Compania Nationala a Huilei (CNH) ramane cel mai mare datornic la bugetul de stat, cu obligatii restante de peste 937 milioane lei, la finele lunii martie 2007, potrivit listei actualizate a marilor contribuabili cu datorii, publicata pe pagina de Internet a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Cei mai mari trei datornici la bugetul de stat sunt, alaturi de CNH, UCM Resita, cu restante de 122,6 milioane lei, compania obtinand inlesniri la plata, Tractorul Brasov (societate aflata in lichidare voluntara), cu restante de 99 milioane lei, Societatea Nationala a Carbunelui - 93,9 milioane lei (a obtinut inlesniri la plata), Electroputere Craiova - 87,8 milioane lei (in administrare speciala in vederea privatizarii) si Termoelectrica - 54,2 milioane lei (societate aflata, de asemenea, in administrare speciala), transmite Rompres. Totodata, CNH beneficiaza de inlesniri la plata restantelor catre stat. Lista actualizata contine circa 100 de companii mari cu obligatii restante la bugetul de stat.
Gaura in bugetul de pensii
Primii cinci mari contribuabili cu datorii la bugetul de pensii au acumulat restante de aproximativ doua miliarde de lei pana la sfarsitul lunii martie 2007, potrivit listei actualizate a marilor contribuabili cu datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat. Astfel, pe lista publicata de MEF, Compania Nationala a Huilei figureaza cu datorii de 1,3 miliarde lei la bugetul de pensii, fiind urmata de Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin, cu restante de 257 milioane lei. Ambele companii beneficiaza de inlesniri la plata. Alti mari datornici sunt Societatea Nationala a Carbunelui, cu restante de 190 milioane lei, Rulmentul Brasov - 143 milioane lei (societate aflata in lichidare voluntara) si UCM Resita - peste 124 milioane lei. CNH este cel mai mare datornic si la bugetul asigurarilor de sanatate, cu restante in valoare de 50,3 milioane lei noi, urmata de Societatea Nationala a Carbunelui - cu datorii de 43 milioane lei. MEF publica trimestrial cate o lista separata cu datornicii pentru fiecare dintre cele patru bugete, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii), bugetul asigurarilor de somaj si bugetul asigurarilor de sanatate. (G.R.P.)