Mindruta a facut drumul Bucuresti-Constanta pe bicicleta, in ideea lui fixa ca, macar o zi pe saptamina, sa lasam masinile si sa mergem cu biciclu’.Comparatii si deosebiri dintre bicicleta si prompter.

Cind te bilbii pe bicicleta, te calca orice masina. Cind te bilbii pe prompter, da peste tine doar Alfa lui Huidu.

Cind o bicicleta devine stire? Cind stirea devine bicicleta?

O bicicleta devine stire cind ploua si Patruleasa merge pe ea in tricou prin Piata Universitatii, ca sa le strice ora de gramatica studentilor. O stire devine bicicleta cind te urci pe ea si fugi pina la Constanta. Si numai daca ajungi acolo.

Ce bicicleta ai? Un fel de Mercedes sau un fel de Trabant?

Am o bicicleta (sa zic marca?) Orbea. Mai bine zis o astept, ca am comandat-o. La mare am ajuns cu una de imprumut, tot Orbea, luata de la un ciclist de performanta. E un fel de Ferrari. A mea, sa zicem ca-i un Volvo... Ce-mi place la a mea? Ca e alba cu negru, combinatie care imi aduce aminte de bicicletele rusesti din anii ‘50. Si de Volgile care veneau sa ia oamenii si-i aduceau dupa citiva ani mai slabi si mai in forma. Asta astept si eu de la ea.

Inconveniente:

Nu poti sa povestesti despre demaraj la o cafea in Dorobanti. Nu poti sa te uiti superior, ca din decapotabila, la muritorii din statia de autobuz. Din contra, ei se uita cu mila la tine! Momentan, e greu sa te dai mare cu o bicicleta atita vreme cit Poponet nu are una. Oricit ai incerca, nu poti sa cheltuiesti mai mult de 10 mii de euro pe una, cel putin in Romania. Practic, fitele sint excluse.

Avantaje:

O solutie simpla la o problema complicata: cum sa scrie Istodor despre mine in „Tragicul rutier" din „Catavencu". Presupune echilibru - si nimeni nu te condamna ca esti cu fundul in doua luntri. Nu face zgomot, deci poti veni tirziu acasa. Nu te opreste politia pentru depasire de viteza.

Te-ai rupt de stiri? Ti-ai pus radio-teve pe bicicleta?

Din contra, am fost foarte conectat la stiri. Am dat pe goarna (bicicletei) tot ce vad pe drum. La „Observator" si pe un video podcast pe www.trilulilu.ro. Dar televizor mi-am pus. Baraganul e cel mai frumos program tv.

Cum a fost drumul spre Constanta pe bicicleta?

Politia Romana a inteles potentialul de campanie sociala si a venit si ea cu mine. Sub forma unui motociclist, m-a ferit si de soferii grabiti si fara respect pentru lumea fina de pe doua roti... Am luat-o pe autostrada. Traiasca bici-revolutia!