Petrom va infiinta in doua-trei saptamani compania Petrom Petrochemicals Arges pentru a separa activitatile de petrochimie de rafinarea de la Arpechim pentru ca ulterior sa o vanda cel mai probabil catre Oltchim, a declarat Mariana Gheorghe, director

Petrom va infiinta in doua-trei saptamani compania Petrom Petrochemicals Arges pentru a separa activitatile de petrochimie de rafinarea de la Arpechim pentru ca ulterior sa o vanda cel mai probabil catre Oltchim, a declarat Mariana Gheorghe, director executive Petrom, citata de NewsIn. "Suntem in proces de infiintare a unei companii, care va reuni toate activele pe partea de piroliza si petrochimie de la Arpechim, sub numele de Petrom Petrochemicals Arges. Noua companie va fi infiintata in termen de 2-3 saptamani", a spus directorul general executiv al Petrom. Potrivit Marianei Gheorghe: "Petrom este decisa sa externalizeze activitatea de petrochimie" si poarta discutii in acest sens cu mai multe firme. Desi divizia de petrochimie se intereseaza de companii europene puternice, Oltchim este un partener preferabil", precizeaza Gheorghe. Oficialul Petrom continua spunand ca vanzarea Petrom Petrochemicals se va finalize in cursul acestei veri. "In vara acestui an, se va termina procesul de due diligence de la Arpechim pentru vanzarea partii de petrochimie, pe baza discutiile purtate cu Oltchim si AVAS".

Miza: independenta in asigurarea cu materii prime

Principalele materii prime folosite de Oltchim in activitate sunt etilena si propilena. Constantin Roibu, directorul general Oltchim, ne-a spus recent ca profitabilitatea redusa a companiei pe care o conduce este explicata prin cresterea preturilor internationale ale celor doua materii prime (etilena cu 17,6% si propilena cu aproape 25%). Or, prin achizitionarea Petrom Petrochemicals Oltchim ar produce materia prima in propria "curte" la preturi mai mici si astfel produsele companiei vor putea deveni competitive pe piata din punctul de vedere al pretului de vanzare.
Diminuarea costurilor legate de aprovizionarea cu materie prima si energie se va realiza printr-un vast program de modernizare si retehnologizare care va avea ca scop cresterea capacitatilor de productie la instalatiile ale caror produse au asigurata desfacerea pe piata (PVC, polioli-polieteri) si diminuarea consumurilor specifice. In a doua parte a lunii februarie, Petrom a anuntat ca ar putea infiinta o noua companie, care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale Arpechim si ca poarta discutii cu Oltchim pe aceasta tema, combinatul fiind interesat de preluarea acestor activitati. Oltchim a anuntat, pe 8 februarie, ca a demarat negocierile cu Petrom pentru preluarea pirolizei de la Arpechim Pitesti. Combinatul are nevoie de piroliza pentru a deveni independent in asigurarea cu materii prime.
Piroliza Arpechim produce doua din principalele materii prime folosite de producatorul de ingrasaminte chimice, etilena si propilena. Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.
Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.
Oltchim este cea mai mare intreprindere de produse chimice din Romania si una dintre cele mai mari din Europa. Compania a realizat in 2006 un profit de circa 3 milioane euro la o cifra de afaceri de peste 500 mil. euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.