Stim si nu prea. Stim si nu prea ne vine sa credem, pentru ca suntem grabiti, agitati, nervosi, plictisiti si blazati uneori, dezinteresati si indiferenti de si mai multe ori, pentru a ne pune intrebarile esentiale. Si, din aceleasi motive, vag si la
Stim si nu prea. Stim si nu prea ne vine sa credem, pentru ca suntem grabiti, agitati, nervosi, plictisiti si blazati uneori, dezinteresati si indiferenti de si mai multe ori, pentru a ne pune intrebarile esentiale. Si, din aceleasi motive, vag si lacunar enumerate mai sus - se pot adauga si altele cu multa usurinta in functie de starea si disponibilitatile fiecaruia - sa mai si gasim raspunsuri la ele. Intrebarile si raspunsurile legate de viata noastra si a semenilor in mijlocul carora ne poarta destinul. Si totusi, "Pe ce lume traim"? O carte cu un astfel de titlu si cu o diversa si vasta problematica despre lumea in care traim este semnata de Teodor Baconsky. Volumul aparut recent, ("Editura Fundatiei Pro", 2007), aglutineaza contributiile publicistice ale unui sagace comentator al vietii noastre politice, diplomatice si culturale, comise bilunar si emise prin intermediul "Ziarului de duminica", publicatie culturaliceasca hebdomadara a "Ziarului financiar". Accentuam aceste detalii nu dintr-o pedanterie scolastica, ci apreciind faptul ca intelectuali de mare suprafata scriu la gazete de mare tiraj. In cazul nostru, omul de biblioteca si temeinica erudita pregatire academica se indeletniceste si cu radiografia lumii din preajma, transgresand impresii si glose analitice pe intelesul tuturor. Este bine si folositor, ca astfel de truditori din zona aerata a ideilor gingase se implica si in chestiuni mai pedestre din imediatul nostrum. Sigur ca subiectele gloselor lui Teodor Baconsky nu sunt pescuite din faptul divers, ci bine selectate din intamplarile si evenimentele importante ale zilei. Ca sunt ele politice sau diplomaticesti, religioase sau culturalicesti. Pregatirea teologica - studii avansate si un doctorat la Universitatea Paris IV-Sorbona, in Antropologie Religioasa si Istorie Comparata a Religiilor - dar si o experienta-practica diplomatica la cel mai inalt nivel - sef de misiune la Vatican si Lisabona, dau temeinicie incursiunilor ideatice prin lumea de azi. Sunt articole pe teme si subiecte punctuale, in functie de rasucirile de moment ale evenimetelor si ale propriei biografii. Extrem de bine articulate sub raport stilistic, manuind o limba romana plina de culoare si expresivitate, fara sa se faca exces de eruditie si cu fina ironie pe alocuri, ce da culoare si farmec textelor, publicistica unui intelectual de marca se citeste cu placere.
Dincolo de partizanatele noastre de fiecare zi, ca suntem sau nu, alaturi de protagonistii politici ai momentului. Mai ales articolele din grupajul "Maladiile statului providenta" ni se par mustoase si de maxima actualitate. Obiectivarea ideilor generale vine manusa pe particular trait zi de zi intr-o Romanie prezenta ce-si defineste cu multe scrasneli si varia opinteli viitorul. Pe ce lume traim poate fi marcat de fiecare dintre noi. Apreciem iesirea in agora publicisticii a acestor eruditi de biblioteca, tocmai pentru a dovedi ca gazetareala se poate face nu doar cu nervi si tafna, ci si cu idei, argumente, logica, seninatate si, de ce nu, buna credinta. Ceea ce nu ar fi chiar de neglijat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.