ZIUA a incurajat de la bun inceput diversitatea opiniilor. S-a intamplat de multe ori ca aceeasi pagina sa gazduiasca, alaturat, comentarii complet antagonice. Polemicile au facut intotdeauna farmecul acestui ziar. Nu vreau sa cred ca, de acum incolo
ZIUA a incurajat de la bun inceput diversitatea opiniilor. S-a intamplat de multe ori ca aceeasi pagina sa gazduiasca, alaturat, comentarii complet antagonice. Polemicile au facut intotdeauna farmecul acestui ziar. Nu vreau sa cred ca, de acum incolo, pe anumite subiecte ar putea sa existe o singura abordare permisa. Asa ceva nici nu ar fi, de altfel, posibil cu actuala pleiada de comentatori "externi", atat de diferiti ca orientari politice (de multe ori declarate).
Libertatile exceptionale ale editorialistilor ar trebui sa se limiteze, insa, strict la pagina de "Opinii" - acolo unde subiectivitatea este deschis asumata. Partis-pris-urile, idiosincrasiile si cruciadele personale nu au ce cauta in restul ziarului. Un politician poate sa publice editoriale, dar nu poate deveni gazetar. Ar fi incorect ca un membru PNL sa scrie reportaje de la mitingurile pro-Basescu, sau ca un PD-ist sa fie, acum, corespondent la Guvern. Iata de ce am crezut in intelepciunea vechii reguli de la ZIUA: nici unui jurnalist nu ii este permis sa fie membru de partid.
Sa-i fi afectat simpatia fata de presedinte obiectivitatea lui Roncea in calitatea sa de coordonator al paginilor de politica externa? Daca s-a intamplat asa, Sorin Rosca Stanescu are tot dreptul sa se supere si sa reactioneze. Dar, mai intai, ar trebui sa someze redactia sa renunte la formula "Basescu 5 minute" in articolele care se declara informative. Nu-si are locul acolo, asa cum nici "Nastase 4 case" nu ar fi o sintagma potrivita pentru o relatare neutra de la Parchet sau Parlament. Sa fim consecventi.
Inconsecventa submineaza grav credibilitatea. Din pacate, traim intr-o tara in care opiniile se schimba dupa cum bate vantul. Criteriile se modifica in functie de interese. Pana de curand, Victor Roncea era un fel de Anticrist pentru cercurile intelectuale militant pro-Basescu. Fusese etichetat drept "legionar", "paranoic", "xenofob delirant", "mercenar" etc. Saptamani la rand am citit aproape zilnic apeluri disperate catre cei "cativa intelectuali onorabili" care - spre exasperarea "elitelor" ultragiate - continuau sa scrie la ZIUA. In vecinatatea toxica si dezonoranta a lui Roncea, cel dependent de "voluptatea ticalosiei". Apoi, brusc, hulitorul lui Liiceanu si-a declarat sustinerea fata de presedinte. Si, deodata, totul s-a schimbat! Au fost iertate excesele de limbaj care, pana mai ieri, ii cutremurau de scarba pe liderii societatii civile. Au fost uitate crimele de lezmajestate la adresa varfurilor intelectualitatii. Din lefegiu odios al oligarhilor de presa, Victor Roncea s-a transformat peste noapte in jurnalist responsabil, debordand de spirit civic. Un profesionist, persecutat politic. "Roncea nu e concediabil" - afirma Traian Ungureanu, editorialistul favorit al Cotrocenilor, care admite, totusi, ca, uneori, textele confratelui sau i s-au parut "deplasate". Interesant este ca, in urma cu numai doua luni, concedierea lui Roncea o cereau exact aceleasi voci care, astazi, protesteaza impotriva demiterii sale. Elitele pro-prezidentiale se dau in vant dupa libertatea de opinie. Cu conditia ca opinia "libera" sa coincida cu a lor. Presa ar trebui sa aiba repere mai solide.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.