Meciul suspendarii lui Basescu se cistiga la puncte. Jucatorii nu au inca stiinta knock-out-ului, iar arbitrii din ring nu sint mereu pe faza cu cronometrul pregatit.

Undeva, pe drumul ce leaga politica de ipocrizie, exista o raspint
Meciul suspendarii lui Basescu se cistiga la puncte. Jucatorii nu au inca stiinta knock-out-ului, iar arbitrii din ring nu sint mereu pe faza cu cronometrul pregatit.

Undeva, pe drumul ce leaga politica de ipocrizie, exista o raspintie. Doua poteci stau la dispozitia celor ce aleg sa-si toceasca talpile fara a fi nici pe deplin ipocriti, dar nici intru totul consecventi unor minime reguli impuse de politica moderna.

Prima poteca duce in sus, drept spre Dumnezeu. Dar nu pentru a-l slavi evlavios, ci pentru a-i confisca numele si a-l face afis electoral. Ce anume este in neregula aici e lesne de observat. In timp ce pledeaza pentru un stat laic si cauta sa-si adjudece puterea, politicienii, fie din grupul celor 322, fie din garda celor ce vor sa le tina piept, apeleaza la toate firele ce mai exista intre cer si pamint, cautind sprijin divin pentru dezmatul muritorilor. Ispita mare, marul seducerii electorale cu parfum de agheasma incepe sa stea din ce in ce mai mult la baza unei diete ce se vrea reformatoare. De la Becali si Vadim pina la Geoana si Basescu, amprentele dentare i-au invadat coaja fara jena. Voturile nu se cauta in nori. Ele nu se gasesc in rai sau in iad, dar te pot trimite acolo. Mai ales cind forta caderii s-ar masura inmultind masa functiei detinute cu acceleratia penala a dosarelor legate de picior.

A doua carare este una prafuita, acoperita de mirosul hamsiilor prajite, al berii varsate in timpul unor exercitii ciudate de echilibristica. Dupa ce a dat pe la biserici in cautarea electoratului, Basescu a ajuns la Vama Veche. Acolo unde oamenii se aduna sa fie oameni. Unde danseaza, beau, fumeaza, petrec, se saruta si nu numai. Unde nu se uita la cum sint imbracati cei din jur. Unde nu unul singur ii atrage pe restul, ci totalitatea celor prezenti, ingropata in nisip ori aburita dupa o noapte cheflie, reprezinta un magnet. Acolo trebuie cautate voturile. Pentru ca libertatea pe care o invoca vamaiotii, desi nu toti au virsta legala pentru vot, nu poate exista in afara politicii. Iar politica, in sensul ei democratic, presupune voturi. Faptul ca, doar pus intr-o situatie de criza, Basescu a aterizat in Vama indeparteaza cararea de simtul datoriei si o apropie de instinctul ipocriziei. Dar faptul ca totusi a descoperit-o este, in sine, un punct in plus pentru presedintele suspendat. Iar meciurile din politica romaneasca se cistiga la puncte. Jucatorii nu au inca stiinta knock-out-ului, iar arbitrii din ring nu sint mereu pe faza cu cronometrul pregatit. Eventual, cite un pumn norocos le mai intra in barbia adversarului, dar fara a-l trimite pe tarimul viselor. Doar cit sa-l ameteasca pe moment, sa-l intarite. La intersectia drumurilor ce duc spre Dumnezeu, Vama Veche, politica si ipocrizie, Basescu este primul care da semne ca se trezeste din mahmureala suspendarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.