Presedintele Romaniei poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum, a decis joi Curtea Constitutionala care a respins contestatia PD.

Redam integral comunicatul de joi al Curtii Constitutionale:

"In sedinta din data de 3 mai 2007, Curtea Constitutionala a luat in dezbatere sesizarea formulata de un numar de 50 de deputati, in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie, cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.Legea a fost adoptata de Parlament sub forma unui articol unic, care prevede:

"Articolul 10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:«Art.10. – Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum. »"In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie, se comunica Presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I." In forma modificata a articolului 10, in legatura cu care Curtea Constitutionala a decis joi ca este constitutionala, se face "derogare de la art. 5 alin. (2)", astfel ca la referendumul pentru demiterea presedintelui tarii nu mai este necesara prezenta a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. Prin urmare, referendumul pentru demiterea presedintelui este valabil indiferent de numarul persoanelor care se prezinta la urne, iar seful statului este demis daca cel putin jumatate plus unul din cei care voteaza se pronunta in favoarea demiterii.

Aceasta modificare la Legea referendumului reclamata de PD la Curtea Constitutionala a fost facuta in 21 martie, deputatii aprobind-o cu 198 voturi "pentru", 46 "impotriva" si 2 abtineri. Amendamentul de modificare initiat de PSD reprezinta o derogare de la articolul 5 care stabileste conditiile de valabilitate ale unui referendum si unde se precizeaza ca pentru a fi valabil trebuie sa fie prezenti jumatate plus unu din numarul total de alegatori.

Decizia de joi a Curtii Constitutionale este cea de-a treia luata in urma sesizarilor a PD privind neconstitutionalitatea unor texte din Legea referendumului, celelalte doua anterioare fiind favorabile democratilor.

Astfel, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale favorabile PD, Parlamentul a fost obligat sa elimine un text din Legea referendumului care interzicea organizarea de referendumuri simultan cu alegerile locale, parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare.

In afara de aceasta constestatie, admisa de Curtea Constitutionala, PD a mai sesizat Curtea tot in privinta Legii referendumului, dupa votul din Parlament la hotarirea privind votul uninominal necesara presedintelui Traian Basescu. Atunci, democratii au cerut Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea acesteia intrucit, potrivit Constitutiei, legile ordinare si hotaririle se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, iar Parlamentul considerase ca este vorba de majoritatea absoluta. De fapt, PD a contestat votul dat de Parlament privind solicitarea presedintelui Basescu, iar institutia Avocatului Poporului a formulat in acest sens un punct de vedere, intrucit poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora. In 17 aprilie, Curtea Constitutionala a decis ca articolul din Legea referendumului referitor la numarul de voturi ale parlamentarilor necesar pentru admiterea unei solicitari a lui Traian Basescu de initiere a unui referendum privind votul uninominal este neconstitutional.

Basescu: Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza; e cert ca eu cistig referendumul

Intrebat cum comenteaza decizia Curtii Constitutionale, Basescu a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza".

Jurnalistii i-au spus presedintelui suspendat ca aceasta decizie a Curtii vine dupa alte doua hotariri contrare, la care Basescu a spus: "Nu am ce sa fac, trebuie sa o iau ca atare. Nu vreau sa- mi exprim parerea".

El s-a declarat convins ca va cistiga referendumul. "Ca eu cistig referendumul, aste e cert. Sunt convins ca il voi cistiga. Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra", a afirmat Basescu.

Traian Basescu a mai fost intrebat daca isi mentine decizia de a iesi din politica in cazul in care va fi demis in urma referendumului din 19 mai, el afirmind: "Deocamdata vorbim de decizia Curtii".

REACTII: Valeriu Stoica: Decizia CC nu are niciun efect asupra referendumului din 19 mai

"Curtea Constitutionala este suverana in a aprecia daca o lege este in acord cu legea fundamentala. Asadar, solutia de astazi a Curtii Constitutionale nu poate fi comentata", a declarat Valeriu Stoica.

El a mentionat ca modificarea Legii referendmului va intra in vigoare numai dupa ce va fi promulgata legea si va fi publicata in Monitorul Oficial si ca nu se va aplica referendumului din 19 mai, pentru ca procedura in acest caz este deja in desfasurare.

"Indiferent de momentul publicarii legii in Monitorul Oficial, ea nu se va aplica acestui referendum pentru ca procedura referendumului deja a inceput. Se poate aplica numai in viitor si, ca urmare, nu are niciun efect asupra acestui referendum. Referendumulul care va avea loc in 19 mai va fi guvernat de legea in vigoare", a explicat juristul PLD.

Andon: Decizia Curtii Constitutionale da continut si semnificatie referendumului

"Decizia Curtii este in folosul referendumului, al tuturor competitorilor, inclusiv al presedintelui suspendat Traian Basescu, care poate sa-si verifice increderea pe care o are in rindul populatiei. De acum incolo toate formatiunile politice trebuie sa faca tot ce pot, si in primul rind initiatorii suspendarii presedintelui, sa convinga populatia. Incepe o lupta foarte importanta", a precizat pentru MEDIAFAX Sergiu Andon.

El a aratat ca verdictul dat de Curte nu trebuie privit ca pe o victorie, ci ca pe un punct de vedere care nu avantajeaza nicio tabara. Potrivit lui Andon, faptul ca se poate hotari cu votul majoritatii celor prezenti la referendum nu da apriori cistig de cauza unei parti sau alta, ci da substanta referendumului.

Pina acum, solutia privind referendumul era "comoda", referendumul era fara eficienta, rezultatele erau previzibile, iar presedintele putea avea o victorie usoara, pe care probabil nu si-o dorea, a apreciat Andon.

El a mai spus ca nu se pronunta in privinta aplicarii deciziei Curtii Constitutionale incepind de la referendumul din 19 mai sau de la viitoarele referendumuri.

Flutur: Decizia Curtii Constitutionale ii va mobiliza si mai mult pe sustinatorii lui Traian Basescu

Flutur a declarat corespondentului MEDIAFAX ca decizia de joi a Curtii Constitutionale va mobiliza si mai mult lumea la urne pentru a vota "Nu" demiterii lui Traian Basescu.

El considera ca aceasta decizie va mari rata de participare la vot si implicit numarul de sustinatori ai presedintelui. "Va fi diminuata probabilitatea de a mai fi consultat Paramentul in legatura cu ceea ce trebuie de urmat", a mai spus presedintele executiv al PLD.

Boc: Decizia de joi a Curtii Constitutionale se va aplica la un referendum viitor, nu la cel actual

"Este o regula generala ca nu se schimba regulile in timpul jocului. Potrivit articolului 115 al Constitutiei, legea dispune pentru viitor, astfel incit decizia de joi a Curtii Constitutionale se va aplica la un referendum viitor, nu la cel actual", a mai spus Boc.

El s-a declarat convins ca la referendumul din 19 mai Traian Basescu va cistiga cu cel putin 75 la suta, astfel incit nu vor mai fi necesare alte comentarii.

Curtea Constitutionala a respins, joi, sesizarea PD privind modificarile Parlamentului la Legea referendumului, astfel ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, joi, ca noile prevederi ale Legii referendumului privind demiterea presedintelui produc efecte imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, daca in lege nu se prevede altfel. Ludovic Orban: Decizia Curtii Constitutionale este "morala si fireasca"

"Atit timp cit presedintele a fost ales cu jumatate plus unu din numarul celor prezenti la urne, tot asa e normal sa fie si demis presedintele. Prin aceasta decizie se restituie de fapt dreptul cetatenilor de a decide direct, tinind cont ca in vechea forma a Legii referendumului acest drept era restrictionat, fiind practic imposibil ca jumatate plus unu din alegatorii inscrisi pe liste sa se prezinte la vot si sa voteze impotriva unui presedinte", a mai spus Ludovic Orban.

Geoana: Demiterea presedintelui conform deciziei CCR se aplica pe 19 mai

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, joi, la Antena 3, ca decizia CCR privind modul de demitere a presedintelui este „un lucru pozitiv" si ca legea modificata de formatiunea sa se poate aplica la referendumul de pe 19 mai, nefiind retroactiva.

Liderul PSD a sustinut ca decizia Curtii se poate aplica chiar la referendumul de demitere de pe 19 mai. „Este ridicol (sa consideram legea PSD retroactiva, n.r.). Legea va merge la promulgare si se aplica la referendumul de pe 19 mai", a afirmat Geoana. El a caracterizat decizia judecatorilor constitutionali drept intemeiata pentru ca modificarile PSD au tinut cont de o decizie anterioara a Curtii pe acest subiect. „ Curtea nu a facut decit sa confirme ca amendamentele acestor legi sunt valide", a declarat Geoana, invocind nevoia instituirii principiului simetriei intre modul de alegere si cel de demitere.

Totodata, presedintele PSD a sustinut ca decizia Curtii nu lasa loc de interpretare si ca rezolva dilema legislativa, adica „dupa referendum, a doua zi, indiferent de citi vor veni la vot, vom sti rezultatul referendumului, daca rominii il mai vor pe Traian Basescu".

Nicolicea (PSD): Basescu va putea fi demis cu voturile a jumatate plus unu din cei prezenti la urne

Nicolicea a sustinut ca modificarea operata la Legea refrendumului intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.