Reactia presei internationale la criza politica de la Bucuresti continua sa mentina tonul imperativ, cerand oficialilor de la Bruxelles toleranta zero pentru Romania. Atat Financial Times cat si Die Presse constata ca reformele au stagnat in ultimele
Reactia presei internationale la criza politica de la Bucuresti continua sa mentina tonul imperativ, cerand oficialilor de la Bruxelles toleranta zero pentru Romania. Atat Financial Times cat si Die Presse constata ca reformele au stagnat in ultimele patru luni, fapt pentru care se impun masuri dure din partea Comisiei Europene. Articolele celor doua cotidiane fac referire la posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, ca efect al situatiei din Romania si Bulgaria. (M.T.)
Die Presse: Toleranta zero pentru Romania
"Toleranta zero - si pentru noile state membre UE" titreaza cotidianul austriac Die Presse, in editia de duminica, un comentariu semnat de Doris Kraus, care afirma ca: "Romania si Bulgaria trebuie pedepsite pentru slabirea reformelor".
"Altfel va avea de suferit intregul proiect al extinderii. Roma nu a fost construita intr-o singura zi - iar coruptia asa cum este prezentata de Transparency International in Romania si Bulgaria nu poate fi inlaturata in patru luni de zile. Cu toata indulgenta, trebuie sa fim de acord cu solicitarile Frantei, Marii Britanii, Suediei si Olandei pentru sanctiuni dure fata de lipsa reformelor. Deoarece se afla sub semnul intrebarii chestiunea cat de curate sunt statele UE", noteaza publicatia citata.
"Este vorba nici mai mult nici mai putin decat de viitorul extinderii. Ambele state (Romania si Bulgaria - n.red.) au fost primite in Uniunea Europeana intr-un moment in care din punct de vedere politic nu erau pregatite. Progresele minime de atunci incoace constituie dovezi pentru multi adversari ai extinderii ca prin admiterea de membri nepregatiti nu sunt aduse decat probleme si in perioada previzibila nu poate fi vorba in nici un caz de admiterea de noi state. De aceea este necesar ca Comisia Europeana sa ramana severa fata de Sofia si Bucuresti si sa foloseasca acele sanctiuni care au fost prevazute pentru un astfel de caz. Daca Bruxelles-ul ezita, toate clauzele de salvgardare in ceea ce priveste extinderea sunt lipsite de valoare si vor fi sustinute argumentele celor care doresc sa faca din Europa o fortareata de neatins", continua comentariul Die Presse.
Severitate fata de noii veniti
Sub titlul "Extinderea: mai multa severitate fata de noii veniti in UE", Die Presse mai afirma ca "Printre vechii membri ai Uniunii Europene creste nelinistea fata de reformele care stagneaza in cele doua state noi membre ale Uniunii, Romania si Bulgaria. Conform unui articol din Financial Times, Marea Britanie, Franta, Olanda si Suedia fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru verificarea mai stransa a Sofiei si Bucurestiului si eventual pentru aplicarea clauzelor de salvgardare". Die Presse releva si principalele probleme avute in vedere la Bruxelles: "Inainte de toate in ceea ce priveste coruptia si reforma justitiei nu se mai misca nimic. Raportul privind progresele reformei planificat pentru luna iunie ar trebui din acest motiv sa fie riguros, solicita cei patru membri UE". "Intr-adevar, Romania si Bulgaria nu au stralucit printr-o graba a reformelor in ultimele patru luni. In primul rand coruptia ramane o problema. Romania s-a scufundat in ultimele saptamani intr-o criza politica intre premierul Tariceanu si intre timp suspendatul presedinte Basescu. In aceasta criza a fost jertfita si ministra Justitiei si luptatoarea impotriva coruptiei Monica Macovei", mai afirma cotidianul austriac citat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.