Cercul urmator este format din frustrati. Acestia se impart in mai multe categorii. Mai intai intelectualii incapabili de performante pe masura veleitatilor, care defuleaza prin atacurile "presedintelui anti-sistem" impotriva ordinii de drept, tinuta de vinovata pentru neputintele lor. Vine apoi lumpenul obosit de efortul zadarnic al adaptarii la normele unei societati libere si concurentiale contrastand cu gustul lor pentru placeri primare si agitatie sterila. Pentru primii, diferenta dintre nivelul lor de educatie si grobianismul patent al sefului statului este reconfortanta magulindu-le complexul de superioritate. Pentru cei din urma, dimpotriva, asemanarea cu "presedintele bautor si dansator" este generatoare de confort. Acestora li se adauga frustratii conjuncturali. Furia impotriva suspendarii lui Traian Basescu manifestata de unii dintre criticii sai cei mai feroci de pana ieri exprima - mai putin la cei care vorbesc sub presiunea santajului - frustrarea indusa de imprejurarea ca institutia pe care o dispretuiesc cel mai mult - Parlamentul - a indraznit si reusit sa sanctioneze persoana de care se tem cel mai tare - presedintele.
Un alt cerc avandu-l in centru pe "presedintele-capitan" este format de noua generatie fascizanta care vede in neo-cezarismul domnului Basescu deschizatorul drumului catre o dictatura a dreptei (tot asa cum autoritarismul lui Carol al II-lea a permis trecerea de la exclusivismul patriarhal al Ligii National-Crestine la exclusivismul militant al Garzii de Fier). Este uimitor cum unele democratii occidentale de unde sunt finantate ong-uri care, sub deghizarea neutralitatii, fac propaganda in favoarea lui Traian Basescu, nu observa cum banii lor faciliteaza promovarea unor idei anti-democratice care li se vor intoarce impotriva.
Exista si un cerc al oligarhilor si al grupurilor de interese ilegitime care il vor pe domnul Basescu reinstalat la Cotroceni. "Presedintele justitiar" nu a combatut coruptia ci doar pe unii corupti spre a face loc altora. Presa internationala conservatoare (de la Frankfurter Allgemeine Zeitung si Der Standard pana la Wall Street Journal) care, intoxicata de corespondentii din Romania, vorbeste despre "puciul cleptocratilor impotriva presedintelui" ignorand cu cinism faptul ca un Parlament ales democratic nu da lovituri de stat cand aplica Constitutia, este ecoul plutocratilor carora Traian Basescu le-a facut loc la festinul romanesc dupa ce i-a izgonit de la masa pe profitorii regimurilor anterioare.
Cel mai grav lucru, insa, este ca de intoarcerea "presedintelui destabilizator" sunt interesate toate cercurile interne si externe care au motive sa doreasca o Romanie slaba si agitata. "Scandalul este linistea hotilor" - spunea inspirat Mircea Geoana in fata Parlamentului. Scandalul de la Bucuresti este, insa, si linistea tuturor celor care nu accepta ca Romania sa fie un actor influent in NATO si UE, capabil sa isi impuna punctul de vedere in Europa Centrala si in Balcani, la Marea Neagra si in Caucaz. Pentru ca soriceii romani sa nu poata roade sacul marilor jucatori globali si sa scape in libertate, este nevoie de un "presedinte jucator" local la Cotroceni care sa il invarteasca. Acceptand un asemenea rol domnul Basescu este, daca nu tradator, cel putin un pericol national.