Politicienii trebuie sa slujeasca grupurile de interese. Aceasta este convingerea lui Dinu Patriciu, cel care vorbeste in interviul pentru „Cotidianul" despre mai multe teme si subiecte fierbinti ale momentului.

Intr-un interviu acordat ziarului „Cotidianul", liderul liberal continua celebra sa rafuiala cu Traian Basescu.

Omul de afaceri spune ca vrea liniste, pledeaza pentru consensul „care nu te compromite" si este hotarit sa mearga pina la capat cu procesul in care e inculpat, pentru a-si dovedi nevinovatia. Afirma ca politicienii trebuie sa fie in slujba tuturor contribuabililor, deci si in aceea a grupurilor de interese. Considera ca lupta impotriva coruptiei este o tema incar-cata de mult populism si crede ca vom ajunge, peste o generatie-doua, sa avem o justitie privata, cu mult mai evoluata decit cea din SUA. Dinu Patriciu spune ca, din punctul lui de vedere, prin dezvoltarea propriilor afaceri va fi cel mai util Romaniei. E mindru de tot ce a facut in aceasta tara si considera ca nu are nimic sa isi reproseze.

PNL cu PSD este ceea ce dvs. ati intuit la un moment dat. Este aceasta coalitie ceea ce ati sperat?

Eu nu fac comentarii politice, dar daca e vorba despre ce am sperat intotdeauna este ca mediul politic romanesc sa intre intr-o stare de normalitate, sa iesim din diversele isterii care ne domina, de ani multi deja, si, in liniste, politica sa lase mediul de afaceri sa aduca prosperitate in aceasta tara. Asta mi-am dorit intotdeauna. Da, intotdeauna am crezut ca este nevoie, inainte si dupa intrarea in Uniunea Europeana, de o mare coalitie in care partidele sa fie capabile sa stea de vorba, sa discute, sa-si rezolve problemele jocului politic, intr-un climat de stabilitate. Din pacate, era evident ca, daca o larga coalitie nu se va realiza, vom trece printr-o perioada de tulburare, care va scoate la suprafata populisme, isterii demagogice, ca acelea legate in primul rind de lupta impotriva coruptiei.

Este ceea ce s-a vorbit pina acum - lupta impotriva coruptiei - un populism?

Categoric da, pentru ca abordarea acestui fenomen a fost facuta de pe pozitii politice. Dati-mi voie sa va spun ca stiu despre ce vorbesc.

Despre lupta impotriva coruptiei

Coruptia este in politica...

Evident ca exista, dar lupta impotriva coruptiei nu se da in piata publica. Si nu se da in politica, ci cu mijloacele statului de drept, cu o justitie capabila sa scoata adevarul la iveala. Nu cu articole de presa, nu cu dezvaluiri in ziare, din dosare, mai mult sau mai putin profesionist facute de procurori, la comanda politica. Nu cu tepe in piata publica, ci cu respect pentru adevar.

Sinteti suparat pe Justitie pentru ca sinteti implicat intr-un dosar?

Nu sint suparat in nici un fel pe Justitie. Am avut foarte multe probleme, si pe nedrept le-am avut, legate de avocatii statului, de procurori. Nu de Justitie. Dimpotriva, de fiecare data cind m-am prezentat in fata justitiei, din fericire, mi s-a dat dreptate, pentru ca aveam.

Revenind la zona politicii, spuneati ca sinteti impotriva populismului. Credeti ca PSD este, in momentul de fata, un partid care promoveaza populismul?

Nu vreau sa fac comentarii despre partide. Exista doua mari tipuri de gindire politica, in Romania, ca pretutindeni. Cel legat de statul providential si cel legat de statul-arbitru, statul minimal, care se margineste la a fi element de echilibrare, de moderare a jocului economic si nimic altceva. In momentul in care se negociaza intre aceste doua pozitii politice, evident ca apar puncte de vedere pe care o parte sau alta le concesioneaza celeilalte.

Sinteti un liberal prin educatie si formatie; asadar, ca liberal, va convine faptul ca, in momentul de fata, PNL este la remorca PSD? Este o situatie buna pentru PNL?

Este, din fericire, prima guvernare liberala pe care tara asta o are dupa 17 ani si ea s-a instalat abia de doua saptamini. Aveti rabdare sa vedeti care este capacitatea de negociere a celor doua parti. Eu atit pot sa spun.

Credeti ca isi vor duce mandatul pina la capat?

Sint absolut convins. Repet, este prima guvernare liberala si este spre binele si prosperitatea acestei tari.

De ce nu va place Traian Basescu? De unde a pornit conflictul?

In ceea ce ma priveste, n-am nici un conflict cu Traian Basescu, dar evident nu pot sa-i accept comportamentul autoritarist, dictatorial, identic in discurs cu cel al lui Chavez sau Lukasenko, si cred ca este o frina in calea progresului acestei tari.

Basescu si PSD

L-ati sustinut in campanie...

In campanie, desi am fost impotriva Aliantei D.A. inca de la inceput, pentru ca am stiut ce se va intimpla, mi-am pastrat cu mare decenta neutralitatea, n-am scos o vorba si am lasat lucrurile sa se desfasoare, neavind nici un aport. Poate cel mult faptul ca si eu, si familia mea l-am votat pe Basescu. Evident ca din prima clipa m-a dezamagit.

Ati avut vreo discutie cu Traian Basescu?

Da, am avut mai multe discutii cu Traian Basescu. In ultima, la un an de la alegeri, a recunoscut ca singura solutie politica era o mare coalitie, PSD cu Alianta D.A.

Cind a fost discutia?

In 2005, toamna tirziu.

Traian Basescu a recunoscut ca era nevoie de o coalitie Alianta D.A.-PSD?

Sigur ca da.

Pledoarie pentru liniste

Care a fost discutia care v-a pus pe pozitii ostile cu Traian Basescu?

Am avut mai multe discutii de-a lungul timpului. Discutia care m-a pus pe ginduri a fost cea legata de acuzatia de fraudare a alegerilor, intre cele doua tururi, cea care ne punea pe o pozitie extrem de asemanatoare cu Ucraina. Ne-a adus mari deservicii in acel moment. Eu cred ca exista o limita in care jocul politic se poate manifesta si anume cea in care interesul national este afectat. Cu atit mai mult cu cit istoria a dovedit ca atunci a fost o minciuna electorala.

Se poate spune ca PNL s-a folosit de Traian Basescu sa ajunga la putere, sa aiba aceasta guvernare?

Nu. Se poate spune invers: Traian Basescu s-a folosit de PNL pentru a ajunge la putere, dupa care a devenit cu totul alt om.

In ce sens?

In sensul ca adevarata sa natura a iesit la iveala.

Credeti ca mai are viitor politic?

Nu.

Credeti ca la referendum va fi repus in functie de populatie?

Nu cred ca mai are viitor politic si ma opresc cu comentariul aici.

In ce masura actuala coalitie PNL-PSD are un viitor si dupa eventuale alegeri?

De la inceputul interviului m-ati atras in politica, iar eu de fapt am cu totul si cu totul alte preocupari. Nu ma intereseaza in politica decit linistea si stabilitatea, pe care politicienii aflati in slujba acestei natiuni, si nu fiind stapinitorii ei, trebuie sa le asigure oamenilor, contribuabililor si mediului de afaceri.

Furati?

Nu.

Traian Basescu a spus ca cei care doresc liniste profita de ea ca sa fure.

Mi se pare o afirmatie cel putin hazardata.

Care trebuie sa fie legatura dintre politica si afaceri?

La noi, aceasta discutie a luat accente aproape isterice. Este condamnata orice fel de comunicare intre oamenii de afaceri si politicieni. Chiar si in legislatie am reusit sa punem ziduri chinezesti intre diversele compartimente ale societatii romanesti. Atunci cind te uiti cu atentie la sistemele politice democratice, care functioneaza in lumea libera, observi ca exista o legatura extrem de naturala intre mediul de afaceri si mediul politic, cind corporatiile sint respectate si acceptate pentru ceea ce sint, anume motoarele vietii sociale si economice. Oamenii de afaceri sint respectati pentru implinirile lor. Pe de alta parte, politicienii se afla in competitie pentru a deveni servitori ai natiunii. Servitori ai contribuabililor. Oameni aflati in slujba tuturor contribuabililor. Evident ca acest tip de societate nu ne este inca noua comun. Din pacate, noi intelegem capitalismul ca o jungla a conflictelor, a necesarelor opozitii intre interesele angajatorilor si ale angajatilor, intre corporatii si stat, pornind de la ipoteza ca statul este atotstapinitor. Este o ipoteza gresita, care n-are nimic comun cu lumea si capitalismul globalizant de astazi. Astazi, corporatiile sint cele care aduc bunastare, progres, iar politicienii sint cei care administreaza doar bunurile si serviciile ce nu pot fi procurate prin piata. Justitie... Nici macar aceea, pentru ca si justitia ar putea fi privata.

Politicieni si grupuri de interese

Justitie privata?

Da. Libertarienii sustin aceasta ipoteza.

Vorbim mai incolo de aceasta teorie...

Da. Revin la ce spuneam. Aparare, externe, acestea sint serviciile de care statul trebuie sa se ocupe. Restul, invatamint, sanatate, sint toate servicii care pot fi procurate prin piata. Nu trebuie sa se ocupe statul de ele. Asta duce de fapt la coruptie.

Spuneti ca politicienii trebuie sa fie servitorii grupurilor de interese? Nu spun asta in sens peiorativ.

Da, grupurile de interese reprezinta o realitate a lumii capitaliste care nu numai ca trebuie acceptata, trebuie incurajata. Interesele corporatiilor nu sint divergente de cele ale celorlalti membri ai societatii. O corporatie are interesul sa-si creasca clientii, sa contribuie la ridicarea nivelului lor de viata, pentru a avea cui oferi bunurile si serviciile. Politicienii trebuie sa contribuie la desavirsirea cadrului legal in care se desfasoara jocul social. E teoria liberalismului economic si politic.

Aceasta este si teoria PNL. Veti incerca sa influentati colegii dvs. sa adopte reglementari in sensul in care spuneti?

Nu. In ceea ce ma priveste, cred ca sint mai util tarii acesteia dezvoltindu-mi afacerile proprii. In aceasta incrincenare intre doua filosofii diferite, prefer sa-mi vad de afaceri. Cu prezenta in 12 tari a unor subsidiare Rompetrol, cu 7,5 miliarde de dolari cifra de afaceri in acest an, cu peste 8.000 de oameni angajati direct, numai in Romania, cu peste 800 de milioane de dolari dati la buget in fiecare an, echivalentul unui milion de pensii anuale, cred ca fac destul pentru tara mea, fara sa ma amestec in politica. Dezbaterea politica de astazi este lipsita de obiect. Ea a fost provocata de o iesire in decor, spre populism, spre isterie, spre demagogie. Sintem in afara istoriei contemporane.

Dezbaterea este exact cea de care vorbeam. De legatura dintre politic si economic.

Da, intre politic si economic trebuie sa existe o legatura naturala. Statul este dator sa ne satisfaca interesele, noua, tuturor contribuabililor. Este in interesul lui sa o faca.

Disputa are la baza o discutie teoretica...

Nu, este trecerea de la comunism la capitalism.

Si credeti ca in momentul de fata nu sintem pe drumul cel bun?

Nu, este o criza a pubertatii prin care trece politicul. Eu sper sa se maturizeze foarte repede.

De ce credeti ca se va merge in directia pe care o doriti dvs.?

Pentru ca este in interesul cetatenilor romani daca vrem sa avem un ritm de crestere comparabil cu cel al celor mai dinamice tari din lume, India sau China, nu sa ne limitam la un ritm de 6-7%. Ucraina si tarile baltice, daca ne uitam mai aproape, au un ritm de crestere mai mare decit cel al Romaniei. Astazi, statele se afla intr-o competitie pentru atragerea contribuabililor. Asta tine de sistemul fiscal, de stabilitatea politica si de cit de primitor este mediul economic. Avem interesul de a profita de delocalizarea care se petrece astazi in Europa de Vest, cu businessuri care se indreapta spre tari mai prietenoase. Romania ar putea fi mai prietenoasa daca mediul politic s-ar linisti.

Basescu: factor perturbator

Ce anume nu va convine la actualul sistem legislativ din zona economica?

Din fericire, avem un sistem fiscal bine pus la punct de Guvern, dupa alegeri. Avem insa o legislatie economica mult prea stufoasa. S-au adaugat multe straturi in timp. E o legislatie provenita si dintr-un mimetism al legislatiei vest-europene. Mai avem si reminiscente din timpul comunismului. De exemplu, Codul penal este cel din 1969.

A fost modificat.

Atita vreme cit in Codul penal apar infractiuni cum ar fi subminarea economiei nationale, formulare lipsita de sens, sau tradare, sau spionaj, sau mai stiu eu ce alte dracii care apar pe prima pagina a ziarelor, sintem inca la inceputul tranzitiei.

Credeti ca Guvernul nu putea sa rezolve in formula politica precedenta aceste lucruri?

Atita vreme cit in pozitia cea mai inalta in stat exista un factor perturbator, incapabil sa inteleaga ca viata, in aceasta societate moderna, democratica, nu este conflictuala, ci consensuala, nu se putea.

L-ati numit „maimuta", „gorila" pe Traian Basescu.

Am spus mai multe si pot sa mai spun, dar nu cred ca de formulari metaforice avem nevoie, ci de liniste.

Este aceasta o formulare care a descris felul in care s-a purtat presedintele suspendat?

Mie mi se pare ca s-a purtat irational, a actionat chiar impotriva propriului sau interes. Din fericire, romanul a inceput sa inteleaga ca nu de conflicte avem nevoie, ci de consens. De un compromis care nu te compromite.

Credeti ca Rompetrol a fost sabotat?

Da, categoric.

De ce?

Nu numai in aceasta perioada, ci incepind din 2003. Era un fel de animal ciudat, care aparuse in peisajul economic romanesc, prima si cea mai mare dintre societatile extrem de occidentalizate. Ca si cultura de corporatie, ca guvernare corporatista, ca intelegere a rolului social al corporatiei si, evident, transparenta.

Finantarea echidistanta a partidelor

In 2003 era PSD, pe care l-ati si finantat dupa aceea.

Eu n-am finantat nici un fel de partid. Fiind liberal, finantez persoane, nu organizatii. Din acest punct de vedere, sint liberal pina la capat. Aveam de ales intre un primar care timp de patru ani nu facuse nimic... Se razboise cu buticarii, cu ciinii si cu balcoanele oamenilor. Atit. In rest, nu stiu sa fi facut ceva.

Proiectele astea pe care le duce Videanu acum la capat, Pasajul Basarab...

Nu, astea le-a facut chiar Videanu. Pe vremea aia, erau doar vorbe...De altfel, si pe Videanu l-am ajutat in campania electorala. Nu numai pe Geoana impotriva lui Basescu. La acel moment, PNL nu avea un candidat propriu.

Revenind la PSD. Spuneati ca problemele au inceput in 2003. Credeti ca acest dosar pe care il aveti este o forma de a va haitui?

Da, intii a fost vorba de o haituiala cu motivatii economice, iar apoi un foarte bun model pentru Basescu, cu scopul de a arata cit de integru e Domnia sa.

Acum inseamna ca veti fi lasat in pace?

Nu cred, pentru ca acum vreau eu sa merg pina la capat. Poate haituirea va inceta. Dar vreau sa se mearga cu procesul pina la capat pentru a-mi dovedi totala nevinovatie. Sint mindru de tot ce am facut in aceasta tara. Nu am sa-mi reprosez nimic.

Veti trece prin acest proces mai usor stiind ca nu veti mai fi haituit?

Sint absolut convins ca in justitie o sa mi se dea dreptate.

Dupa ce Basescu va reveni la Cotroceni

Chiar daca Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni?

Cu siguranta. N-are nici o legatura justitia cu Traian Basescu. Cu el au legatura procurorii si serviciile secrete. In masura in care acest Guvern si sustinerea sa parlamentara vor avea forta de a curata legislatia, de a o face simpla, inteligibila, neinterpretabila si stimulativa pentru intreprindere...

Sperati la niste modificari legislative care sa vina sa schimbe procedurile?

Nu ma refer la proces aici. Ma refer la economie si apoi la sistemul judiciar.

Eu v-am intrebat daca veti trece mai usor prin acest proces, dat fiind faptul ca Traian Basescu nu mai este la Cotroceni, in conditiile in care dvs. ati spus ca procurorii erau legati de el. Cum credeti ca vor evolua procurorii?

Sper, in directia profesionalizarii si a unui alt tip de abordare, care, evident, trebuie sa se bazeze si pe un alt tip de legislatie, nu coercitiva, ci permisiva.

V-ati gindit ca ati putea fi condamnat?

Sub nici o forma, pentru ca stiu ca am dreptate.

De ce doriti o justitie privata?

Nu doresc o justitie privata, v-am spus ca exista si un astfel de model.

Teoria si practica justitiei private

Ce inseamna justitie privata?

Judecatori alesi, care sint platiti nu de catre stat, ci din veniturile rezultate din ceea ce judeca.

Un fel de „Judecatorul srl"?

Nu, un judecator ales, ale carui venituri provin din taxele judiciare platite de justitiabili.

Un liber-profesionist?

Sigur ca da.

Ma grabeam sa spun ca este modelul american, dar nu este.

E mai avansat chiar decit modelul american.

Si nu s-ar putea cumpara judecatorii in conditiile astea?

Nu. Si-ar pierde credibilitatea si impricinatii s-ar prezenta unui alt judecator. Eu v-am dat exemplul teoriei libertariene. Este adevarat. Societatea omeneasca evolueaza. Vom ajunge si acolo.

La justitia privata de care vorbeati?

Da, sigur ca da. Poate nu miine, dar intr-o generatie, doua. In masura in care statele nationale isi pierd importanta si corporatiile cistiga in importanta, vor aparea forme de justitie transnationala, in fata carora te vei prezenta prin propria vointa a partilor si care vor face dreptate. Intram in lumea globalizata care va avea cu totul alta infatisare decit cea de astazi.

Veti merge la referendum de Sfintul Patriciu si insotitorii sai?

O sa merg, cu familia, pentru ca sper sa se faca cvorumul care sa permita trecerea, in liniste, catre o republica parlamentara sau poate catre o monarhie.