Institutiile statului sint cel mai mult implicate in amenintarile si atacurile asupra ziaristilor.

Numarul agresiunilor asupra presei a crescut anul trecut fata de 2005, mai ales cele din partea autoritatilor, cel putin asa arata raportul Libertatea presei in Romania 2006, lansat ieri de Agentia de Monitorizare a Presei. Cazul cel mai grav este cel al jurnalistilor vrinceni, invinuiti de Parchet pentru ca detineau informatii secrete despre trupele din Afganistan, dar care nu tineau de interesul public.

Mihai Garleanu, corespondentul local in Vrancea a ziarului „Romania libera", a fost arestat pentru doua zile, iar lui Sebastian Oancea, corespondent local la „Ziua", i s-a perchezitionat casa si i-au fost confiscate bunuri. Dupa un an de la intimplari, situatia celor doi este inca neclara. Si Ministerul Afacerilor Externe s-a comportat abuziv, solicitind si obtinind de la o firma care gazduieste pagini web blocarea site-ului www.mae.haos.ro. El a fost realizat de jurnalisti de la „Ziua", ce criticau activitatea MAE.

Atacurile cele mai mari vin din lumea fotbalului. Pe 30 aprilie, dupa meciul Steaua-Middlesbrough, la indicatiile lui Gigi Becali, unul dintre bodyguarzii acestuia a lovit-o si a insultat-o pe reporterul Realitatea TV, Ana Maria Neagu. Pe 2 august, Alex. Nicodim, fotoreporter la „Gazeta Sporturilor", a fost agresat de portarul echipei Steaua, Carlos.