Ministrul Cristian David respecta traditia predecesorilor sai de a modifica din nou tinuta angajatilor de la Interne.Proiectul prevede revenirea lacaschete pentru toti politistii. Vestea a aparut pe site-ul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), unde este supus dezbaterii publice proiectul hotaririi de guvern. In nota de fundamentare a actului normativ gasim si motivatia schimbarii uniformelor: „Pentru o aliniere fata de modul in care sint identificate fortele de ordine in tarile europene". In plus, ca si in situatiile precedente, noua tinuta trebuie sa inspire „mai multa prestanta si autoritate", dar sa fie si mai moderna.

Ideea apartine fostului ministru de Interne Vasile Blaga, care a mai avut o tentativa esuata in povestea uniformelor, iar proiectul recent a fost lasat mostenire lui Cristian David, care l-a si semnat. Proiectul prevede, printre altele, revenirea la stele, ca insemne ale gradelor de pe umar, si la caschete pentru toti politistii.

„Prestanta tinutei", motivul etern

Moda uniformelor s-a tot schimbat, incepind cu ministrul Mihai Chitac si pina la Marian Saniuta. O modificare notabila a fost in 2002, o data cu demilitarizarea politiei, apoi in 2004. De fiecare data, motivele au fost aceleasi: „Uniformele politistilor nu au prestanta si sint de proasta calitate", cum spunea chiar Saniuta, dupa ce l-a inlocuit pe Ioan Rus la sefia Ministerului Internelor. Seful Corpului National al Politistilor, comisarul Constantin Vieriu, crede ca „ideea a fost mereu a politistilor de la Departamentul Logistic si Administrativ, care isi luau comisioane, iar ministrii semnau pentru ca voiau sa lase ceva dupa ei". „Au fost diverse idei: caciulile din blana care, atunci cind se udau, nici pe ciine nu statea blana cum statea pe ele, apoi au fost jachetele din piele care nu s-au mai facut pentru ca erau scumpe", isi aminteste Constantin Vieriu.

Daca proiectul va fi aprobat, uniforma va fi inlocuita treptat, pina in decembrie 2008. Pretul unui astfel de echipament este de 2.700 de lei.