Inalti prelati din Ardeal acuza „imoralitatea politica a Parlamentului".

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a facut ieri un apel catre Curtea Constitutionala pentru solutionarea crizei politice declansate de suspendarea lui Traian Basescu.

Inaltele fete bisericesti sustin intr-un comunicat ca actioneaza la indemnul credinciosilor: „Pastoritii nostri ne trimit tot mai numeroase semnale ca e timpul sa intervenim din nou. O facem, dar fara sa le si promitem ca vom parasi echidistanta politica, asa cum sintem indemnati in disperare de cauza".

Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, arhiepiscopul Andrei al Alba-Iulia episcopii Sofroniu al Oradiei si Justininan al Maramuresului, episcopii vicari Irineu, Vasile, Petroniu si Iustin califica suspendarea presedintelui drept „o criza fara precedent". „Nu e caderea noastra sa ne pronuntam asupra constitutionalitatii si legalitatii acestor demersuri. Putem intelege ca Parlamentul a fost desemnat de popor prin alegeri libere si ca avea autoritatea sa-l suspende pe presedinte (chiar cu ignorarea avizului negativ al Curtii Constitutionale), ca hotarirea lui trebuie sa fie validata sau invalidata de un referendum si ca, in aceasta problema, optiunea electoratului reprezinta instanta suprema", precizeaza comunicatul.

Insa „Parlamentul a adoptat o lege prin care isi confera dreptul de a decide aposteriori, adica dupa ce poporul se va pronunta prin referendum, care va fi soarta presedintelui suspendat. Or, aceasta inseamna abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare. Aici nu mai poate fi vorba de legalitate sau ilegalitate, ci de imoralitate politica", sustin inaltii ierarhi.

Ei considera ca este datoria lor morala „de a lua atitudine" si cer Curtii Constitutionale sa isi asume „ferm si fara echivoc competenta suprema de a identifica pirghiile constitutionale" pentru solutionarea crizei politice.

Adversarii presedintelui suspendat au criticat ieri scrisoarea Sinodului Mitropolitan, aratind ca preotii nu au caderea sa se amestece in politica. Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu crede ca „semnatarii scrisorii sint intr-o eroare fundamentala". „Biserica nu are dreptul sa se amestece intr-o dezbatere politica. Aceasta scrisoare nu face altceva decit sa preia o problema politica si nu cred ca este nevoie ca Sinodul sa se amestece in astfel de probleme", a declarat Diaconescu. O reactie asemanatoare a avut si Crin Antonescu, vicepresedintele PNL: „Mi se pare straniu ca Biserica, aflata prin definitie in afara jocului politic, reia o tema falsa, dar draga anturajului lui Traian Basescu, si anume aceea ca Parlamentul este un pericol la adresa regimului democratic".

Citeste mai mult - varianta integrala a scrisorii inaltilor prelati catre Curtea Constitutionala.