"Marilyn - Ultimul interviu"
Pe 30 aprilie, Clubul Dramaturgilor a gazduit, la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, un nou spectacol-lectura moderat de criticul si istoricul de teatru Mircea Ghitulescu, directorul revistei de teorie si literatura dramatica "DRAMA" si sufletul intalnirilor periodice din ultima zi de luni a fiecarei luni. Este vorba despre piesa tanarului scriitor Eugen Cazan "Marilyn, ultimul interviu". Regia spectacolului i-a apartinut lui Mircea Marin, iar distributia i-a inclus pe actorii Mirela Marin, Daniela Ionita, Mihai Dinvale, Cristian Motiu, Viorel Paunescu, Bogdan Caragea. Spectacolul a fost insotit si de lansarea cartii tanarului dramaturg, volum care mai contine, pe langa piesa de teatru, o cronologie a vietii celebrei actrite si un portret al acesteia, apartinand tot autorului, sub titlul "Radiografia unei zeite". (L.I.)
Lucirile si stralucirile apei
In ultima zi a lui aprilie, in Sala Thalia din Sibiu a avut loc spectacolul "Stralucirile apei" (o reprezentatie in Bucuresti a avut loc pe 28 aprilie), o creatie a compozitorului francez Serge Folie, in care jocul de lumini, momentele coregrafice, instrumentele clasice si cele aduse din Asia si Africa ("tobe de apa", "cutii de furtuna", "mori de ploaie" si altele) ilustreaza diferitele ipostaze ale apei. Limbajul poetico-muzical, ritmurile afro-mediteraneene pline de energie, momentele incarcate de sensibilitate sunt mijloace de expresie pe care cei 50 de membri ai Corului de Copii Radio condus de Voicu Popescu le realizeaza impreuna cu artisti de clasa, precum: Serge Folie - sintetizator, Camelia Chitibea - pian clasic, Nguyen Minh-Tam si Alexandru Anastasiu - percutii, Delia Nartea - recitator, Mihai Prisacaru - regie de sunet, Antoine Fouqueau - regie de spectacol. (L.I.)
Culianu, al III-lea
A treia editie a concursului de debut pentru carti de studii si eseuri "Ioan Petru Culianu" organizat de Editura Polirom se va desfasura in perioada mai-octombrie 2007. Lucrarile trebuie sa se inscrie in domeniile: istoria religiilor, studii culturale, mentalitati, antropologie, dar pot participa si stiinte socio-umane (psihologie, sociologie, istorie, stiinta politica, studii de gen, asistentaa sociala), comunicare, relatii publice, studii media. Premiul este de 1000 de euro, lucrarile premiate urmand sa fie publicate. Manuscrisele vor fi expediate in plic, fara semnatura si prefatate de un motto, pe adresa editurii din Iasi (B-dul Carol nr. 4, C.P. 266), in format electronic si print (ambele obligatorii). In plic separat, concurentii trebuie sa introduca acelasi motto si un CV al autorului. Vor fi acceptate manuscrisele sosite in perioada 1 mai-1noiembrie a.c. Este de preferat ca manuscrisele sa contina intre 200 si 300 de pagini a cate 2000 de semne. (L.I.)