Arhiepiscopia Romano - Catolica este umilita de Justitia romana, gratie unor jocuri de interese politico-financiare, in procesul pe care l-a intentat autoritatilor administrative din Capitala.
Arhiepiscopia Romano - Catolica a intentat in vara anului trecut un proces pentru anularea autorizatiei de construire data firmei Millennium Building Development SRL pentru proiectul "Cathedral Plaza" din strada Gen. Berthelot nr. 11 - 15 (un bloc gigant, parter plus 19 etaje), proiect care pune in pericol Catedrala "Sf. Iosif" aflata in imediata apropiere. De la intentarea actiunii si pana azi, gratie unor interese care au influentat anumiti magistrati, procesul a fost stramutat de doua ori consecutiv la cererea firmei Millennium. Nu s-a mai pomenit ca la cererea unui parat, un proces sa se stramute de doua ori consecutiv, pe aceleasi motive. Dupa cum merg lucrurile, nu este exclusa nici o a treia stramutare, totul cu scopul vadit de a impiedica judecata cel putin pana la finalizarea constructiei cand, indiferent daca autorizatia va fi anulata, cladirea nu va mai putea fi demolata. Scandalul "Cathedral Plaza" a tinut luni in sir capetele de afis ale presei dupa ce, Primaria Sectorului 1 (edil Andrei Chiliman) a acordat firmei Millennium Building Development SRL autorizatia de construire, la 24.02.2006. Un control ulterior al Inspectoratului de Stat in Constructii a scos la iveala ca autorizatia de construire s-a emis fara respectarea unor avize elementare, dar mai ales a unor garantii ca ridicarea blocului nu va distruge cladirile din jur, in special Catedrala "Sf. Iosif". Cu toate acestea, constructia uriasului bloc continua nestingherita poate si datorita faptului ca pana nu demult, afaceristii din spatele firmei Milllennium au beneficiat de ajutorul lui Traian Basescu si al actualului primar general al Capitalei Adriean Videanu.
Banii vorbesc
Colosul "Cathedral Plaza" este unul din exemplele clasice de cladiri gigant, "aruncate" in zone cu imobile de inaltime redusa, care fac nota discordanta in peisajul urbanistic. Proiectul imobiliar din buricul Capitalei reprezinta o afacere care va aduce profituri de zeci de milioane de euro patronilor acestuia. La asemenea scoruri este de inteles de ce autorizatia de construire emisa de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, la 24.02.2006, nu a tinut cont de protestele Arhiepiscopiei Romano - Catolice, dar si ale altor institutii strategice, precum SRI, care acuzau pericolul iminent asupra cladirilor istorice din jur. Mai ales ca intr-o situatie similara, un alt bloc imens construit langa Biserica Armeneasca a afectat grav si iremediabil structura de rezistenta a bisericii, care s-a rupt in trei bucati intr-o singura noapte. Raportul Inspectoratului de Stat in Constructii nr. 2910 din 10.05.2006, care a investigat conditiile in care s-a autorizat inceperea constructiei, a scos la iveala faptul ca Primaria Sectorului 1 a ignorat lipsa unor avize esentiale, fiind afectat grav sistemul de telecomunicatii al SRI, si fara a se lua masuri de monitorizare a cladirilor din jur, pentru a se evalua eventualele avarii asupra imobilelor invecinate.
In iunie anul trecut, Arhiepiscopia Romano - Catolica a actionat in judecata Primaria Sectorului 1, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, firma Millennium Building Development SRL si alte institutii, pentru anularea autorizatiei de construire din 24.02.2006. Procesul a inceput la Tribunalul Bucuresti. Intuind posibile influente in Justitie, Arhiepiscopia a formulat o cerere de stramutare la Inalta Curte, cerand judecarea litigiului la un alt tribunal din tara.
Existau mai multe temeri. Pe de o parte exista banuiala legitima ca influentul avocat Marin Voicu (fost judecator al Romaniei la CEDO de la Strasbourg si fost judecator la Inalta Curte) ar trage sfori pentru a influenta verdictul. Fiica lui Marin Voicu (Daiana Voicu) era si este director al firmei Willbrook Construct SRL, societate angajata ca antreprenor general de SC Millennium Building Development SRL pentru ridicarea blocului. Iar Voicu este angajat ca avocat la SC Millennium Building Development SRL. Trebuie spus ca Marin Voicu intra ca la el acasa in birourile judecatorilor de la Inalta Curte.
Blocaj la Constanta
Surprinzator, cererea de stramutare depusa de Arhiepiscopie la Inalta Curte a primit termen dupa cinci luni de zile.
In schimb, cererea de stramutare formulata in paralel de catre Millennium Building Development SRL a primit termen foarte scurt. Datorita prezentei fostului judecator Voicu in aceasta afacere, aparatorii Arhiepiscopiei au cerut ca procesul sa nu fie stramutat la Tribunalul Constanta, ci oriunde in tara. Marin Voicu a fost in trecut presedinte al Tribunalului Constanta, dar si al Curtii de Apel Constanta. Potrivit unor magistrati care l-au cunoscut pe Voicu, acesta a detinut din tinerete functii cheie in Justitia constanteana, unde a pornit ca activist in Comitetul Judetean al UTC, in vechiul regim. De altfel, Voicu a fost acuzat in urma cu peste cinci ani, de mai multi judecatori, ca a incercat sa-i influenteze si chiar a reusit sa-i scoata din dosare, pentru a-l elibera din arest pe vestitul Calin Marinescu, zis "Shogunul", judecat pentru vanzarea dubioasa a flotei. Personaj care a si fost eliberat. Plangerea magistratilor constanteni a fost "pierduta", iar in final, cei care au avut de suferit au fost chiar judecatorii care au sesizat traficul de influenta, Marin Voicu fiind promovat la Inalta Curte sub vechiul regim PSD. Voicu a fost acuzat in mass-media ca este un "blatuitor" al dosarelor legate de flota comerciala a Romaniei.
Ca un facut insa, in pofida prezentei lui Marin Voicu in "ecuatie", cererea de stramutare a SC Millennium Building Development SRL a fost admisa de Inalta Curte la 12.07.2006, iar dosarul a fost stramutat taman la Tribunalul Constanta. Dovada certa a solidaritatii judecatorilor fata de fostul lor coleg.
Cu toate acestea, procesul nu s-a putut relua nici la Tribunalul Constanta, deoarece SC Millennium Building Development SRL a formulat imediat o alta cerere de stramutare, pe motiv ca Arhiepiscopia Romano - Catolica ar avea multi adepti in Constanta, care i-ar putea influenta pe judecatori. La 25.01.2007, cea de-a doua cerere de stramutare a fost imediat admisa, iar cauza a fost iarasi stramutata la Tribunalul Dolj. O instanta renumita pentru jocurile de culise, cu multiple probleme disciplinare. Nu s-a mai pomenit in istoria Justitiei, ca la cererea unui parat, un proces sa se stramute de doua ori consecutiv, pe aceleasi motive. Dosarul n-a mai fost pus pe rol pana in ziua de azi la Tribunalul Dolj, fiind franat pe drumul dintre Constanta si Craiova. Scopul constructorilor "Cathedral Plaza" este evident, de a tine dosarul pe loc, pana la finalizarea colosului, astfel incat preconizata anulare a autorizatiei de construire, chiar daca se va produce vizavi de lipsa unor avize esentiale, sa nu mai aiba nici un efect asupra cladirii, care va intra in circuitul civil si nu va mai putea fi demolata.
Basescu si "Cathedral Plaza"
Legat de locatia cheie Constanta, din aceasta zona provine un alt personaj important, care nu e deloc strain de afacerea "Cathedral Plaza". Este vorba de presedintele Traian Basescu, fost ministru al Transporturilor si fost primar general al Capitalei.
In toamna lui 2002, primarul Basescu a concesionat firmei Millennium Building Development SRL o parcela de 70 mp invecinata terenului principal, pe care s-a ridicat constructia. Concesiunea nr. 675/24.09.2002 nu s-a facut prin licitatie, cum s-ar crede. Exista indicii potrivit carora, pentru realizarea concesiunii, parcela de 70 mp. a fost in prealabil scoasa din domeniul public al statului si inclusa in ograda Primariei Capitalei. Concesiunea ar fi trebuit sa devina nula, cata vreme Millennium nu a demarat constructia in termenul prevazut de noua luni. A ramas insa in picioare din 2002 si pana azi.
De altfel, terenul principal de circa 1900 mp pe care s-a ridicat blocul "Cathedral Plaza", a fost redat proprietarilor initiali prin repunere in posesie efectuata tot de catre Primaria Capitalei. O serie de afaceristi al caror nume a fost legat de proiectul "Cathedral Plaza" conduc si ei la Basescu. Interlopul Philip Bloom (arestat pe aeroportul din New Jersey pentru spalare de bani si conspiratie pentru fraudarea fiscului american), derula prin intermediul firmei Global Business Group Logistics afaceri in Irak, in domeniul constructiilor. Bloom a avut o firma chiar in sediul Ministerului Transporturilor, in perioada in care acelasi Basescu era ministru acolo. La respectiva firma a fost semnalata si prezenta Daianei Voicu, fiica ex-judecatorului Marin Voicu. De numele lui Bloom a fost legat si cel al omului de afaceri israelian Eyal Ofer, despre care se banuieste ca este proprietarul real al "Cathedral Plaza".
Si in perioada mandatului de primar general al lui Adriean Videanu, artizanii proiectului "Cathedral Plaza" au beneficiat de o miraculoasa concesiune, pentru o alta parcela de 116 mp Concesiunea a fost data in septembrie 2005, tot fara licitatie, cu motivatia "extindere imobil existent".
Plangerea contra presedintelui nu a fost inregistrata
Ca afacerea "Cathedral Plaza" beneficiaza de cea mai inalta protectie in stat o dovedeste si comportamentul DNA in acest caz. Anul trecut, Partidul Initiativa Nationala (PIN) a sesizat oficial DNA in legatura cu concesiunea acordata de Traian Basescu, dar si cu indiciile privind asocierea primarului Adriean Videanu in afaceri cu proprietarul companiei "Bog'Art" - constructor la obiectivul "Cathedral Plaza". Sesizarea PIN a facut trimitere la lipsa avizelor de specialitate, inclusiv al celui de la SRI, cat si la posibile acte de coruptie. Cu toate acestea, DNA, prin procurorul sef Daniel Marius Morar, nici macar nu a inregistrat sesizarea in care era mentionata persoana lui Traian Basescu (cel care l-a numit in functia de sef peste anticoruptie, prin decret prezidential). La 17 mai 2006, Morar, sub semnatura proprie, a returnat pur si simplu documentul Partidului Initiativa Nationala, cu urmatorul mesaj: "Va restituim alaturat petitia, solicitandu-va in conformitate cu prevederile art. 222 - 223 Cod procedura penala, a ne descrie faptele pentru care cereti verificari si a anexa documentele la care faceti referire".
Un strateg pretabil la orice
Asa cum am aratat, cel care coordoneaza strategia proceselor juridice purtate de afaceristii de la "Cathedral Plaza" contra Arhiepiscopiei Romano - Catolice este avocatul Marin Voicu, personaj care isi ofera serviciile unor importanti oameni de afaceri israelieni, mai cu seama din domeniul imobiliar. In paralel cu avocatura, Marin Voicu este si arbitru la Camera de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Surse avizate ne-au informat ca din aceasta postura, Marin Voicu solutioneaza cu precadere litigii ale unor importanti oameni de afaceri din domeniul imobiliar si asigurari. Voicu mai este cunoscut drept un personaj care se preteaza la orice. Presa a dezvaluit in urma cu mai multi ani faptul ca Marin Voicu, in 1998, in perioada cand era judecator la CEDO de la Strasbourg, se prezenta in CV-ul oficial afisat la Curte, drept "docteur en droit". Voicu avea insa sa devina doctor in drept abia in 1999. Ca dovada a fost publicat referatul profesorului Dragos Sitaru (prin care a fost evaluata lucrarea de doctorat a doctorandului Marin Voicu), profesor nominalizat in comisia de doctorat prin dispozitia nr. 48 din 18.01.1999 a rectorului Universitatii din Bucuresti.