Un proiect de directiva trece sub „umbrela" penala contrafacerea produselor pentru profit, insa nu include in aceeasi categorie pe cei care trag muzica sau filme de pe net in interes personal.

Parlamentul European a votat, pe 25 aprilie, un proiect de directiva foarte dur la adresa celor care se ocupa de contrafacerea produselor cu scopul de a face profit.

Astfel, daca, pina in prezent, tendinta europeana era ca faptele de acest tip sa fie tratate sub aspectul civil, acum, legislatia se va concentra pe partea penala. Cu toate acestea, Parlamentul European spune ca cei care descarca de pe Internet, spre exemplu, filme sau muzica pentru uz personal se vor bucura de mai putina „atentie" decit pina acum, autoritatile fiind mai degraba interesate de „pestii cei mari", retelele de crima organizata.

Astfel, parlamentarii europeni au decis ca sanctiunile penale vor trebui aplicate doar pentru incalcari deliberate in scopul obtinerii unor avantaje comerciale. Pirateria comisa de utilizatorii particulari pentru scopuri personale, non-profit, a fost scoasa de sub „umbrela" penala.

Italianul Nicola Zingaretti (PES), initiatorul proiectului, spune ca, in ultimii zece ani, volumul produselor contrafacute a crescut cu 1.600%, ceea ce a dus la pierderea a 125.000 de locuri de munca. Pentru a intra in vigoare, aceasta directiva trebuie sa fie aprobata de Comisia Europeana si de Consiliul de ministri UE.

BSA: UE va deveni un „paradis al pirateriei"

Noua directiva dezavantajeaza protejarea proprietatii intelectuale si ar putea incuraja transformarea Uniunii Europene intr-un „paradis al pirateriei", apreciaza Business Software Alliance (BSA), organizatie care reprezinta interesele marilor producatori de software si hardware, printre membrii sai numarindu-se „greii" precum Microsoft, Adobe, IBM, Dell sau Cisco.

Normele recent adoptate de Parlamentul European limiteaza posibilitatea de a angaja raspunderea celor implicati in contrafacere si piratare de opere protejate prin drept de autor in cazul in care asemenea incalcari nu sint de natura de a genera profit. „Aceasta noua directiva va proteja grupurile implicate in pirateria Internet si care sint in virful piramidei. Aceste grupuri pot fi implicate in pirateria online mai mult pentru notorietate si spirit de aventura decit pentru obtinerea de profit economic", a declarat Francisco Mingorance, director la BSA Europa.

Probleme cu dovedirea faptei

„Chiar si la cum este legislatia actuala din Romania, avem probleme adeseori in a dovedi prejudiciul adus sau profitul facut, motiv pentru care fapta nu se considera infractiune. Dupa ce apare aceasta prevedere, banuiesc ca va fi si mai greu de dovedit fapta, delimitarea profit-non-profit va crea multe probleme probatorii", spune avocatul Magda Popescu, reprezentant al BSA in Romania.

Avocatul BSA spune ca, desi in tara noastra actiunile impotriva piratilor sint penale din oficiu, acest lucru nu este in contradictie cu normele Uniunii Europene.

„Este vorba despre tendintele europene. In 2004, directiva pe domeniu fixa standarde civile, acum, dupa cum se observa, vor sa fixeze standarde penale", a precizat reprezentantul BSA.

SUA, in contratimp cu UE

Romania ramine sub monitorizarea autoritatilor SUA pentru ca pirateria pe Internet s-a intensificat din cauza slabei reglementari a drepturilor intelectuale si a retelelor de cartier, desi colaborarea dintre autoritati si sectorul privat s-a imbunatatit, se arata in raportul Departamentului de Stat american. Raportul administratiei Bush publicat pe pagina de Internet a Departamentului de Stat mentioneaza ca pirateria pe disc optic a scazut anul trecut in Romania, insa cea pe Internet a crescut.

Scandalul „Gramofonul" Anul trecut, autoritatile din Romania au demarat o actiune de anvergura indreptata impotriva pirateriei, sub numele „Gramofonul". Conform Politiei Romane, oricine s-ar fi aflat pe un hub al DC++ punind la dispozitie fisiere cu o marime totala de peste 50GB ar fi fost pasibil de o vizita acasa, cu mandat.

In perioada ianuarie-aprilie 2006 (cind scandalul era in toi), politia a constatat 3.399 de fraude din sfera protectiei drepturilor de proprietate intelectuala, dintre care 2.577 privind legea drepturilor de autor, dar s-a axat exclusiv asupra celor care au incercat sa comercializeze copiile ilegale, si nu asupra celor care au folosit ceea ce au descarcat de pe net in scop personal.