Saptamana trecuta, Eurostat - biroul de statistica al Uniunii Europene - a dat publicitatii cifre ingrijoratoare cu privire la evolutia deficitului bugetar al tarii noastre. Potrivit calculelor specialistilor europeni, Romania a inregistrat in 2006 u
Saptamana trecuta, Eurostat - biroul de statistica al Uniunii Europene - a dat publicitatii cifre ingrijoratoare cu privire la evolutia deficitului bugetar al tarii noastre. Potrivit calculelor specialistilor europeni, Romania a inregistrat in 2006 un deficit bugetar de 1,9% din PIB, fata de valoarea de 1,7% cosmetizata de catre autoritatile romane. De asemenea, ponderea cheltuielilor in PIB a fost de 32%, iar a veniturilor de 30,1%, in timp ce datele raportate de catre guvernanti indica un nivel al cheltuielilor de 33,5% din PIB si al veniturilor de 31,8% din PIB.
Mai grav este faptul ca potrivit calculelor efectuate in baza metodologiei de calcul europene, ESA '95, deficitul bugetar al tarii noastre va ajunge anul acesta la 3,2% din PIB, fata de tinta de 2,8% a Guvernului. Aceasta valoare este peste limita de 3% prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Cresterea deficitului bugetar peste acest nivel constituie o amenintare majora pentru adoptarea monedei euro in intervalul 2013-2014.
In conditiile in care sumele prevazute pentru functionarea Fondului Proprietatea si a Fondului National de Dezvoltare nu au fost prinse in bugetul pe 2007, putem anticipa ca deficitul bugetar va depasi si aceste estimari. Experienta ultimilor doi ani de executie bugetara defectuoasa, capacitatea redusa a administratiei de a cheltui resursele bugetare, precum si lipsa unei restructurari profunde a cheltuielilor publice reprezinta tot atatea motive de ingrijorare pentru evolutia politicilor bugetare in 2007.
Cresterea deficitului bugetar va constitui o problema in plus pentru Banca Nationala in sustinerea procesului de dezinflatie. Presiunea tot mai mare asupra majorarilor de venituri reprezinta, de asemenea, o potentiala amenintare pentru continuarea procesului de dezinflatie, in conditiile in care productivitatea muncii nu reuseste sa tina pasul cu programul de cresteri salariale.
Anii 2007-2008 vor fi cruciali pentru lupta impotriva inflatiei si pentru procesul de adoptare a monedei euro. Combaterea inflatiei presupune politici bugetare prudente, cu deficite scazute si restructurarea cheltuielilor publice. Romania are acum nevoie de politici bugetare prudente, astfel incat bugetul general consolidat sa devina un instrument eficient in combaterea inflatiei si nu un factor de instabilitate la nivel macroeconomic.
Adoptarea monedei euro reprezinta unul dintre cele mai importante obiective economice in perioada post-aderare. Programul de convergenta inseamna de fapt angajamentul Guvernului de la Bucuresti cu privire la modalitatea si la calendarul indeplinirii criteriilor de la Maastricht. Criteriile de convergenta constituie un plan pe termen lung, 2007-2014, pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa si-l asume in vederea adoptarii monedei unice europene. Esecul Guvernului de a indeplini aceste conditii constituie un motiv serios de ingrijorare cu privire la capacitatea tarii noastre de a raspunde obiectivelor post-aderare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.