Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) ar putea lansa, in aceasta luna, anuntul de licitatie pentru selectia companiilor care vor sa participe la constructia reactorelor trei si patru ale centralei nucleare de la Cernavoda.
"Cred ca in doua-t
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) ar putea lansa, in aceasta luna, anuntul de licitatie pentru selectia companiilor care vor sa participe la constructia reactorelor trei si patru ale centralei nucleare de la Cernavoda.
"Cred ca in doua-trei saptamani proiectul va intra in sedinta Executivului", a declarat Vosganian, transmite Mediafax. El a afirmat ca anuntul de licitatie va fi lansat "imediat ce Hotararea de Guvern va fi publicata in Monitorul Oficial". "Licitatia trebuie reluata, pentru ca atunci cand a fost organizata nu a existat un act normativ, existand posibilitatea ca orice alta firma care doreste sa se implice in proiect sa conteste lista scurta a companiilor selectate", a spus ministrul Economiei. Pentru constructia unitatilor trei si patru au fost admise, anul trecut, in etapa negocierilor, 13 firme si consortii, respectiv AES Corporation - SUA, Alro Slatina, consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL - Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding - Turcia, Electrabel -Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL - Italia, E.ON Energie - Germania, Gabriel Resources - Canada, Iberdrola - Spania, KHNP - Coreea de Sud si RWE Power - Germania.
Vosganian a apreciat ca trebuie mentinuti oamenii care lucreaza in prezent la reactorul doi al centralei. "Avem o mare urgenta, avem forta de munca calificata pentru reactorul doi si atunci trebuie sa venim rapid de tot cu reactoarele la trei si patru, sa nu pierdem forta de munca. Practic activitatea investitionala nu trebuie sa se opreasca", a spus Vosganian. El a precizat ca firmele interesate de proiect vor stabili si modalitatea de recuperare a investitiilor.
"In clipa in care se stabilesc investitorii, ei se vor aduna la masa si vor stabili modalitatea in care isi recupereaza sumele si cum isi iau castigul", a adaugat oficialul. Vosganian a reluat ideea ca daca datoriile de 180 de milioane de euro ale operatorului centralei, compania Nuclearelectrica, nu vor fi sterse, firma ar putea sa nu mai participe la constructia celor doua reactoare. "Nuclearelectrica are o situatie delicata, pentru ca daca nu stergem datoriile, nu poate intra in constructia reactorelor trei si patru", a completat Vosganian. El a mai spus ca nici o companie nu isi poate permite sa lucreze cu o firma care are datorii de 180 de milioane de euro, care ar creste riscul investitiilor. Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura 10% din consumul national de electricitate. Cel de-al doilea reactor va fi pornit la inceputul lunii mai si va ajunge la capacitatea nominala in toamna acestui an. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.