De ce s-a aruncat omul asta in apa imbracat? E cineva acolo, in lac, care striga dupa ajutor. Poate e in pericol de inec. Fugi, ma, d'aici, nu vezi ca tipu' e imbracat in haine de comanda. Stii cine e? Cred ca e Becali. Gigi. Da, e clar. Sa vezi cum
De ce s-a aruncat omul asta in apa imbracat? E cineva acolo, in lac, care striga dupa ajutor. Poate e in pericol de inec. Fugi, ma, d'aici, nu vezi ca tipu' e imbracat in haine de comanda. Stii cine e? Cred ca e Becali. Gigi. Da, e clar. Sa vezi cum apar imediat televiziunile. Asta nu umbla decat dupa propaganda. Cred ca ala din lac e omul lui.
Cam asa se discuta in cercurile prin care ma misc despre liderul PNG. Ca patron al Stelei, e stimat. Ca om politic, e dispretuit. Ca n-are carte. Ca e prea religios. Ca da bani in stanga si-n dreapta numai daca treaba asta trece si in presa. S.a.m.d.
Avui si eu o idee, desi nu sunt nici perfect, nici simplu. Il sun pe vechiul meu prieten Dan Pavel si il intreb daca ei au, acolo, la PNG, o comisie culturala. Culmea! Au. "Pot sa asist si eu la o sedinta, ca ziarist, fireste?". Fireste ca am fost invitat. Nu mi s-a spus: "Ai grija ce scrii!" Am aflat cateva lucruri interesante. Membrii comisiei culturale de la nivelul central al PNG pregatesc o propunere legilsativa pentru infiintarea unui Centru National al Cartii. Modelul e luat din Franta. Acolo, la francezi, peste 4000 de autori de carti care au proiecte editoriale in lucru pot cere, anual, o bursa de creatie. Centre National du Livre le raspunde da ori ba in functie de proiect si de valoarea autorului care face cererea. Bursa ajunge pentru un trai decent vreme de un an, la nivelul unui salariu mediu in Franta. Daca autorul care a primit bursa anul acesta vine cu un alt proiect anul viitor, are sanse din nou sa primeasca bursa CNL. Sa nu uitam ca, dupa publicarea unei carti de succes mediu, un autor francez primeste si drepturi de autor. Ajung la valoarea a zece salarii medii ori mai mult.
In Romania, un autor de succes mediu castiga din drepturile de autor cam doua salarii romanesti de nivel mediu. Majoritatea autorilor romani sunt platiti doar in exemplare gratuite ale propriilor editii, ca sa aiba ce oferi prietenilor ori ca sa le vanda pe la lansarile promotionale ale editiei. Mi s-a parut ca proiectul PNG este salutar. "De ce n-a gandit, oare, nici un alt partid acest tip de burse de stat pentru proiecte editoriale", am intrebat. Au gandit, mi s-a spus, dar banii se duc numai la edituri, nu si la autori. Autorii nostri au ramas la cheremul editurilor. Vai mama lor!
Da. Cunosc multi autori romani de carti de tot felul. Nu numai literati. Intr-devar, vai mama lor! Cei care reusesc sa atinga un nivel decent de trai au doua, trei slujbe si doua, trei colaborari prin presa. Dar sunt o mana de oameni acestia. Uniunea Scriitorilor, de pilda, are peste 2000 de autori in viata. L-am intrebat pe Dan Pavel daca e ideea lui, asta cu bursele. Da, mi-a spus, dar mi-a venit cand m-a intrebat Becali cat castiga un scriitor bun azi. M-am ingrozit si eu cand am aflat ce onorarii platesc editurile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.