Selectionat la Cannes cu „4 luni, 3 saptamini si 2 zile", Cristian Mungiu e un regizor cu optiuni transante.Mungiu nu suporta Romaniamuncii facute de mintuiala Iti iubesti tara? Cred ca da. Ma surprind uneori luindu-i apararea in discutiile purtate cu strainii.

De ce?

E ca un membru al familiei. Prost, schiop, al tau e, n-ai sa-i dai in cap, nu?

Dar ce este caraghios la romani?

Romanii sint necivilizati, smecheri, lenesi, provinciali si blegi. Nu sint caraghiosi, enervanti - multi dintre ei.

Esti basescian sau taricean?

Nu m-am omorit niciodata dupa Basescu de cind a omorit ciinii in Bucuresti, dar, in situatia data, cum ai putea sa fii cu Tariceanu? E incalificabil ce se intimpla: rusinos, scandalos, penibil, jenant - nu exista nimic sfint sau limpede in tara asta si cu atit mai putin legea -, politicienii ar vinde si Dunarea pentru un comision.

Cinemaul are de-a face cu animalele?

Am bafta de animale la filmari: in filmul asta mi-au trecut neprogramat prin cadru doi ciini, o pisica, o musca si un stol de porumbei care s-a rotit de doua ori in cadru in jurul unor pomi. La filmul precedent mi-a trecut prin cadru o vaca, tot asa, fara s-o cheme nimeni.

Cita umilinta, cit compromis?

N-am apelat la bani de la persoane fizice ca sa trebuiasca sa le bag amantele in film, dar am facut si eu compromisurile mele. Nu-mi place deloc sa cer - nimic, si cu atit mai mult bani -, dar, cind n-am de ales, fac si chestia asta. Magarii mari insa nu fac, nu sint in cirdasie cu CNC - ca sa pot sa-mi zic parerea despre ei - si nu trag sfori la concursuri. Din punctul asta de vedere, dorm linistit - nu ma poate suna nimeni sa-mi aminteasca de momentul in care a intervenit pentru mine. Iar, in general, oamenii ma simpatizeaza pentru ca nu-i contrazic.

Iti pasa de capra vecinului?

Eu sint saritor de felul meu, dar n-am mai suportat sa stau la bloc si m-am carat. Sincer, si pentru asta ma simt destul de vinovat: sint o gramada de vecini la care le moare capra de foame si uneori mi se pare ca e o alintatura sa faci filme si sa crezi ca esti buricul pamintului pentru asta.

Ce relatie ai cu „merge si asa"?

Sint intr-un razboi permanent cu propria mea lene. La filmare, nici macar o data n-am zis: Las-o asa, ca e OK. Am filmat si cinci zile la rind o secventa, daca nu mi-a iesit, am consumat nervi, bani, rabdare, timp si pelicula cit pentru trei filme, dar m-am incapatinat sa fac tot ce tine de mine sa iasa bine, altfel nu pot sa dorm.