Cel mai bogat om de afaceri clujean a inaintat, in parteneriat cu Aerofina SA, singura oferta de preluare a participatiei statului la producatorul de avioane din OlteniaStefan Vuza (dreapta) vrea sa-si adaugeavioanele in portofoliul de afaceri Trei dintre firmele administrate de omul de afaceri Stefan Vuza, impreuna cu Aerofina SA, au facut o oferta pentru preluarea producatorului de avioane si componente Avioane Craiova, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Consortiul care a inaintat oferta este format din Aerofina SA, A5 Invest SRL, A2 Impex SRL si Uzuc SA Ploiesti, ultimele trei detinute de catre Vuza. „Noi sintem actionari minoritari in parteneriatul cu Aerofina, pe care ii cunoastem de mai multa vreme si cu care avem relatii de afaceri", a declarat pentru „Cotidianul" omul de afaceri clujean. Suma propusa catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului depaseste, potrivit lui Vuza, zece milioane de euro. „Nu putem spune exact valoarea ofertei, insa va fi cu siguranta peste zece milioane de euro. Daca la aceasta valoare mai adaugati si angajamentele investitionale, va puteti face o idee despre suma exacta", a declarat Stefan Vuza. In conditiile in care, potrivit caietului de sarcini, viitorul proprietar se angajeaza sa faca investitii de cinci milioane de euro in primii trei ani de la preluare, o valoare estimata a ofertei totale se ridica la aproximativ 15 milioane de euro. Totusi, suma finala poate fi chiar mai mare. „Noi inaintam oferta, insa, dupa negocieri, AVAS poate modifica pretul. Nu ne-am stabilit un plafon maxim", ne-a mai spus Vuza.

Profilul de activitate al companiei nu se va schimba in eventualitatea preluarii. „Vom produce in continuare avioane si componente pentru avioane. Fabrica de la Craiova exporta in acest moment piese catre firme de genul Bombardier", ne-a mai spus Vuza. Mai mult, sustine omul de afaceri, dupa preluare, la Craiova s-ar putea produce mai multe tipuri de avioane usoare destinate aviatiei civile. Societatea craioveana produce acum avionul militar IAR 99, dar si subansamble de avioane pentru alte companii, unul dintre clienti fiind celebra firma Bombardier.

Stefan Vuza este cel mai bogat clujean, cu o avere estimata de publicatia „Capital" la 250 de milioane de euro. Afacerile lui Vuza se desfasoara in exclusivitate in domeniul productiei industriale, sub umbrela grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), compus din 16 societati, printre care Somes Dej, Iasitex, Nova Textile Pitesti, Chimpcomplex Borzesti, Sinterom Cluj si Contactoare Buzau. Majoritatea companiilor au fost preluate de la stat in timpul guvernarii 2000-2004 a PSD.