La sugestia lui Mihai Gadea, am abordat luni seara, la "Sinteza zilei" de la Antena 3, campania electorala pentru Referendum. Au fost luate ca puncte de plecare pentru posibile concluzii destepte cateva fapte petrecute in ultimele zile: diversiunea cu summitul NATO, asa-zisa dezvaluire despre divortul lui Calin Popescu Tariceanu, aventurile lui Traian Basescu printre petrecaretii de la Vama Veche, manifestatiile de 1 Mai organizate de PSD, prezenta televizata a premierului la un concurs de carting, declaratiile agresive ale liderilor PLD in chestiunea suspendarii presedintelui, interviul dat de directorul SRI, George Cristian Maior, la emisiunea "Zig-zag cu Ion Cristoiu" de la Antena 3.
Desigur, aceste fapte pot fi inscrise in conceptul de campanie electorala, asa cum a invatat el la scolile romanesti de Politologie. Putem vorbi insa pana acum despre o campanie electorala pentru Referendum?
Dupa opinia noastra, nu.  Cei 17 ani de exercitiu mai mult sau mai putin democratic ne-au obisnuit cu altfel de campanii electorale. E vorba despre batalii politice duse intr-un context aparte: cel de atmosfera electorala. Asta inseamna ca, desi Guvernul continua sa administreze tara, desi romanii isi vad de treburi, desi presa se ocupa si de asternuturile starletelor, cursa pentru Parlament si Presedintie ramane, totusi, in prim-planul atentiei. Oricat de sastisit ar fi electoratul de politica, el incepe sa dea atentie discursurilor electorale, programelor trambitate de partide si de concurenti, confruntarilor televizate, ba chiar si pariurilor in chestiunea cine va ajunge la Presedintie sau la guvernare.
Nimic din toate acestea nu s-a petrecut in zilele din urma.  Prim-planul mediatic a fost ocupat de presedintele interimar, de seful Guvernului, de dezbaterile din Parlament. Incursiunile lui Traian Basescu in multimile de pe plaja, date la televizor cu o promptitudine bizara, adunarile pipernicite, atat ale PSD, cat si ale PLD, dezbaterile pro sau contra suspendarii de la televiziuni s-au pastrat totusi intr-un plan secund. Pe fondul minivacantei de 1 Mai, faptele tinand de campania electorala pentru Referendum au aparut ca niste extravagante.
Se explica aceasta situatie doar prin adevarul ca ne aflam totusi la inceputul campaniei si, mai ales, ca stafurile celor doua tabere au tinut cont de atmosfera tipica odihnei si petrecerii?
Minivacanta s-a incheiat. Practic, incepand de azi, nimic nu mai sta in calea combatantilor pentru a purcede la o campanie electorala in toata puterea cuvantului.
Se va reusi sa se atinga tensiunea tipica atmosferei electorale din anii de scrutin parlamentar si prezidential?
Avem serioase indoieli:
Campania pentru Referendum se va desfasura pe fondul unei vieti politice normale. Parlamentul va dezbate si adopta legi, la Cotroceni, presedintele interimar isi va vedea de treburile sale, Guvernul va administra tara. Dat fiind ca partidele nu sunt antrenate intr-o batalie pentru cucerirea puterii, spatiul mediatic va fi ocupat si cu alte fapte decat cele tinand de Referendum.
Referendumul n-are miza. Urmare a unor aberatii din Legea referendumului, confirmate de Curtea Constitutionala intr-un entuziasm mai mult decat descalificant profesional, Traian Basescu va reveni la Cotroceni indiferent ce s-ar intampla. Ar trebui o uriasa emotie colectiva, creata de o diversiune uriasa credibila in ultimele zile de campanie, pentru ca romanii sa iasa la vot.  Campaniile electorale normale aduc in dezbatere chestiuni de interes pentru viata de zi cu zi a alegatorilor. Campania pentru Referendum punein discutie chestiuni strict politice. Gruparea pro-Basescu invoca pericolul Oligarhiei, fara a putea prezenta vreo legatura intre Oligarhie si viata omului de rand. Adversarii presedintelui vorbesc despre incalcarea Constitutiei, despre pericolul instaurarii unei dictaturi personale. Nici aceste teme nu au o prea mare legatura cu problemele unei Romanii aflate in proces dramatic de integrare efectiva in Uniunea Europeana.
Viata poate da peste cap toate calculele rationale. Ipoteza unei campanii sleite se bazeaza pe primele fapte de campanie pentru Referendum. Pana la 19 mai 2007, mai e timp. Timp in care se pot intampla multe lucruri neprevazute. Mai sunt, asadar, sanse ca situatia sa se tensioneze intr-o asa masura, incat Referendumul sa fie istoric prin participare. Deocamdata, el se anunta doar mediocru.