Tablourile ei sunt extraordinare dupa toate criteriile. Dar ceea ce face arta pictoritei britanice Leanne Beetham cu adevarat remarcabila este faptul ca lucrarile ei sunt realizate cu o pensula tinuta in gura. Iar aceasta modalitate de creatie nu
Tablourile ei sunt extraordinare dupa toate criteriile. Dar ceea ce face arta pictoritei britanice Leanne Beetham cu adevarat remarcabila este faptul ca lucrarile ei sunt realizate cu o pensula tinuta in gura. Iar aceasta modalitate de creatie nu este nici pe departe o forma de exhibitionism, la care recurg adesea persoanele doritoare de aparitii in presa. Tanara in varsta de 19 ani s-a nascut cu arthrogryposis, o maladie care nu-i permite sa-si foloseasca membrele superioare sau inferioare. Talentul cu care este inzestrata si pasiunea cu care s-a folosit de acest dar au facut insa ca ea sa-si depaseasca handicapul si sa devina un artist desavarsit, care este luat foarte in serios de chiar prestigioasa casa de licitatii Christie's.
Una din picturile senzationalei artiste, reprezentand doi elefanti, a fost scoasa ieri la vanzare la Londra de catre Christie's cu un pret de pornire de 800 lire sterline (aproximativ 1600 dolari).
Leanne s-a specializat in picturile cu animale si, in ciuda varstei fragede, lucrarile ei au fost deja expuse la Academia Regala de Arta. Ea este cel mai tanar artist vandut in cadrul licitatiei organizate ieri de Christie's, in scopul strangerii de fonduri pentru o fundatie care se ocupa de protejarea animalelor salbatice. De asemenea, Leanne este cel mai tanar membru al asociatiei Mouth and Foot Painting Artists (Artistii care picteaza cu gura si piciorele).
Crescuta de bunici
Realizarile tinerei sunt cu atat mai exceptionale cu cat pe langa blestemul cumplitei maladii de care sufera, Leanne a mai avut de infruntat o lovitura a sortii: din cauza bolii a fost abandonata de mama sa in bratele bunicilor Maureen si Ken Beetham, care au vegheat asupra ei de cand avea numai o luna.
"Cand s-a nascut, medicii nu-i dadeau prea multe sanse de supravietuire", a declarat bunica, Maureen Beetham, acum in varsta de 72 de ani. "Dar a reusit sa le demonstreze ca s-au inselat...Sunt extraordinar de mandra de ea. Mi-a adus atata bucurie in toti acesti ani", a adaugat Maureen.
"Am apucat pensula cu gura pentru ca asa am simtit. Am inceput sa pictez cu mult inainte sa invat sa scriu sau sa citesc. Este ceva ce am facut fara sa gandesc prea mult, pentru ca asa am simtit. Pictez pentru ca imi place. Nu m-am gandit ca lucarile mele sunt bune pana cand cineva nu mi-a spus asta. Sincera sa fiu nu stiu daca este vorba despre talent sau nu. Ceea ce cred insa cu convingere e faptul ca atunci cand esti cu adevarat pasionat de ceva nu se poate sa nu-ti iasa bine", povesteste Leanne. Talentul ei a fost remarcat in urma cu sase ani cand, de Craciun, a realizat o felicitare pentru scoala la care studia atunci si care a fost publicata si in presa locala.
A primit apoi o bursa care a ajutat-o sa-si desavarseasca talentul, iar anul trecut a fost recompensata cu un premiu important. Printre admiratorii tinerei se numara acum si cunoscutul autor britanic Frederick Forsyth, care, prezent la o expozitie, a cumparat doua din tablourile sale, trimitandu-i totodata un biletel in care a pus o suma mai mare decat pretul solicitat de Leanne, cu mentiunea ca isi vinde opera mult sub pretul real.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.