Candidatii care cauta un loc de munca au devenit mai pretentiosi si aleg firmele cu renume sau care ofera salarii mari. Aproape jumatate din salariati lucreaza la sfarsitul saptamanii. Candidatii care cauta un loc de munca au devenit mai pretentio
Candidatii care cauta un loc de munca au devenit mai pretentiosi si aleg firmele cu renume sau care ofera salarii mari. Aproape jumatate din salariati lucreaza la sfarsitul saptamanii. Candidatii care cauta un loc de munca au devenit mai pretentiosi si aleg joburi la firmele cu renume sau care ofera salarii mari. In schimb, aproape jumatate dintre salariati lucreaza la sfarsitul saptamanii.  Romanii care-si cauta un loc de munca pe internet, pe BestJobs.ro, au devenit mult mai selectivi si aplica numai la firmele cunoscute. Aceasta tendinta este confirmata de statistici, care arata ca numarul de candidaturi primite la un anunt au scazut la jumatate fata de 2003. "Renumele firmei ajuta la atragerea unui numar mai mare de candidati, multinationalele si firmele care detin branduri de succes se bucura de un numar mai mare de candidati de pana la cinci ori decat media pietei", se arata intr-un studiu elaborat de Neogen. Ca urmare a acestei tendinte, angajatorii si-au imbunatatit oferta fie oferind salarii mai mari, fie perspective de promovare sau de evolutii pe orizontala in mai multe departamente ale companiei.  MUNCA IN WEEK-END. Aproape jumatate (43,9%) dintre participantii la sondaj declara ca muncesc in week-end in mod frecvent. La polul opus, ponderea celor care isi dedica sfarsitul de saptamana exclusiv vietii private este de numai 20,3%. Ceilalti respondenti au un program mai relaxat in week-end, insa la un interval de cateva saptamani se duc totusi "la treaba". Tinerii sunt cei mai dispusi sa renunte la zilele libere, iar principala lor motivatie tine de dorinta de promovare si mai putin de incasarea unor sume de bani suplimentare. Domeniile in care se sta cel mai mult la serviciu sunt cele in care concurenta pe un post este mai mare decat media: management-consultanta, finante-contabilitate si IT.  OFERTA. Sectorul bancar si cel al constructiilor sunt motoarele pietei muncii in Romania. In clasamentul angajatorilor sunt urmate de productie si de turism. Vestea buna este ca multe cereri s-au inregistrat si in comert si in resurse umane. Sectorul bancar isi continua expansiunea teritoriala inceputa in ultimul an. La fel si cel al constructiilor, in conditiile in care fenomenul de emigratie din ultimii ani a produs un deficit pe piata.  FIRME. In domeniul productiei, cererea de munca vine din partea unor operatori medii si mici din tara. In turism si restaurante este vorba despre o crestere sezoniera, care arata ca s-au inceput angajarile de personal pentru sezonul estival de pe Litoral.  In schimb, cererea de locuri de munca din arhitectura, imobiliare si presa online sunt in scadere. O data cu majorarea preturilor locuintelor, cererea de locuri de munca din imobiliar incepe sa se restranga, dupa ce in anul 2003 era pe locul trei ca pondere in numarul total de anunturi pe internet, dupa vanzari si IT. La celelalte sectoare, scaderea pare a fi una conjucturala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.