Legea PSD prin care seful statului poate fi demis doar cu jumatate din voturile celor prezenti la urne a primit unda verde.

Presedintele poate fi demis de catre 50% plus 1 din numarul celor care se prezinta la urne.

Clasa politica s-a impartit in doua: sustinatorii presedintelui spun ca decizia de joi a Curtii Constitutionale nu se poate aplica retroactiv, in timp ce coalitia anti-Basescu crede ca legea intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. De aceeasi parere este si unul dintre judecatorii constitutionali. Ion Predescu a spus ca, potrivit Constitutiei, nu exista nici un impediment pentru aplicarea noii legi.

Procedurile de demitere a presedintelui Romaniei s-au simplificat. Curtea Constitutionala a respins ieri contestatia PD referitoare la proiectul PSD de modificare a Legii referendumului. Daca referendumul din 19 mai se va desfasura dupa noile reglementari, Traian Basescu poate fi indepartat definitiv de la Cotroceni cu votul a doar jumatate plus unu dintre cetatenii care se vor prezenta la urne.

Noua forma a legii contine doua modificari importante. In primul rind, pentru ca referendumul sa fie valabil nu mai este obligatorie prezenta la urne a jumatate din electoratul roman (circa 9,4 milioane). Referendumul va fi valabil indiferent de numarul celor care se prezinta la votare. De asemenea, pentru demiterea presedintelui nu mai sint necesare jumatate plus unu din voturile tuturor romanilor inscrisi pe listele electorale (tot 9,4 milioane), ci doar jumatate din numarul celor care se prezinta la urne. Astfel, daca la referendum vin, de exemplu, cinci milioane de cetateni, pentru demiterea lui Traian Basescu vor fi suficiente 2.500.001 voturi. Decizia Curtii este „definitiva si general obligatorie" si se va publica in Monitorul Oficial.

Imediat dupa anuntarea deciziei Curtii a izbucnit o polemica privind aplicabilitatea acesteia pentru referendumul din 19 mai a.c. Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a afirmat ca, „din punct de vedere legal, nu putem aplica aceasta modificare la un proces aflat in curs si a carui finalizare este pe 19 mai". Radulescu a invocat si recomandarile Comisiei de la Venetia, conform carora, „cu un an inainte de desfasurarea unui referendum, conditiile de desfasurare trebuie cunoscute, fara a se opera modificari asupra lor". Si liderul PLD, Valeriu Stoica, sustine ca noua forma a legii „se poate aplica numai in viitor si, ca urmare, nu are nici un efect asupra acestui referendum".

Stoica si Radulescu sint contrazisi de juristii celorlalte partide. Deputatul UDMR Kelemen Hunor afirma ca „noua lege se poate aplica la referendumul privind demiterea din functie a lui Traian Basescu daca pina la 19 mai decizia Curtii va fi publicata in Monitorul Oficial si proiectul de modificare a Legii referendumului va fi promulgat". „In drept nu se intimpla ca in sport, ca in timpul meciului sa nu se schimbe regulile jocului", a mai spus Kelemen. Aceasta pozitie este sustinuta si de presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon (PC), si de Victor Ponta (PSD). In ceea ce priveste intrarea in vigoare a legii, unul dintre judecatorii Curtii Constitutionale ne-a precizat: „Daca la dispozitiile finale si tranzitorii ale Legii referendumului nu exista o mentiune expresa, si nu exista, atunci, conform Constitutiei, noua varianta a legii va intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. Daca va fi publicata in timp util, noua reglementare se aplica la referendumul din 19 mai".

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa comenteze decizia Curtii Constitutionale. „Nu am ce sa fac, trebuie sa o iau ca atare", a declarat presedintele suspendat ieri, la plecarea din sediul de campanie. „Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza", a intarit acesta. In ciuda deciziei care usureaza procedura de demitere, Basescu se arata increzator ca va cistiga. „Ca eu cistig referendumul, asta e cert. Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra", a mai aratat el. Totodata, Traian Basescu a evitat un raspuns clar la intrebarea privind mentinerea promisiunii de a iesi din politica in cazul unui esec la referendumul din 19 mai: „Deocamdata, vorbim de decizia Curtii".

In ciuda expresiei preocupate afisate de presedintele suspendat, in interiorul echipei de campanie a lui Basescu, decizia Curtii a adus mai degraba bucurie. Surse din stafful de campanie ne-au declarat ca decizia judecatorilor constitutionali, in mod paradoxal, ii este favorabila lui Basescu. „Presedintele va demonstra, astfel, ca in ciuda tuturor piedicilor special concepute pentru el, printre care si aceasta decizie, nu a putut fi indepartat din functie asa cum si-au dorit adversarii sai, cuplul PNL-PSD", ne-au declarat sursele citate.

cotidianul.ro/select - Citeste mai mult - Varianta integrala a comunicatulul de presa al Curtii Constitutionale cotidianul.ro/select - Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista sectiilor de votare pentru romanii din strainatate