Realitatea TV transmite astazi, de la ora 18.45, in premiera pentru Romania, o dezbatere legata de relatia dintre putere si mass-media: „Putere la putere a patra".

Evenimentul din aceasta seara va aduna peste 100 de personalitati, reunind in premiera politicul, patronatul, jurnalistii si ONG-urile intr-o discutie pe marginea legaturii dintre media si putere. Dintre politicienii invitati, Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana si Theodor Stolojan au confirmat deja prezenta. Pina la inchiderea editiei, Dinu Patriciu (patronul de la „Adevarul") si Dan Voiculescu (Antena 1 si „Jurnalul National") nu au transmis nimic cert.

Adrian Sirbu (PRO TV) este plecat in strainatate si nu poate fi prezent, iar Sorin Ovidiu Vintu (Grupul Realitatea-Catavencu) va intra in direct de la Viena. Din rindurile patronilor de presa si ale oamenilor de afaceri si-au mai anuntat prezenta Dan Diaconescu (OTV) si Dan Grigore Adamescu (Romania libera), urmati de o serie de jurnalisti si de personalitati ale societatii civile.

„Putere la putere a patra" va fi difuzata azi, la ora 18.45, pe Realitatea TV, fiind organizata de prestigiosul post public olandez Radio Netherlands Worldwide (RNW), care are la rindul sau patru fruntasi editoriali printre invitati. Ideea dezbaterii a fost a Societatii Jurnalistilor Profesionisti, care a realizat legatura dintre RNW si Realitatea TV, a declarat Robert Turcescu, unul dintre moderatorii emisiunii.

100 de invitati

Pe linga invitatii de pe cele patru scene, alte 100 de personalitati au fost invitate sa faca parte activ din publicul dezbaterii. Este vorba de nume precum George Becali, Cozmin Gusa, ziaristii Doru Buscu, Ovidiu Nahoi, Val Vilcu, personaje precum Tudor Giurgiu, Ralu Filip, ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jacques Louis Werner, si multi altii. Dezbaterea „Putere la putere a patra" va fi moderata de Robert Turcescu, Liviu Mihaiu si Mircea Toma, avind ca studiu de caz si modul in care presa romaneasca a prezentat evenimentele din jurul suspendarii lui Traian Basescu.

Influenta investitorilor privati, cu interese atit in afaceri, cit si in politica, asupra politicii editoriale a mass-media pe care le detin va fi punctul fierbinte al discutiilor. Totodata, vor fi dezbatute absenta deontologiei profesionale in presa, blocarea accesului la informatii de interes public de catre politicienii care stapinesc aparatul administrativ si lipsa de incredere a opiniei publice in mass-media. „Pina acum, nimeni nu a incercat in Romania sa puna la aceeasi masa toti actorii importanti care genereaza, produc si folosesc informatia", spune Catalin Popa, director de programe Realitatea TV.

Patru platouri

Platoul de televiziune va fi impartit in patru miniscene de dezbatere, cite una pentru fiecare categorie: politicieni, patroni si oameni de afaceri, ziaristi si ONG-isti. Scena destinata politicienilor va fi ocupata integral, invitatii Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana, Theodor Stolojan si Adriean Videanu anuntindu-si toti prezenta.

„Zona balcanica este foarte interesanta luind in considerare scopurile noastre. Dupa aproape 50 de ani de totalitarism, tarile din aceasta zona sint pe drumul unei constructii solide a institutiilor si sistemelor democratice, politice, juridice, sociale si economice. Romania este un bun exemplu in acest sens", explica Arjen de Wolff, Project Manager al radioului olandez, alegerea Romaniei ca loc de dezbatere. Acuzele lui Traian Basescu la adresa „mogulilor de presa" au contribuit si ele la aceasta decizie.