost implicati nici eu si nici fiul meu in <<scandalul>> Morega. (...)
In ceea ce priveste legalitatea detinerii functiei de rector, situatia privind starea de incompatibilitate la care se face referire, reprezinta o dezinformare pe care aceste "voci" o clameaza cu insistenta, pentru o dezinformare voita si inducerea unei impresii de ilegalitate la UCB, artificial creata. Legislatia in vigoare privind Statutul personalului didactic dar si Legea privind Statutul functionarilor publici reglementeaza aceasta situatie iar Ministerul Educatiei si Cercetarii a validat mandatul rectorului UCB. (...)
Calitatea de presedinte al comisiilor de admitere si licenta este atribuita obligatoriu, prin lege, rectorului institutiei. De asemenea, presedintele comisiei are obligatia sa verifice corectitudinea desfasurarii acestor examene (concursuri), iar acuzatiile aduse nu pot veni decat din necunoasterea prevederilor legale in domeniu. Faptul ca presedintele comisiei a verificat permanent desfasurarea concursului de admitere si a examenului de licenta ar trebui sa aduca mai multa credibilitate acestor activitati.
De altfel, prezenta mea la desfasurarea admiterii si licentei demonteaza acuzatia anterioara ca as fi incasat sume necuvenite fara a fi prezent la desfasurarea acestora. Orice activitate didactica desfasurata la catedra dar si in cadrul unor examene de admitere sau de licenta este normal, moral si legal sa fie remunerata. (...)
Referitor la statele de functii ale institutiei, acestea sunt acte administrative si nu se emit decat prin hotarari ale Senatului Universitatii. De altfel, hotararea referitoare la acest aspect s-a emis in baza unei sedinte de Senat la care nu am participat.
Schimbarea decanului Facultatii de stiinte Juridice si Administrative, domnul prof.univ.dr. Branzan Nicolae nu a fost decisa de rectorul institutiei, ci de Senatul Universitar care a constatat faptul ca dansul depasise varsta de pensionare, iar conform legii acest lucru era necesar (are 67 de ani).
Acuzatiile aduse actualului decan al Facultatii de stiinte Juridice si Administrative, domnul prof.univ.dr. Moise Bojinca sunt nefundamentate si calomnioase. (...) Promovarea domnului Moise Bojinca nu se putea realiza decat pe criterii de competenta didactica si stiintifica fiind in vigoare un ordin care reglementeaza aceste criterii pe care trebuie sa le indeplineasca un profesor universitar. Nici o comisie de acordare a acestor titluri stiintifice nu poate sa acorde un titlu de profesor universitar unei persoane fara competenta.
Nu rectorul impune decanii. Domnul Moise Bojinca a fost ales in Consiliul Facultatii de Drept si validat de Senat. Rectorul nu are decat competenta emiterii Deciziei prin care decanii sunt numiti. (...)
Din pacate, in cadrul UCB nu exista inca o persoana care sa aiba experienta domnului Tudor Cristian, ca director general. Dansul a fost multa vreme director general al Universitatii "Babes-Bolyai" iar in aceasta perioada Universitatea din Cluj a reusit cele mai mari investitii din invatamantul romanesc de dupa 1990. (...)
Directorul General a fost numit prin concurs, conform prevederilor Statutului personalului didactic, salariul fiind stabilit conform legii.
Activitatea didactica si stiintifica a fiului meu Horatiu Gorun poate fi analizata in interiorul institutiei de catre catedra din care face parte. Fiul meu lucreaza in Universitatea "Constantin Brancusi" de mai multi ani, nu doar din momentul in care am devenit rectorul acestei institutii si intotdeauna a avut o activitate apreciata pozitiv de catre conducerile anterioare ale institutiei. De asemenea, acuzatia imorala ca un cadru didactic universitar, in cauza Horatiu Gorun, nu poate indeplini o functie de conducere, este cel putin fortata daca nu calomnioasa.
Activitatea efectiva, la catedra, in mediul universitar, prevede un numar de ore ce poate fi usor realizat pe parcursul unei saptamani. In afara de activitate didactica, invatamantul superior prevede activitati de cercetare si pregatire stiintifica pe care diverse comisii stiintifice le evalueaza pe parcursul carierei. Norma didactica a unui profesor universitar este compusa din 3-4 ore de predare intr-o saptamana iar normele didactice care se pot face in regim de cumul si plata cu ora sunt in conformitate cu normele legale, care se aplica in orice institutie de invatamant superior. (...)
Situatia doamnei conf.univ.dr.Magda Jianu, decan la Facultatea de stiinte Sociale este de asemenea, o situatie legal reglementata de legislatia in domeniu, fiind validata in functia de decan de catre Senatul UCB. (...)
Urmare a unor asemenea calomnii, d-na conf.univ.dr.Magda Jianu a demisionat din functia de decan, demisie ce produce mari prejudicii facultatii. Precizez ca d-na decan a avut permanent Carnetul de munca la UCB. (...)
Sunt enorm de multe de spus, legat de acuzele mizerabile ce mi se aduc. Apelez la buna dumneavoastra credinta, precizand succint si alte aspecte:
1. Pentru achizitionarea cladirii destinate bibliotecii (UCB nu avea, dupa 15 ani de functionare, o biblioteca centrala!) a fost desemnata o comisie care a negociat si o comisie care a achizitionat imobilul (componenta o transmit in copie); (n.r. - vezi facsimil 1)
2. Sunt titular prin concurs, in calitate de profesor universitar la UCB (depun, in copie Decizia);
3. Soferul n-a avut o delegatie falsa; el a lucrat 3 zile la MEdC, perioada in care la Secretariatul General si Directia generala buget-finate, patrimoniu si investitii au fost numeroase actiuni, automobilele din parcul institutiei centrale fiind insuficiente (la fel, numarul de soferi).
Depun si declaratia acestuia, in copie, iar verificarile pe care le veti intreprinde, vor dovedi ca el s-a aflat in tara in perioada invocata. Este adevarat ca am cumparat automobilul respectiv, insa nu a fost adus pentru mine din strainatate (intre data achizitionarii si data la care l-am cumparat este o perioada de un an. De altfel, in momentul in care a fost achizitionat, nu eu eram rector la UCB.
4. Nu ocup nici un spatiu la Agronomie. Am locuit sase luni (legal, contra cost) intr-o camera ce este acordata prin protocol ministerului, pana ce, conform legii, prin RAPPS mi s-a rezolvat locuinta de serviciu".
Ancheta ZIUA
1. L-am acuzat pe Adrian Gorun ca ocupa ilegal functia de rector, nefiind titular al universitatii avand cartea de munca la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Am afirmat ca acesta este incompatibil pe baza Legii functionarului public (L 188/2004) si pe Legea calitatii in invatamantul superior si metodologia de evaluare (L 87/2006 si HG 87/2006)
Adrian Gorun ne-a trimis la redactie:
- ordinul 3015/4.01.2006 al fostului ministru Mihail Hardau prin care a fost confirmat in functia de rector al Universitatii Constantin Brancusi (UCB).
- decizia 2 din 5.01.2006 semnata chiar de el prin care este incadrat in functia de rector.
- adresa a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici conform careia, functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic si in care se precizeaza ca nu exista incompatibilitate intre calitatea de functionar public si cea de rector.
- decizia 131/19.09.2005 prin care a fost angajat ca profesor universitar la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative de la UCB
- punctul de vedere al avocatului Antonie Iorgovan potrivit caruia calitatea de rector este compatibila cu functia de secretar general al MEC.
Adrian Gorun nu ne-a trimis insa nici un document care sa dovedeasca faptul ca nu are cartea de munca la MEC. Mai mult, potrivit Legii 188/2004, art. 81, alin 1, "raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una din urmatoarele situatii: a) este numit sau ales intr-o functie de demnitate publica pentru perioada respectiva". Pe de alta parte, la articolul 11 din aceeasi lege se precizeaza ca, "categoria inaltilor functionari publici cuprinde persoanele care sunt numite in una dintre urmatoarele functii publice: (...) c) secretar general si secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale".
2. L-am acuzat ca a fost presedinte al Comisiei de Admitere in anul 2006, fiind prezent doar sambata si duminica. Pentru lunile iulie, august si septembrie a incasat sume de 5000 RON lunar. De asemenea, am acuzat si faptul ca pe primele 2 trimestre a luat premieri de 3000 RON, neavand acest drept intrucat nu are norma de baza la UCB.
- Adrian Gorun nu ne-a trimis nici un act care sa combata aceste acuzatii.
3. Am afirmat ca a schimbat Statul de functii pe semestrul 2 al anului universitar 2005-2006, contrar Legii invatamantului.
- nu ne-a trimis nici un document care sa dovedeasa contrariul, precizand doar ca acest lucru s-a decis intr-o sedinta de Senat la care nu a participat. Problema este ca acest fapt contravine Legii Invatamantului, iar el chiar daca nu a participat, trebuia sa ia apoi masuri sa nu se puna in aplicare decizia Senatului, atragand atentia ca s-a aprobat ceva ilegal.
4. Adrian Gorun a fost acuzat si ca l-a schimbat abuziv pe decanul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, Nicolae Branzan, numindu-l in functie pe Moise Bojinca, fost diriginte de santier la constructia vilei lui Gorun. De asemenea, am afirmat ca a intervenit in favoarea acestuia pentru acordarea titlului de profesor.
- Gorun nu ne-a pus la dispozitie nici un document care sa demonteze acuzatiile ZIUA, precizand doar ca Moise Bojinca a fost ales in Consiliul Facultatii si validat de Senat. Tot Gorun afirma ca Branzan avea varsta de pensionare. Acesta a fost in realitate motivul de care s-a folosit ca sa-l inlature.
5. Am afirmat ca a numit ilegal directorul general administrativ, incalcand Codul Muncii.
- in dreptul sau la replica, Gorun sustine acesta a fost numit prin concurs.
ZIUA se afla in posesia deciziei 342/15.12.2006 prin care Tudor Cristian este angajat pe o perioada determinata pana la organizarea concursului cu un salariu de 1084 RON (vezi facsimil 2). Decizia e semnata chiar de Gorun. ZIUA nu a spus ca l-a numit definitiv pe Cristian in functia de director. Mai grav, potrivit actelor aflate in posesia ziarului, lui Cristian i s-a dat calitatea de ordonator de credite, desi era director interimar, avea drept de prima semnatura.
6. Am afirmat ca fiul lui Adrian Gorun, Horatiu, a primit pe semestrul 1 al anului universitar 2006-2007 3 norme didactice, pe care nu le putea acoperi din cauza altor activitati.
- Adrian Gorun a negat acest aspect, dar nu ne-a trimis nici un document in acest sens. Curios este ca din actele aflate in posesia ZIUA reiese o situatie extrem de ciudata: Horatiu Gorun a efectuat intr-o luna pe langa cele 3 norme didactice peste 50 de ore in afara programului. Un lucru practic imposibil in realitate. Mai ales, ca fiul lui Gorun este si director la Directia de Tineret Gorj, precum si presedinte la Tineretul National Liberal Gorj.
7. ZIUA a afirmat ca Gorun a numit-o pe Jianu Magdalena director la MEC, unde are cartea de munca. Ea a ramas si decan la Facultatea de Litere a UCB.
- Gorun sustine in dreptul la replica ca Jianu a avut permanent cartea de munca la UCB, dar nu a dovedit acest lucru.
8. L-am acuzat pe Gorun ca a vizat in fals o presupusa deplasare a soferului sau care in realitate a plecat in strainatate pentru a achizitiona o masina second-hand, pe care o are in prezent Gorun.
- pentru a combate acuzatia, Gorun ne-a trimis doar o declaratie a soferului prin care neaga cele semnalate de ZIUA.
Ne aflam insa in posesia cotorului de BCF (bonuri valorice de benzina) al soferului, care arata deplasarile efectuate de acesta.
9. Am afirmat ca Adrian Gorun a cumparat un imobil in care sa functioneze o biblioteca, la un pret supraevaluat si desi Consiliul Municipal Targu Jiu negocia pentru achizitionarea cladirii pentru o suma mai mica.
- Gorun ne-a trimis acte prin care se dovedeste ca el doar a numit comisia care a negociat achiztionarea imobilului. Din acest punct de vedere are dreptate.
10. Gorun sustine ca nu ocupa vreun spatiu in Agronomie. ZIUA nu a spus acest lucru, ci a prezentat o acuzatie a deputatului PSD, Nicolae Banicioiu facuta intr-o interpelare in Parlamentul Romaniei.
In final, trebuie sa precizam ca in sprijinul celor afirmate in articolul nostru sta un memoriu adresat de cinci profesori ai UCB care ii semnalau premierului Calin Popescu Tariceanu si Comisiei de Abuzuri a Senatului mai multe ilegalitati comise de Adrian Gorun.
In concluzie, se poate spune ca Adrian Gorun a negat vehement toate acuztiile aduse la adresa sa de catre ZIUA, dar nu a prezentat decat in mica parte documente prin care sa dovedeasca nevinovatia sa.
Mai trebuie precizat, ca Adrian Gorun, care ne-a anuntat ca a cerut sa fie suspendat din functia de rector, si-a dat demisia din acest post in data 9.12.2006. Interesant este ca, la scurt timp, Gorun a revenit in functie.
De asemenea, tinem sa subliniem faptul ca nu am preluat informatii din saptamanalul "Scandal de Gorj", asa cum sustine Gorun, fiind o ancheta proprie.
Prezentam si o declaratie a profesorului Mihai Ungureanu, secretar general al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior: "Universitatea Constantin Brancusi are rezultatele cele mai slabe dintre toate cele 51 de universitati de stat din Romania".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.