O moda care deja produce monstri. Aceea de a scoate in evidenta slabiciunile, partea intunecata, raul din interiorul supereroului. Ultimele serii din „Batman", „Omul-Paianjen", pina si „Harry Potter" au scos in evidenta acest rau latent care zace, se spune, in fiecare fiinta. E, sa spunem, modelul gradinii Ghetsemani, cind eroul e supus ispitei supreme si are o oarecare ezitare. Supralicitarea hollywoodiana a acestei mode confirma o oarecare aplecare a consumatorului contemporan catre completa suspiciune fata de orice, pina si fata de supereroii copilariei.

E un soi de tabloidizare a autoanalizei. Baietii timizi care se ascundeau sub haine de supereroi se indoiesc din ce in ce mai tare de ei insisi. A invins, se pare, moda „dilematicilor". Orice erou care exploda de sanatate si puritate in anii ’70-’90 a capatat acum un apetit incredibil pentru autodistrugere si indoiala.

O vorba cindva inteleapta a devenit un teribil loc comun: suprema intelepciune inseamna sa fii un om plin de dileme, de indoieli. Evident ca exista o latura de adevar. Dar cred ca a devenit un kitsch teribil ca aceasta imagine cliseu a omului „indoit" sa-i viruseze pina si pe supereroii nostri cei de toate zilele.

Chuck Palahniuk infatiseaza (in extraordinarul sau roman, „Bintuitii") o poveste incredibila: un criminal in serie este privit ca un supererou. Motivul? Cit timp un orasel american a fost bintuit de figura criminalului in serie au disparut jafurile, violurile, crimele. Cu alte cuvinte, killerul in serie a alungat prin propriile crime orice urma de infractionalitate. El este un supererou statistic. Reuseste prin inspaimintarea semenilor sa le inhibe pornirile violente. Palahniuk ironizeaza crud o moda devenita idioata prin repetitie.

Mi-e dor de supereroi cu ochi senini si bovini, care nu stau prea mult pe ginduri inainte sa se apuce sa faca bine omenirii. Sint buni pentru psihic. Pina si spiritul lor primitiv contine veleitati curative miraculoase. M-am saturat de „the dark side". Daca mai aud vreun supererou cu sinele facut franjuri, numai bun pentru prozac sau zoloft, chiar o sa ma infurii. Imi fac o pelerina si m-apuc sa fac bine pe cont propriu. Nu mai astept instructiuni din California.