Cotidianul va prezinta, in premiera, suma incasata pe activele de stat si private vindute in Romania prin lichidare in perioada 2000-2006. In Romania s-au lichidat active in valoare totala de 1,64 miliarde de dolari in perioada 2000-2006, atit in sectorul de stat, cit si in cel privat, conform presedintelui Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), Arin Stanescu.

Intrucit aceasta cifra nu a fost calculata niciodata, pentru a fi obtinuta, s-au folosit comisioanele lichidatorilor, care reprezinta o proportie de 5-7% din totalul valorii activelor lichidate.

Lichidatorii considera ca oamenii de afaceri din Romania privesc, inca, acest domeniu cu superficialitate, fara sa-i acorde atentia cuvenita, motiv pentru care multe active se vind firmelor straine.

„Reusesti foarte greu sa vinzi activul pentru aceeasi activitate cu cea desfasurata pina atunci. In general, activele sint cumparate strict pentru valoarea imobiliara si nu pentru cea de productie. De altfel, se vede clar tendinta din cresterea sumelor incasate incepind cu 2004, cam de cind au inceput sa creasca si preturile pe imobiliar", spune Arin Stanescu.

Una dintre lichidarile celebre (procedura de faliment a durat mai mult de zece ani) este cea a combinatului Solventul Timisoara, cistigat la licitatie de VGB Invest Bucuresti, firma controversatilor oameni de afaceri Octavian si Marian Iancu. Acestia au dat pe activele combinatului petrochimic falimentat 21,5 milioane de euro, primind cladirile societatii, 44 de hectare de teren in Timisoara si 30 de hectare in localitatea Marginea.

Creditorii urmeaza sa incaseze 90% din valoarea datoriilor totale de 75,6 milioane de lei, diferenta de peste 43 de milioane de lei urmind sa fie incasata de actionarii societatii la momentul falimentului (AVAS, VGB Invest, Tender SA si salariatii).

Alte firme aflate in lichidare dupa privatizari „cu cintec" sint Republica, ARO sau Siderca Calarasi.

Mai e mult de lichidat in industria de stat AVAS a selectat o serie de lichidatori agreati, care pot participa la licitatiile pentru lichidarea societatilor la care statul detine pachetul majoritar de actiuni. Si se anunta o activitate acerba, intrucit AVAS spune ca peste 80% dintre societatile din portofoliul sau nu sint atractive pentru investitori si ca 90% dintre ele indeplinesc conditiile pentru a intra in insolventa. Astfel incit, la propunerea AVAS, Guvernul a aminat intrarea in insolventa a 28 de societati, printre care unele „grele" precum Tractorul, Rulmentul, Electroputere sau Nitramonia. Mai multi investitori sint interesati de activele Tractorul, printre acestia aflindu-se Gigi Becali, fratii Paunescu, Atlassib si firma indiana Mahindra&Mahindra.