Culturile starter cresc valoarea biologica a produsului analizat. Nitritul de sodiu aproape anuleaza culturile starter. De ce o mai fi fost utilizat?  Ingredientele enumerate de producator pe eticheta "Salamului Banatean" sunt: "carne de porc, carne de vita, slanina, apa, proteina vegetala din soia, sare, lactoza, dextroza, condiment, arome, antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), colorant natural (acid carminic E 120), conservant (nitrit de sodiu E 250), corector de aciditate (culturi starter)", membrana artificiala nefiind comestibila. Eticheta acestui produs are avantajul de a le oferi consumatorilor si informatiile nutritionale. Astfel, aflam ca 100 de grame au o "valoare energetica (Kcal) 499, (Kj) 2067, proteine (g) 26, glucide (g) 2, lipide (g) 43".  ANALIZA. Produsul analizat este un salam la care se utilizeaza pentru maturare culturi starter de microorganisme cu efect benefic asupra calitatilor senzoriale si biologice ale produsului. Prin utilizarea starterilor, producatorul ar fi putut reduce cantitativ sau chiar inlocui unii din aditivii utilizati, in special nitritul de sodiu, care are efecte periculoase asupra sanatatii consumatorului la un consum cronic, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Ca orice produs din aceasta categorie de alimente, are o densitate calorica mare. Etichetarea nutritionala atesta alinierea producatorilor la cerintele legislatiei europene, fiind un aspect pozitiv. De asemenea, produsul este hiperproteic si hiperlipidic.  CONCLUZII. Specialistul ne spune ca produsul analizat face parte din categoria salamurilor de calitate buna, dar si cu unele aspecte mai putin pozitive (adaos de aditivi chimici de sinteza). Din analiza reiese ca produsul nu este recomandat a fi consumat decat in cantitati moderate de supraponderali, obezi, bolnavi cu afectiuni cardiovasculare, suferinzilor hepato-renali, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli dermatologice, suferinzilor de cancer.   PRECIZARI