Investitia in actiunile celor trei banci listate la BVB a adus anul trecut un profit de 5 ori mai mare decit cea in depozite.

Distanta de la dobinda bancii la profitul de pe bursa se masoara in bani buni. Cetatenii care si-au investit anul trecut banii in actiuni ale bancilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BRD-GSG, Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica) au avut un cistig mediu de 27%. Cum dobinda medie la depozite a fost de 5,2%, rezulta ca investitorii de la BVB au avut un profit mai mare cu 500% fata de deponenti.

O persoana care isi pastreaza economiile intr-un depozit constituit la BRD-GSG, la Banca Transilvania sau la Banca Comerciala Carpatica are probabil o incredere ridicata in soliditatea si performanta financiara ale bancii, pentru ca altfel ar fi ales alt loc in care sa-si plaseze disponibilul. In aceste conditii, pentru a face pasul de la statutul de deponent la cel de actionar nu este nevoie decit de putin curaj, pentru ca totusi depunerile sint garantate de statul roman, iar investitia in actiuni, nu. Trecutul a aratat insa ca aceia care au fost dispusi sa faca acest mic pas si sa-si asume un risc suplimentar de acest gen au avut mult mai mult de cistigat", ne-a declarat Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

La 1.000 de euro (adica 3.500 de lei) investiti in ultimele 12 luni in actiuni BRD, Banca Transilvania sau Carpatica, o persoana ar fi obtinut, potrivit unui raport al casei de brokeraj Intercapital Invest, urmatoarele profituri: 32,11% la actiunile BRD, 22,98% la cele ale Bancii Transilvania si 21,01% la actiunile Bancii Carpatica. In acest calcul sint cuprinse atit veniturile din dividende, cit si cele din cotatia actiunilor sau din acordarea de actiuni gratuite de catre banci. In acelasi timp, dobinda medie la un depozit bancar in ultimele 12 luni a fost de 5,2%. Deci, la cei 3.500 de lei investiti in actiuni BRD am fi obtinut in plus 941,85 lei, la Transilvania, profitul peste depozitele bancare ar fi fost de 622,30 lei, iar la Carpatica de 553,35 lei.

Citeste mai mult despre - Centrul International pentru Arbitrajul Disputelor legate de Investitii